Vanhustenviikon teemapäivät

Vanhustenviikon teemapäivät

Vanhustenviikon 2024 kattoteemana  Tehdään iästä numero – vanhuksista välittävä Suomi. Valtakunnallista Vanhustenpäivän pääjuhlaa vietetään Keravalla teemalla Hyvä arki, hyvä mieli.

#IästäNumero #Vanhustenviikko #ArvokasVanhuus 

Hyvä arki, hyvä mieli – Vanhustenviikon teemapäivät

Su 6.10. Vanhustenpäivä
Ma 7.10. Ikäystävällinen koti
Ti 8.10. SeniorSurf-päivä – iäkkäiden digiosallisuus ja mediataidot
Ke 9.10. Ikääntymisen ennakointi – oikeudellinen ennakointi
To 10.10. Ulkoilu ja liikunta
Pe 11.10. Ystävyydenpäivä – sosiaaliset suhteet ja ystävyys
La 12.10. Kulttuuri: pelipäivä
Su 13.10. Arjesta juhlaa

Näiden teemojen alle päivitämme kevään mittaan vinkkejä ja ideoita.

Onko sinulla vinkki tai toiminto liittyen Vanhustenviikon teemapäiviin?

Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja ideoita Vanhustenviikon teemapäiviin. Jos laittaa vinkkisi, ideasi tai materiaalisi osoitteella viestinta@vtkl.fi.


Su 6.10. Vanhustenpäivä

Valtakunnallista Vanhustenpäivän pääjuhlaa vietetään Keravalla sunnuntaina 6.10. teemalla Hyvä arki, hyvä mieli. Paikkana on Keuda-talo.

Lisätietoa tulossa.


 

Ma 7.10. Ikäystävällinen koti

Webinaari tulossa

Asumiseen liittyvät tarpeet ja toiveet vaihtelevat monen tekijän, kuten varallisuuden, olemassa olevan turvaverkon ja toimintakyvyn mukaan. Elämäntilanne ja asumiseen liittyvät toiveet sekä tarpeet voivat muuttua iän myötä.

Kerro millainen on unelmiesi asunto?

Vastaako nykyinen asunto tarpeitasi? Miten haluaisit asua? Millainen on unelmien asuntosi?

Kirjoita meille oma tarinasi, niin julkaisemme sen Vanhustenviikon Facebook-sivuilla.

Laita tarinasi sähköpostilla viestinta@vtkl.fi tai postitse osoitteella: Vanhustyön keskusliitto, Viestintä, Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki.

Tee asumisen pikatesti

Asumisen pikatestin tarkoitus on arvioida, miten nykyinen asumisratkaisusi vastaa mahdollisia tarpeitasi ikääntyessäsi.  Avaa testi

Asumisen aineistopankkiin on koottu kattavasti ikääntyvien ihmisten asumiseen liittyvää asiaa. Asumisen aineistopankki. Det finns information om boendet även på svenska. Materialbank Boende


 

Ti 8.10. SeniorSurf-päivä

Webinaari tulossa

SeniorSurf haluaa nostaa mediataitojen roolin näkyväksi osaksi digiosallisuutta ja digitaalisten taitojen harjoittelua. Mediataitoja tukevaa sisältöä on vuosia kehitetty lasten ja nuorten näkökulmasta, mutta tarvitaan myös aineistoa, joka puhuttelee aikuisväestöä ja ikääntyneitä.

SeniorSurfin tuottamat keskustelukortit ja sanaristikot on tehty tammikuussa 2024 julkaistun Seniorien mediataitotutkimuksen innoittamina.

Mediataidot – keskustelukortit senioreille

Uudet keskustelukortit auttavat senioreita pohtimaan omaa suhdettaan mediataitoihin. Kortit on jaettu neljään aihepiiriin: tunne, kokemus ja taidot, tieto sekä tiedon lähteet. Voit käyttää aiheita sekaisin tai yksi kerrallaan.

Tulosta SeniorSurfin tuottamat kortit käyttöösi ja hyödynnä myös korttien lisäksi tehdyt käyttövinkit ja lisätiedot.

Mediataidot – keskustelukortit senioreille

Keskustelukortteihin liittyvät lisätiedot käyttövinkkeineen

Digiaiheisia ristikoita

Sanaristikkojen täyttäminen on mukavaa puuhaa! Vuoden 2024 mediataitoviikolle tuotetut ristikot sisältävät digi- ja media-aiheisia sanoja. Tulosta ristikot ja niiden ratkaisut omaksi iloksesi tai hyödynnä työssäsi!

 


 

Ke 9.10. Ikääntymisen ennakointi – oikeudellinen ennakointi

Webinaari tulossa

Oletko koskaan pohtinut, kuka hoitaa laskusi tai päättää hoidostasi, jos et itse siihen jostain syystä kykene? Huolehtimalla asiakirjat kuntoon varmistat, että asiat hoidetaan haluamallasi tavalla myös silloin, jos et enää siihen itse pysty.

Edunvalvontavaltuutuksella voit nimetä asioillesi turvallisen hoitajan. Se on hyvä tapa varmistaa, että sinulla säilyy päätäntävalta asioistasi elämäsi loppuun saakka.

Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä asiantuntijan ohjauksessa. Muita tärkeitä asiakirjoja ovat hoitotahto ja testamentti. Voit myös pohtia mitä nettitileillesi tapahtuu tai millaisia hautajaistoiveita sinulla on.

Edunvalvontavaltuutuksen aakkoset- miten se tehdään?

Jokaisen edunvalvontavaltakirja on yksilöllinen. Siksi sen tekemistä varten ei ole olemassa yhtä valmista mallipohjaa, joka sopisi kaikille. Näillä edunvalvontavaltuutuksen aakkosilla pääset kuitenkin alkuun.

A. Käytä apunasi asiantuntijaa edunvalvontavaltuutusta tehtäessä, jotta kaikki asiat ja muotoseikat tulevat huomioiduksi. Apua on saatavilla esim. asianajo -ja oikeusaputoimistoilta, lakiasiantoimistoilta, pankeista ja erilaisilta järjestöiltä.

B. Valitse valtuutetuksi luotettava henkilö, jonka haluat hoitavan asioitasi ja kysy häneltä suostumus. On hyvä myös määritellä toissijainen valtuutettu ja varavaltuutettu.

C. Kirjaa ylös, mitä asioita puolestasi hoidetaan. Voit lisätä valtakirjaan sinulle tärkeitä yksilöllisiä toiveita, kuten kummilasten muistamisia tai hyväntekeväisyyteen osallistuminen.

D. Valmiin asiakirjan tulee todistaa oikeaksi kaksi esteetöntä todistajaa, jotka ovat paikalla, kun asiakirja allekirjoitetaan.

E. Muista kertoa valtuutetullesi, mistä edunvalvontavaltakirjan löytää, jos valtakirjan vahvistaminen tulee ajankohtaiseksi. Kodin tärkeät asiakirjat voi olla hyvä koota yhteen kansioon.

F. Edunvalvontavaltuutusvaltakirja lähetetään Digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi yhdessä lääkärintodistuksen kanssa vasta silloin, kun et itse pysty hoitamaan omia asioitasi.

G. Edunvalvontavaltuutus joustaa tilanteesi mukaan. Se lakkaa olemasta voimassa, jos valtuutettusi ilmoittaa luopuvansa tehtävästään tai jos sinä haet valtuutuksen peruuttamista Digi- ja väestötietovirastolta, esimerkiksi tilanteessa, jossa parannut vakavasta sairaudesta ja pystyt taas hoitamaan omia asioitasi.

Artikkelin lähteenä käytetty Digi- ja väestöviraston omissa käsissä kampanjan sivustoa omissakasissa.fi

Materiaaleja

Opas oikeudelliseen ennakointiin (Suomen Muistiasiantuntijat)

Hoitotahto (THL)

Näin laadit edunvalvontavaltuutuksen (DVV)


 

To 10.10. Ulkoilu ja liikunta

Webinaari tulossa

Valtakunnallista iäkkäiden ulkoilupäivää vietetään perinteisesti Vanhustenviikon torstaina. Vuoden 2024 ulkoilupäivä on 10.10.2024. Ikäinstituutti organisoi Vie vanhus ulos -kampanjaan.

Ideoita ulkoiluun

  • Yhteiset luontoretket lisäävät kasvi- ja eläintuntemusta sekä rentouttavat mieltä
  • Kulttuurikävely avartaa asuinalueen tuntemusta
  • Perinneleikit ja pihapelit haastavat leikkimieliseen kisailuun
  • Liikuntapuiston kuntoiluvälineet tuovat hikeä pintaan
  • Nuoret ulkoiluystävät ilahduttavat palvelutalon asukkaita
  • Ikäihmisten ja päättäjien yhteiskävelyllä voidaan kartoittaa kulkureittien kuntoa ja levähdyspenkkien sijoittelua

Lisää ideoita Vie vanhus ulos -kampanjasivun vinkit -sivulla

Luonnossa liikkuminen

Luonnossa liikkumisesta saa voimaa monella tasolla. Mieliala ja itsetunto paranevat, ahdistus ja turhautuminen vähenevät, verenpaine laskee ja stressi lievenee. Metsässä ja järvien rannoilla kuljeskeleva kokee hyvinvointinsa ja elämänlaatunsa paranevan. Päänsärkykin saattaa jäädä matkan varrelle ja olo on rentoutunut. Metsässä kävely harjaannuttaa erinomaisesti tasapainoaistia, koska kävelyalusta on kivineen ja puunjuurineen epätasainen.

Vinkkejä luonnossa liikkumiseen

Luontoa sisällä


 

Pe 11.10. Ystävyydenpäivä – sosiaaliset suhteet ja ystävyys

Webinaari tulossa

Ystävyyden reseptejä

  • Mieti, millaisissa paikoissa voisit vaihtaa sanasen tuntemattoman ihmisen kanssa. Nosta katse ja katso ohikulkijaa silmiin, hymyile ja tervehdi.
  • Ystävyydessä vuodet ja välimatkat eivät välttämättä erota. Ota rohkeasti yhteyttä ystävään, vaikkette olisi hetkeen olleet tekemisissä.
  • Ystävän kanssa hiljaisuuskin puhuu, eikä sanoja aina tarvita. Nauti myös hiljaisuudesta yhdessä ystävän kanssa vaikkapa luonnossa.
  • Kerro tai osoita muulla tavoin ystävällesi, että hän on tärkeä. Soita puhelu, laita viesti, lähetä postikortti, kutsu kahville tai vie kukkanen ilahduttamaan sinulle tärkeää ihmistä.
  • Ota aikaa, ja mieti yhdessä vietettyjä hetkiä ystävien kanssa. Muistojen avulla voit elää ne uudelleen.
  • Ole lempeä ystävä myös itsellesi. Puhu itsellesi niin kuin puhuisit ystävälle.

Lisää vinkkejä tulossa.


 

La 12.10. Kulttuuri: pelipäivä

Vanhustyön keskusliitto julkaisee uuden lautapelin lokakuun alussa.

Vinkkejä tulossa.


 

Su 13.10. Arjesta juhlaa

Seuraa Arjesta juhlaa vinkkejä vahvike.fi sivuilta. Arjesta juhlaa vinkit 

Arjesta juhlaa VTKL 75 vuotta.