Vuoden vanhusteko
Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnonsaajiksi. Ilmarisen lahjoittaman palkinnon suuruus on 5 000 euroa.
#VuodenVanhusteko #IästäNumero #Vanhustenviikko #ArvokasVanhuus
Vuoden 2025 vanhusteko-palkinnon hakuaika on käynnissä. Palkinnolla halutaan kannustaa vanhustyön menetelmien kehittämiseen ja nostaa vanhustyön arvostusta. Palkinnon saaja julkistetaan Vanhustenpäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina Pukkilassa.
Valinnassa käytettävät kriteerit
Palkinto myönnetään yhteisölle tai hankkeelle, joka on myönteisellä tai innovatiivisella tavalla edistänyt vanhustyötä, kehittänyt toimintamallin tai menetelmän tai muulla tavoin edistänyt iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin parantumista ja nostanut esille iäkkäiden oman äänen ja kokemukset.
Voittajan valinnassa huomioidaan myös teon tai hankkeen ajankohtaisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Eduksi katsotaan, jos palkittu teko/hanke kuvastaa Vanhustyön keskusliiton vuoden teemaa Tehdään iästä numero – vanhuksista välittävä Suomi, jolla vahvistetaan myönteisiä ikäasenteita yhteiskunnassamme, vähennetään ikäsyrjintää ja parannetaan vanhuusalan veto- ja pitovoimaa.
Palkinto myönnetään hakemusten perusteella ja palkittavan vanhusteon päättää Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton arviointiraati. Voittajaorganisaation toivotaan käyttävän palkintosumma (5 000 euroa) hankkeisiin, jotka edelleen edistävät vanhustyötä.
Tule mukaan vanhustyön kehittämiseen! Ehdota palkinnon saajaa viimeistään 26.8.2025.
Vuoden vanhusteko -palkinnon hakeminen
Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee ilmetä seuraavat asiat:
- Teon/hankkeen nimi
- Miksi teko/hanke tehtiin
- Teon/hankkeen kuvaus: miten hanke/teko tehtiin ja ketkä siihen ovat osallistuneet
- Onko kyseessä itsenäinen hanke vai onko se osa jotain suurempaa kehittämiskokonaisuutta
- Mitkä ovat teon/hankkeen vaikutukset
- Millä mittareilla näiden tavoitteiden saavuttamista on seurattu
- Miksi juuri tämä teko/hanke tulisi palkita vuoden vanhustekona
- Yhteyshenkilön yhteystiedot
Mukaan voi liittää myös muuta hankkeeseen liittyvää materiaalia kuten kuvan, mainoksen, ilmoituksen. Korkeitaan kaksi liitettä per hakemus.
Arviointiraati tutustuu kaikkiin viimeistään 26.8.2025 tulleisiin hakemuksiin. Voittaja julkistetaan ja palkitaan valtakunnallisessa Vanhustenpäivän pääjuhlassa Pukkilassa 5.10.2025.
Lisätietoja: viestintäjohtaja Merja Lankinen, 050 421 0762, merja.lankinen@vtkl.fi.
Laita hakemus
Vuoden vanhusteko -palkinnon vuonna 2024 sai Sirkus Magenta
Seitsemännentoista kerran jaettavan Vuoden vanhusteko -palkinnon on tänä vuonna saanut Sirkus Magentan Kotisirkus, joka tuo sosiaalista sirkusta ikääntyville Itä-Helsingissä ja etänä. Toiminnan tavoitteena on edistää sirkuksen avulla henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
Sirkus Magenta on helsinkiläinen voittoa tavoittelematon sosiaalisen sirkuksen yhdistys, joka järjestää ikääntyville luovaa ja liikunnallista toimintakykyä tukevaa sosiaalisen sirkuksen toimintaa. Se tuottaa kulttuuritoimintaa saavutettavasti lähellä koteja ja kodeissa järjestämällä ryhmämuotoista sirkusohjausta, tapahtumia ja esityksiä sekä etänä kuntouttavaa sirkusjumppaa, striimauksia ja sirkusohjausta.
– Toimimme Magentan tammikuussa 2024 avatussa Itäkeskuksen sirkustilassa, Itä-Helsingin seniori- ja palvelukeskuksissa ja kumppanien tiloissa. Sirkus on osallistujille maksutonta. Kohderyhmänä ovat moninaiset itsenäisesti asuvat ikääntyvät Helsingissä ja etänä ympäri Suomen (mm. päihde- ja mielenterveyskuntoutujat, sateenkaarevat, muistisairaat, vieraskieliset, omaishoitajat), Kotisirkus-hankkeen koordinaattori Lauri Liimatta kuvailee toimintaa.
Kotisirkus alkoi osana Taiteen edistämiskeskuksen IKO – Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille -kokonaisuutta (2021–23). Kulttuurihyvinvoinnin hanke oli osa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoimaa Kansallista ikäohjelmaa. Kotisirkus on myös osana Helsingin kaupungin rahoittamaa Iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämisen hankekokonaisuutta (2021–). Tavoitteena on kotona asuvien iäkkäiden laadukas ja kokemusrikas elämä, jossa he ovat aktiivisia toimijoita.
“Sirkuskoulusta on tullut tärkeä osa elämääni, kaikki nuo harjoitukset niin usein osuvat asioihin, jotka ovat olleet minulle vaikeita (vasen/oikea, kädet/jalat yhteistyö) – oikein tunnen, kun aivotoiminta hyrrää, ja kaikki vähän kuin vahingossa, kuin leikkien.” – palaute Kotisirkuksesta
Kotisirkus toiminnan myötä ikääntyvien henkinen ja fyysinen hyvinvointi ja osallisuus vahvistuvat ja yhteisöllisyys lisääntyy. Toimintakyvyiltään, taustoiltaan ja identiteeteiltään moninaiset ikääntyvät pääsevät osaksi ryhmämuotoista kulttuuritoimintaa. Ikääntyvät saavat näkyvyyttä yhdenvertaisina taiteen tekijöinä ja kokijoina.
– Hankkeesta on hyötyä ja iloa monella tasolla, Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen, perustelee valintaa. – Se mahdollistaa pääsyn ryhmämuotoiseen, sosiaaliseen kulttuuritoimintaan, joka edistää toimintakykyä luovuuden ja liikunnan kautta, Pekkarinen jatkaa.
Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään yhteisölle tai hankkeelle, joka on myönteisellä tai innovatiivisella tavalla edistänyt vanhustyötä, kehittänyt toimintamallin tai menetelmän tai muulla tavoin parantanut ikäihmisten hyvinvoinnin parantamista ja nostanut esille iäkkäiden ihmisten oman äänen ja kokemukset.
Palkinto myönnetään hakemusten perusteella ja palkittavan vanhusteon valitsee Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton arviointiraati. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.
Palkinto jaettiin nyt 17. kerran. Sen avulla halutaan tukea vanhustyön menetelmien kehittämistä ja nostaa vanhustyön arvostusta sekä edesauttaa ikäihmisten hyvinvointia.