Ystäväpiiri-toiminta

Ryhmätoiminta luo hyvinvointia

Ryhmänohjaaja ja ryhmäläisiä keskustelemassa luontokorteista.

Ystäväpiiri-toiminta® lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä ryhmätoiminnan avulla. Järjestämme säännöllisesti Ystäväpiiri-koulutuksia, jotka antavat valmiudet Ystäväpiiri-ryhmien ohjaamiseen. Toimintamme perustuu pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehittämistyöhön.

Ystäväpiiri-ryhmä®

Vanhustyön keskusliiton kehittämän Ystäväpiiri-ryhmämallin tavoitteena on iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden lievittyminen ja uusien ystävien löytäminen ryhmätoiminnan kautta. Ystäväpiiri-ryhmä parantaa tutkitusti osallistujien hyvinvointia, vähentää terveyspalvelujen käyttöä ja vahvistaa elämänlaatua. Ryhmien kantavia voimia ovat vertaistuki, yhteiset kokemukset, huumori ja mukava yhdessäolo. Yli 12 500 iäkästä ihmistä ympäri Suomea on ollut mukana Ystäväpiiri-ryhmissä. Osallistujista 98 % suosittelee toimintaa muille.

Iäkkäiden ihmisten ryhmä kävelemässä eväskori mukanaan.

Ystäväpiiri-koulutus®

Ystäväpiiri-ryhmätoiminta on vaikuttavaa mm. ryhmänohjaajien huolellisen koulutuksen vuoksi. Vanhustyön keskusliitto järjestää vuosittain useita ammattilaisille ja vapaaehtoisille suunnattuja Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksia eri puolilla Suomea lähi- ja verkkokoulutuksina. Ystäväpiiri-ohjaajakoulutuksen on suorittanut  yli 1200 ihmistä.

Koulutuksen käytyään Ystäväpiiri-ohjaajat voivat käynnistää Ystäväpiiri-ryhmiä omissa yhteisöissään. Esimerkiksi järjestöt, palvelutalot, kunnat, hyvinvointialueet ja seurakunnat ovat hyödyntäneet Ystäväpiiri-ryhmämallia toiminnassaan.

Sivuiltamme löydät tietoa mm. eri paikkakuntien Ystäväpiiri-ryhmistä ja Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksistamme. Koulutuksia ja ryhmiä toteutetaan myös etäyhteyksillä. Voit kysyä lisätietoa toiminnasta myös lähimmältä alueohjaajalta, kerromme mielellämme lisää!

Olemme kartoittaneet viitottua yksinäisyyttä ja hyödynnämme tuloksia toimintamme kehittämisessä.

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toimintaa toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana. Toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti yli 18 vuoden ajan.

Tutustu ja kysy lisää!

Ystäväpiiri-toiminnan strategiakuva.

Ladattavat materiaalit