Toiminnan taustaa ja tutkimuksia
Näyttöön perustuvan Omahoitovalmennus-toiminnan taustalla on laaja ja pitkäjänteinen tutkimus- ja kehittämistoiminta
Omahoitovalmennus-ryhmä tarjoaa tutkitusti tehokasta tukea iäkkäille pariskunnille, joiden elämää muistisairaus koskettaa. Voimavaralähtöinen ryhmätoiminta auttaa pariskuntaa uuteen elämäntilanteeseen sopeutumisessa, edistää omahoitotaitojen tunnistamista ja vahvistamista sekä vahvistaa pariskunnan hyvinvointia ja omatoimista arkea.
Omahoitovalmennus-toiminta paransi muistisairautta sairastavien kognitiota ja heidän puolisoidensa elämänlaatua.
Satunnaistetun, kontrolloidun interventiotutkimuksen tulosten perusteella (Laakkonen ym. 2016) Omahoitovalmennus-mallin mukaisesti ohjattujen ryhmien toteutus onnistui hyvin. Muistisairailla osallistujilla tiedolliset taidot kohentuivat, vaikutukset näkyivät mm. kielellisessä sujuvuudessa. Puolisoiden kohdalla vaikutukset näkyivät terveyteen liittyvän elämänlaadun paranemisena, tulos oli kliinisesti merkittävä.
Kahden vuoden sosiaali- ja terveyspalveluiden seuranta osoitti, että Omahoitovalmennus-toiminta on kustannusneutraalia. Oikealla kohdentamisella voidaan saada aikaan jopa kustannussäästöjä.
Omahoitovalmennus-toiminta on osa Vanhustyön keskusliiton jatkuvaa toimintaa, jota toteutetaan Sosiaali- ja terveyministeriön tuella Veikkauksen varoin. Toiminnan tavoitteena on edistää iäkkäiden ihmisten hyvinvointia muistisairauden varhaisessa vaiheessa ryhmätoiminnan avulla ja lisätä voimavaralähtöistä ja valmentavaa ryhmänohjausosaamista koulutustoiminnan sekä alueohjauksen kautta. Omahoitovalmennus-toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta arvioidaan ja seurataan systemaattisesti.
Omahoitovalmennus-toiminta suosituksissa ja arvioiduissa toimintamalleissa.
Omahoitovalmennus-toimintamalli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämässä Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävissä toimintamalleissa (HYTE).
Omahoitovalmennus-toiminta sai HYTE-toimintamallien arvioinnista kokonaisarvosanaksi 5/5, erinomainen.
Omahoitovalmennus-toiminnan tavoitteena on iäkkäiden ihmisten omahoitotaitojen vahvistuminen ja voimaantuminen muistisairauden varhaisessa vaiheessa, sekä hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen ryhmätoiminnan avulla. Toimintamallin kehittämistyö on ollut systemaattista laadukkaaseen tutkimustietoon perustuen. Se on saanut tunnustusta osana muistisairauksien käypää hoitoa. Kehittämistyössä on huomioitu eri kohderyhmien tarpeet. Työ on ollut pitkäjänteistä, ja sen vaikuttavuudesta on vahvaa tutkimus-, asiantuntija- ja kokemusnäyttöä. Toimintamallia on mahdollista toteuttaa joustavasti eri menetelmin. Erityisenä vahvuutena voidaan todeta muistisairaan ihmisen ja hänen puolisonsa äänen kuuluminen toiminnassa sekä sen arvioimisessa. – HYTE-toimintamalli 4/2024.
Tutustu raporttiin:
Rautiainen,L., Jansson, A., Kahilainen, M., Koivisto, S., Hautsalo, K., Granö, S. 2024. Omahoitovalmennus-toiminta, HYTE-toimintamalli 4/2024.
Omahoitovalmennus-toiminta on Käypä hoito-suosituksen mukaista toimintaa.
Moniulotteiset interventiot (perheiden parissa työskentelevät muistikoordinaattorit, perheiden neuvonta- ja tukipalvelut, omaishoitajien voinnin parantaminen) saattavat siirtää muistipotilaan pitkäaikaishoidon alkamista sekä parantaa muistipotilaiden ja heidän omaistensa elämänlaatua.
– Muistisairaudet: Käypä hoito -suositus, 2023
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Lue lisää Käypä hoito -suosituksista.
Omahoitovalmennus-toiminta on mukana Kansallisen muistipalvelupolku-hankkeen loppuraportissa (THL).
Omahoitovalmennus-toiminta® on ryhmämuotoista, osallistujien toiveiden mukaan räätälöityä ja omahoitotaitoja valmentavaa muistiohjausta iäkkäille ihmisille muistisairauden varhaiseen vaiheeseen. Toiminnan tavoitteena on edistää osallistujien hyvinvointia ja voimaantumista. Toiminnan keskeisiä elementtejä ovat voimavara- ja asiakaslähtöisyys, omahoitotaitojen ja minäpystyvyyden vahvistaminen, vertaistuki ja ryhmänohjaajien valmentava ote. –Raportti 13/2023.
Tutustu raporttiin:
Pennanen, M., Pulkkinen, P., Uusikoski, E., Kulmala, J., Hammar, T. Raportti 13/2023. Yhdessä muistisairaan henkilön parhaaksi: Kansallisen muistipalvelupolku-hankkeen loppuraportti.
Omahoitovalmennus-toiminta löytyy Muistisairaan ja läheisen ensitietokurssin oppaasta.
Muistisairaan ja läheisen ensitieto-kurssi on kattava tietopaketti muistisairauden alkuvaiheeseen. Omahoitovalmennus-toiminta löytyy oppaasta esimerkkinä voimavaralähtöisestä ryhmätoiminnasta, josta iäkäs pariskunta saa vertaistukea ja tietoa uuteen elämäntilanteeseen.
Tutustu Duodecim Omahoito, muistisairaan ja läheisen ensitieto