Luonto hyvinvoinnin ja luovuuden lähteenä

Luonto hyvinvoinnin ja luovuuden lähteenä

Kanto, joka sammalen peitossa. Kuvien lehtien peittämä maa.

Kävimme yhdessä Luonto liikuttaa -ryhmän kanssa marraskuisena tiistaina nauttimassa luonnosta ja yhdessäolosta. Odottaessamme bussia Tennispalatsin kyljessä, aurinko pilkisteli taivaalta, mutta marraskuinen tuuli pureutui silti takinkauluksesta sisään. Osallistujien tunnelma sen sijaan oli lämmin ja odottavainen. Mukana oli kuusi osallistujaa, joiden keski-ikä oli 77 vuotta. Ohjaajana toimi kokenut Senioritoiminnan toiminnanohjaaja Meeri Falck. Reittimme kulki tällä kertaa Helsingin Reimarla-Lassila alueella, jonka varrelta löytyy mm. Pohjois-Haagan veljeshauta.

Tuulen kaatama puun juurakko metsässä.

Havainnoimme yhdessä mm. metsän taideteoksia. Yllä olevassa kuvassa näkyvää tuulenkaadon juurakkoa pysähdyimme erityisesti ihastelemaan. Huomasimme, että sehän on kuin luonnon tintamareski, johon voisi sovittaa omat kasvot aukkojen kohdalle. Yhteinen oivallus ”kuvaseinästä” sai meidät nauramaan ja pohtimaan yhdessä millainen valokuva löytämämme tintamareskin avulla voisi tulla.

Tintamareski-sanan merkityksestä voit halutessasi lukea lisää vaikkapa kysy museolta osoitteesta https://www.kysymuseolta.fi/teatterimuseo/#!id=50.

Luonnonhelmassa tuli samalla käveltyä kuin varkain sopivan mittainen lenkki, jonka päätteeksi kävimme kahvilla. Välipala maistuikin hyvältä ulkoilun jälkeen. Tuokion jälkeen lähdin minäkin suu hymyssä, levollisin mielin kotiin. Metsässä vietetty aika sai mielen rauhoittumaan.

Osallistujien ajatuksia luonto liikuttaa -ryhmästä

Kävelyn lomassa kysyin osallistujilta, mitä Luonto liikuttaa -ryhmä on antanut heille. Huomasin heidän vastauksistaan, että seura ja ohjattu ryhmätoiminta madaltavat kynnystä lähteä ulkoilemaan.

”Ei tulisi yksinään lähdettyä.”
”En olisi tänään muuten lähtenyt, mutta kun on tää retki ja ryhmä.”

Myös osallistujien elinpiiri on avartunut. Tämä on ollut turvallinen tapa tutustua kotiseutuun ja huomata, että kiinnostavia viheralueita löytyy monista eri paikoista.

”Löytää uusia paikkoja.”
”Helppo lähteä, kun on joku mukana ohjaamassa uusiin paikkoihin.”

Ryhmän tavoitteena on ollut mm. luonnosta nauttiminen, liikkeelle lähtö sekä tutustuminen uusiin kulkureitteihin, paikkoihin ja ihmisiin. Ryhmän tavoitteena on myös kokemuksien ja ajatusten jakamisen mahdollistuminen. (Falck 2024.)

Minäkin koen, että yhdessä liikkuen ryhmäläisten osallisuuden tunne vahvistui. Kuulin tasaista puheen porinaa, naurua ja yhteisiä oivalluksia. Havaintoni ryhmässä sekä osallistujien kokemukset kertovat onnistuneesta ryhmätapaamisesta.

Jos kiinnostuit Luonto liikuttaa -ryhmästä kertomani perusteella, voit kysyä lisää Meeri Falckilta (050 5722 826 tai meeri.falck@vtkl.fi) ja ilmoittautua mukaan. Syksyn ryhmäkerroilla Luonto liikuttaa 1-ryhmässä on ollut 14–19 osallistujaa ja Luonto liikuttaa 2-ryhmässä 6–9 osallistujaa retkillä. Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta on suunnattu kaikille yli 65-vuotiaille.

Luonnossa liikkuminen vahvistaa hyvinvointia

Luonnossa liikkuminen vaikuttaa monin tavoin positiivisesti. Kuten Simkin & Tyrväinen (2022) toteavat, luontokokemukset lisäävät tutkimuksien mukaan myönteisiä ajatuksia ja parantavat unenlaatua. Metsässä liikkumisen fysiologisia vaikutuksia on tutkittu kokeellisesti erityisesti Japanissa ja mm. sydämen sykkeen on todettu olevan matalampi metsässä kuin kaupunkialueilla. Liikkuminen luonnossa voi lisätä osallisuuden tunnetta ja vahvistaa minäpystyvyyttä. Vaihteleva maasto luonnonmukaisine polkuineen ylläpitää ja tukee motoriikkaa ja lihasvoimaa. (Simkin & Tyrväinen 2022: 53–56.)

Jäin pohtimaan sitä, että kaikille luonnossa liikkuminen ei ole mahdollista. Otinkin selvää, miten luonnosta voisi nauttia myös sisätiloissa. Tyrväisen (2023) mukaan virtuaalisen luontokokemuksen avulla on mahdollista tuoda luonnon terveyshyödyt sisätiloihin, koska pääosin ympäristön kokeminen perustuu näkö- ja kuuloaistiin. Virtuaalista luontokokemusta voidaan vahvistaa lisää hyödyntämällä haju- ja tuntoaisteja. (Tyrväinen 2023.)

Voit kokeilla virtuaalisia luontoelämyksiä, sekä tutustua lisää virtuaaliluontoon alla olevien sivujen kautta:
https://www.luontosivusto.fi/
https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/harjoitukset/hyvan-mielen-metsakavelyt/
https://www.luke.fi/fi/uutiset/virtuaaliluonto-tuo-luonnon-terveysvaikutukset-sisatiloihin

Kävelyreittimme edetessä alkoi marraskuun hämärä hiipiä vähitellen, ja olikin mukava siirtyä rupattelemaan vielä toviksi kahvilan lämpöön. Kiitos luonto liikuttaa -ryhmälle marraskuisesta luontohetkestä.

Haarautunut puu sinistä taivasta vasten.


Lähteet

Falck, Meeri 2024. Toiminnanohjaaja. Vanhustyön keskusliitto. Senioritoiminta. Luonto liikuttaa 2. Ohjelmaesite

Simkin, Jenni & Tyrväinen, Liisa 2022. Metsien hyvinvointi- ja terveysvaikutukset. Teoksessa Halmberg, Leena & Korhonen, Aku (toim.). Ulkoilumetsät. Suunnittelu, hoito ja käyttö. Helsinki: Tapio Palvelut Oy ja Luonnonvarakeskus. 51–64.

Tyrväinen, Liisa 2023. Luonnosta mielenterveyttä, kuntoa ja elämänlaatua. Lääkärikirja Duodecim. Päivitetty 28.8.2023. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01347. Viitattu 13.11.2024.

Kirjoittanut

Anna-Maija Vainiomäki

Geronomi, harjoittelijana Vanhustyön keskusliitossa. Opiskelen Metropolian ammattikorkeakoulussa geronomiksi ja suoritan Vanhustyön keskusliitossa ensimmäistä työharjoitteluani ikääntyneen toimintakykyä tukevaan ryhmätoimintaan liittyen. Halutessasi voit lukea lisää opiskelemastani alasta osoitteessa https://www.metropolia.fi/fi/opiskelu-metropoliassa/amk-tutkinnot/geronomi.