Toiminnan taustaa ja tutkimuksia
Omahoitovalmennus-ryhmä tarjoaa tutkitusti tehokasta tukea iäkkäille pariskunnille, joiden elämää muistisairaus koskettaa. Ryhmätoiminta auttaa pariskuntaa uuteen elämäntilanteeseen sopeutumisessa sekä ylläpitää hyvinvointia ja omatoimista arkea.
Tutkimustulosten perusteella (Laakkonen ym. 2016) Omahoitovalmennus-mallin mukaisesti ohjattujen ryhmien toteutus onnistui hyvin. Muistisairailla osallistujilla tiedolliset taidot kohentuivat, vaikutukset näkyivät mm. kielellisessä sujuvuudessa. Puolisoiden kohdalla vaikutukset näkyivät elämänlaadun paranemisena, tulos oli kliinisesti merkittävä.
Kahden vuoden sosiaali- ja terveyspalveluiden seuranta osoitti, että Omahoitovalmennus-toiminta on kustannusneutraalia. Oikealla kohdentamisella voidaan saada aikaan jopa kustannussäästöjä.
Omahoitovalmennus-toiminta on Käypä hoito-suosituksen mukaista toimintaa:
Moniulotteiset interventiot (perheiden parissa työskentelevät muistikoordinaattorit, perheiden neuvonta- ja tukipalvelut, omaishoitajien voinnin parantaminen) saattavat siirtää muistipotilaan pitkäaikaishoidon alkamista sekä parantaa muistipotilaiden ja heidän omaistensa elämänlaatua.
– Muistisairaudet: Käypä hoito -suositus, 2017
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.
Lue lisää Käypä hoito -suosituksista.
Muistisairaan ja läheisen ensitieto-kurssi on kattava tietopaketti muistisairauden alkuvaiheeseen. Omahoitovalmennus-toiminta löytyy oppaasta esimerkkinä voimavaralähtöisestä ryhmätoiminnasta, josta iäkäs pariskunta saa vertaistukea ja tietoa uuteen elämäntilanteeseen.
Tutustu Duodecim Omahoito, muistisairaan ja läheisen ensitieto