Elämä alkaa kuusikymppisenä – pitkäikäinen yhteiskunta on täällä
Julkaistu: 13.11.2024Olemme siirtyneet yhteiskuntaan, jossa pitkäikäisyys on arkipäivää ja ikääntyneiden rooli yhteiskunnassa muuttuu merkittävästi. Väestötieteilijöiden ennusteiden mukaan 1970-luvulla syntyneistä noin kahdenkymmenen prosentin arvioidaan elävän 100-vuotiaiksi, mutta tämän päivän lapsista ja nuorista yli puolet tulee saavuttamaan sadan vuoden iän.
Nyt on aika päivittää perinteiset käsityksemme elämänvaiheista sekä ihmisistä, joilla on useamman kymmenen vuoden elämänkokemus annettavana yhteiskunnalle.
Tarvitsemme uusia käsitteitä ja ajattelutapoja ikääntymisestä. Vielä usein kuulee ajatuksen, että ikääntyneet olisivat lähinnä kuluerä. Tämä käsitys on kuitenkin vanhentunut – kirjaimellisesti.
Tampereen yliopiston gerontologian professori Anu Siren sanoo artikkelissaan Ikääntyvien yhteiskunnasta pitkäikäisten yhteiskuntaan, että eliniän pidentyessä itse asiassa keski-ikä pidentyy, ja tämä uusi elämänvaihe, joka poikkeaa monin tavoin keski-ikäisyydestä, kaipaa omaa määrittelyä.
Ikääntyvien ja ikääntyneiden elämänvaiheet ovat monipuolistuneet ja valtaosa elää aktiivisina ja osallistuvina yhteiskunnan eri osa-alueilla, kuten nuoremmat aikuiset.
Vanhustyön keskusliiton toteuttama kansalaiskysely tukee käsitystä siitä, että myös mielikuvamme vanhuudesta kaipaavat päivittämistä. Kyselyssä nuorimpien 16–25 vuotiaiden mielestä vanhuus alkaa jo 63 ikävuoden tienoilla, mutta kokemusasiantuntijoiden eli yli 85-vuotiaiden mielestä vanhuus alkaa vasta 77 vuotiaana.
Ikääntyminen ei ole kurjaa vaan hienoa! Uusi elämänvaihe nykyisen eläkeiän tienoilla, on monelle hyvän elämän aikaa, ja ikääntyvät ovat suurelta osin tyytyväisiä elämäänsä selviää Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) tutkimuksesta, johon Suomi osallistuu Väestöliiton johdolla.
Pitkäikäisten yhteiskunta vaatii kuitenkin uudenlaista asennetta. Olisi tärkeää, että yhteiskunta suhtautuisi ikääntyneisiin arvostaen ja ymmärtäen heidän panoksensa merkityksen. Heidän kokemuksensa, tietonsa ja taitonsa ovat voimavaroja, joista hyötyvät kaikki sukupolvet.
Tarvitsemme muutosta niin politiikassa, työelämässä kuin asenteissamme.
Eliniän pidentyessä on aika päivittää käsitykset eri elämänvaiheista ja huomata, että elämä on hyvää kaikenikäisenä. Pitkäikäinen yhteiskunta voisi lopulta olla kaikkien etu, jossa jokainen elämänvaihe tarjoaa omat mahdollisuutensa.
Tervetuloa mukaan tekemään iästä numeroa!
Tehdään iästä numero -kansanliikkeen tarkoitus on vahvistaa myönteisiä ikäasenteita yhteiskunnassa ja tehdä Suomesta pala kerrallaan ikääntymisen mallimaa. #IästäNumero