Ystäväpiiri-toiminta

Ryhmätoiminta luo hyvinvointia

Ystäväpiiri-toiminta lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä ryhmätoiminnan avulla.

Ystäväpiiri-toiminta on lääke iäkkäiden ihmisten yksinäisyyteen. Ystäväpiiri-ryhmän tavoitteena on yksinäisyyden lievittyminen ja uusien ystävien löytäminen.

Ystäväpiiri-ryhmä parantaa tutkitusti osallistujien hyvinvointia, vähentää terveyspalvelujen käyttöä ja vahvistaa elämänlaatua. Ryhmien kantavia voimia ovat vertaistuki, yhteiset kokemukset, huumori ja mukava yhdessäolo. Jo yli 12 000 iäkästä ihmistä ympäri Suomea on ollut mukana Ystäväpiiri-ryhmissä. Osallistujista 98 % suosittelee toimintaa muille.

Ystäväpiiri-koulutus

Ystäväpiiri-ryhmätoiminta on vaikuttavaa mm. ryhmänohjaajien huolellisen koulutuksen vuoksi. Vanhustyön keskusliitto järjestää vuosittain useita ammattilaisille ja vapaaehtoisille suunnattuja Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksia eri puolilla Suomea lähi- ja verkkokoulutuksina. Ystäväpiiri-ohjaajakoulutuksen on suorittanut  lähes 1200 ihmistä.

Koulutuksen käytyään Ystäväpiiri-ohjaajat voivat käynnistää Ystäväpiiri-ryhmiä omissa yhteisöissään. Esimerkiksi monet kunta- ja järjestötoimijat eri puolilla Suomea hyödyntävät Ystäväpiiri-ryhmämallia toiminnassaan. Viime vuosina on saatu hyviä tuloksia myös digivälineitä hyödyntävistä eYstäväpiiri-ryhmistä ja viittomakielisille iäkkäille ihmisille suunnatuista ryhmistä. Vuonna 2022 myös kartoitamme viitottua yksinäisyyttä. 

Sivuiltamme löydät tietoa mm. eri paikkakuntien Ystäväpiiri-ryhmistä ja Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksistamme. Koulutuksia ja ryhmiä toteutetaan myös etäyhteyksillä. Voit kysyä lisätietoa toiminnasta myös lähimmältä alueohjaajalta, kerromme mielellämme lisää!

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toimintaa toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen varoin. Toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti yli 16 vuoden ajan.

Tutustu ja kysy lisää!

Ladattavat materiaalit