Vanhustenviikon teemapäivät

Vanhustenviikon teemapäivät

Vanhustenviikon 2023 kattoteemana on Tehdään iästä numero.

#IästäNumero #Vanhustenviikko #ArvokasVanhuus 

Päivitämme lisää vinkkejä ja ideoita kevään ja kesän aikana.


Teemat 2023:

 • Su 1.10. Vanhustenpäivä – Tehdään iästä numero
 • Ma 2.10. Hyvinvointia ja terveyttä luonnosta
 • Ti 3.10. SeniorSurf – digitalisaatio ja teknologia
 • Ke 4.10. Luovuus
 • To 5.10. Ulkoilu
 • Pe 6.10. Ravitsemus, elintavat ja liikunta
 • La 7.10. Kulttuuri
 • Su 8.10. Vanhuuden ennakointi

Lataa Vanhustenviikon kuvia

Ohessa käyttöönne Vanhustenviikon kuvia käytettäväksi verkkosivuillanne ja sosiaalisen median kanavissa.

Vanhustenviikon Tehdään iästä numero kuva. Vanhustenviikko 1.-8.10.2023. Vanhustenpäivä 1.10.2023 Iisalmi.
Vanhustenviikon kuva: Facebook ja Instagram – LATAA KUVA 
Vanhustenviikko Tehdään iästä numero 1.-8.10.2023. Vanhustenpäivä 1.10.2023 Iisalmi.
Vanhustenviikon kuva: Twitter – LATAA KUVA

Vanhustenviikon juliste

Vanhustenviikon julisteet on postitettu toukokuussa 2023. Liitolla on jokin verran painettuja julisteita, joita voi tilata lähettämällä viestiä osoitteeseen info@vtkl.fi

Voit ladata ja tulostaa julisteen myös itse: LATAA JULISTE


Su 1.10. Vanhustenpäivä – Tehdään iästä numero

Valtakunnallista Vanhustenpäivää vietetään Iisalmessa sunnuntaina 1.10.2023.

Tehdään iästä numero. Vanhustenviikko 1.-8.10.2023. Vanhustenpäivä 1.10.2023. #IästäNumero.
Vanhustenviikon mainoskuva.

2.10. Hyvinvointia ja terveyttä luonnosta

Kaikilla tulee olla pääsy luonnon hyvinvointia lisäävien vaikutusten pariin. Luonnon hyvinvointivaikutuksia voidaan hyödyntää myös osallisuutta tukevissa palveluissa ja toiminnoissa.

 • Asunalueiden lähellä olevat, helposti saavutettavat ja esteettömät viheralueet tarjoavat kaikille mahdollisuuksia elpymiseen, virkistäytymiseen ja yhdessäoloon sekä stressistä palautumiseen.
 • Luonto- ja viherympäristöissä ihmiset pääsevät kosketuksiin terveyttä edistävien mikrobien kanssa, jolloin esimerkiksi riski allergioihin voi pienentyä.
 • Alueiden asukkaiden ja eri sidosryhmien osallistaminen viheralueiden suunnitteluun vahvistaa asukkaiden suhdetta omaan lähiluontoonsa ja mahdollistaa paremmin sen, että alueet hyödyttävät tasapuolisemmin kaikkia asukkaita. Näin yhä useampi voi nauttia lähiluonnosta.
 • Sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalveluissa voidaan hyödyntää esimerkiksi seinättömiä luontopajoja.
 • Luontoa voidaan myös tuoda ihmisten luo, kuten tuomalla luonnonmateriaaleja sisätiloihin. Luonnon hyvinvointivaikutuksia voidaan tuottaa myös lisätyn todellisuuden tai virtuaalisuuden avulla.

Lähde: THL

Yksinäisyyden lievittäminen luontolähtöisin keinoin

RECETAS on EU-rahoitteinen projekti, joka tutkii ja arvioi luontolähtöisiä sosiaalisia menetelmiä Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Australiassa.

Luontolähtöisiä menetelmiä:

 • Retkiä puistoihin ja luontoon
 • Kävelytuokioita ryhmässä
 • Puutarhanhoitoa
 • Kasvitieteellisiä puutarhoja
 • Pientuottajatoreja
 • Metsäkylpyjä
 • Lintujen bongausta
 • Kävelyretkiä veden äärellä
 • Eläinavusteista toimintaa
 • Eläintarhoja ja kotieläintiloja
 • Luontoteema museoissa ja taiteessa
 • Virtuaalisia luontoelämyksiä
 • Kaupunkiviljelyä

Lähde: RECETAS

Tarkkaile kevään etenemistä!

Luonto-liiton Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Kaikkia seurantalajeja ei tarvitse tuntea, ja yksittäisetkin havainnot ovat arvokkaita. Lue lisää Kevätseurannasta

Kasvilajien tunnistamisessa auttaa LuontoPortin sivut.

Vinkki: Menkää syksyllä sienimetsään. Tunnistakaa sieniä ja tehkää ruokaa yhdessä sienistä.

Sienien tunnistamisessa auttaa LuontoPortin sivut

Luontoaiheiset keskustelut

luontopeli
Luontoaiheiset pelit

Järjestä oma puistojumppa

Ohessa Vanhustyön keskusliiton #IästäJumppa. Katso mallia ja järjestä oma jumppahetki kesällä pihalla tai puistossa. Jumppaohjeet tulossa.


3.10. SeniorSurf – digitalisaatio ja teknologia

SeniorSurf rohkaisee senioreita tarttumaan tietokoneisiin, älypuhelimiin ja nettiin. Opetella voi itsenäisesti tai vaikka sukulaisen tai naapurin opastuksella. Opastusta voi tiedustella myös senioreita digiasioissa opastavista yhdistyksistä tai oman alueen kirjastosta. Digitaidot helpottavat elämää ja lisäävät myös seniorien osallisuutta digisoituneessa yhteiskunnassamme.

Vuosittain hyväksi havaittuja sisältöideoita

 • Tietoiskut, opastuspisteet, yhteistyössä toteutettu tapahtumatori
 • Tutustumista erilaisiin laitteisiin, ohjelmiin ja sovelluksiin
 • Arjen sähköiset palvelut ja sovellukset: mitä iloa ja hyötyä digistä voi löytää?
 • Julkiset sähköiset palvelut
 • Paikallinen digituki – miten ja mistä opastusta on saatavilla?
 • Laitehankinta – mitä on olemassa ja miten tehdä valinta, mitä muuta huomioida
 • Voitte myös kokoontua katsomaan jotain etänä välitettävää ohjelmaa tai tallennetta
 • Voit hyödyntää SeniorSurfin tekemiä opastus- ja rohkaisuvideoita tapahtumassasi

Lue lisää seniorsurf.fi

Etäopastuspalvelu

Etäopastus voi olla esimerkiksi digilaitteen tai -palvelun käytön opettelua, yksittäisen digipulman ratkaisua tai rohkaisua ja neuvoja uuden digilaitteen hankintaa tai digipalvelun käyttöönottoa varten.

Etäopastus on maksutonta, ja tapahtuu puhelimitse tai videoyhteydellä tarvittavia ohjelmia käyttäen. Opastajina toimivat  luotettavat vapaaehtoiset vertaisopastajat ympäri Suomen. Opastuspyynnön voi jättää myös puhelimitse numeroon 044 7007101 maanantaisin ja torstaisin klo 10–12.

Lue lisää

Vinkki: Pyydä digiopastaja paikan päälle neuvomaan ja opastamaan.

Ajanvietettä etänä

Seniorsurf.fi-sivulle on koottu vinkkejä iloksi ja hyödyksi – tekemistä tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tekemistä ja vierailukohteita löytyy paljon myös omalta sohvalta käsin, jos ulos lähteminen ei syystä tai toisesta onnistu. Aihepiireinä liikunta, luonto, museot, musiikki, teatteri, pelit ja aivojumppa.

Tutustu Ajanvietettä etänä -vinkkeihin


4.10. Luovuus

Maaseudun Sivistysliitto ja Eläkeliitto ovat julkaisseet Arjen luovuus-kortit. Niistä saa vinkkejä ja kannustusta luoviin oivalluksiin ja tekoihin omassa arjen ympäristössä, yksin tai yhdessä toisten kanssa. Menetelmät kumpuavat taiteen eri aloilta. Korteissa on itseoppineiden ITE-taiteilijoiden innoittavia esimerkkejä. Arjen luovuus -sivustolta saa pedagogisia ohjeita korttien opinnolliseen käyttöön ryhmissä.

Laulupiirtäminen®

Laulupiirtäminen® on moniaistinen ja elämyksellinen toimintamuoto, jossa piirrokset syntyvät laulaen ja laulun tukemana. Menetelmässä käytetään piirtämistarkoitukseen tehtyjä tai muutoin tarkoitukseen soveltuvia piirtämislauluja. Menetelmä, sen harjoitteet, työtavat ja prosessit tukevat osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia sekä madaltavat kynään tarttumisen kynnystä. Menetelmä auttaa keskittymään ja rohkaisee sekä laulamaan että piirtämään. Laulupiirtää voi myös ilmaan, kaverin selkään, isoon yhteiseen lattiapaperiin, hiekkaan tai lumihankeen. Laulupiirtämistä on pilotoitu positiivisin kokemuksin vuosina 2014-2015 muistisairaiden virike­ryhmissä. Lisätietoja

Maalaaminen

Maalaamisessa voi käyttäää apuvälineenä pahviputkia. Kukkia pahvirullilla

Puiden lehvästöjen värittäminen ja hienon lopputuloksen aikaansaaminen onnistuu vaikka hienomotoriikassa, näkökyvyssä tai hahmottamisessa olisi haasteita. Tulosta värittämistä varten puiden runkoja: Puiden varjokuvia (6 erilaista).

Idea soveltuu myös kangaskassien värittämiseen. Rungon voi maalata kangastussilla ja lehvästön värittää kangasmaaleilla. Puiden varjokuvista saa vaikuttavan näköisiä tauluja liimaamalla lehvästöksi (pienehköjä) vihreän tai ruskan eri sävyjen värisiä palapelien palasia.

Podcastsarja: Elossa! Vanhustyön luovemmat kasvot

Elossa! Vanhustyön luovemmat kasvot -podcastsarjassa keskustellaan laajasti hoivakotien ja luovien alojen yhteistyön mahdollisuuksista. Kuuntele jaksoja ja innostu luovasta vanhustyöstä! Podcastsarja on tuotettu Elossa! Luovaa alaa ja hoivakoteja elvyttämässä yhteiskehittämällä -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on hoivakotien ja luovien alojen uudenlaiseen yhteistyöhön ja ekosysteemiseen ajatteluun pohjautuvan toimintamallin kehittäminen. Hankkeen toteuttajana on 3AMK-liittouma: Laurea ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto.

Tutustu Elossa! -podcasteihin

Mielikuvajumppa: Taiteilija

Tee jumppaliikkeitä samalla kun kuvittelet maalaavasi taulua. Mielikuvajumpan ohje 

Tehdään iästä numero -seminaari

Terveyden ja hyvinvoinnan laitos ja Vanhustyön keskusliitto järjestävät 4.10. Tehdään iästä numero asiantuntijaseminaarin. Seminaarissa saamme ministeriön tuoreet kuulumiset Kansallisesta ikäohjelmasta sekä THL:n uusimpia tutkimustuloksia. Ja koska kyseisen Vanhustenviikon päivän teemana on luovuus, kuulemme, miten luovia menetelmiä voi hyödyntää hoivatyössä.  Lisätietoa ja ilmoittauminen tulossa.


5.10. Ulkoilu

Torstai 5.10. on valtakunnallinen iäkkäiden ulkoilupäivä. Lisää tietoa tulossa.

Kävelyjalkapallo eli kävelyfutis

jalkapallo

Kävelyjalkapallo eli kävelyfutis on Iso-Britanniassa vuonna 2011 erityisesti ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille kehitetty jalkapallon muoto. Sitä harrastetaan yli 35 maassa. Juoksemisen lisäksi lajissa on kielletty fyysinen kontakti sekä pallon potkaiseminen lantion korkeuden yläpuolelle. Säännöt kieltävät liukutaklauksen sekä pallon siirtämisen päällä eteenpäin. Jos joukkue ottaa kolme juoksuaskelta, vastustaja saa rangaistuspotkun. Kävelyfutista voi pelata myös sisällä tyhjässä juhlasalissa tai voimistelusalissa futsalpallolla. Lisätietoja kavelyfutis.fi.

Ikiliikkuja

Ikiliikkuja tarjoaa tukea ja hyviä käytäntöjä +65-ikäisten liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Ikiliikkuja-oppimisverkostot kokoavat yhteen soten, liikuntatoimen ja järjestöjen edustajia. Aiemmin Voimaa vanhuuteen -oppimisverkostoina tunnetut verkostotapaamiset laajenevat käsittelemään yli 65-vuotiaiden liikkumisen edistämistä. Lue lisää Ikäinstituutin sivuilta


6.10. Ravitsemus, elintavat ja liikunta

Vanhustenviikko tekee yhteistyötä Ruokaviraston Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön  – hankkeen kanssa. Aiheen tiimoilta on tulossa kampanja ”Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa – yhdessä syöden”. Lisää tietoa myöhemmin.

Tutustu julkaisuun Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus

TULOSSA! Happy Golden Days -seminaari 6.10. – teemana Tehdään vanhustyöstä numero!


La 7.10. Kulttuuri

Kulttuuritarjontaa Lämpiöstä

Lämpiö on valtakunnallinen kulttuurihanke, jossa keskitetään ikääntyneille tarkoitettuja maksuttomia ja maksullisia digikulttuuripalveluita samalle verkkoalustalle, yhden osoitteen taakse. Hanke on edennyt toteutusvaiheeseen ja se avataan käyttäjille elokuussa 2023.

Voit jo nyt tutustua Lämpiön tarjontaa ja antaa palautetta: lampio.fi

Armas festivaali

Vanhustenviikko tekee yhteistyöstä iäkkäille suunnatun Armas-festivaalin kanssa. Lisätietoa festivaalin ohjelmasta tulossa.


Su 8.10. Ennakointi

Asumisen ennakointi

Asumisen toiveita kannattaa miettiä ja suunnitella ajoissa jo ennen eläkkeelle siirtymistä. Onko asuntosi turvallinen ja toimiva? Millainen asuinympäristö on sinulle tärkeä? Millaisia sosiaalisia suhteita asumiseesi liittyy?

Onko kotisi turvallinen?

Voit testata asian täyttämällä kodin turvallisuuden tarkistuslistan.

Vastaako asuntosi nykyisiä tarpeitasi tulevaisuudessa?

Asumisen pikatestin tarkoitus on arvioida, miten nykyinen asumisratkaisusi vastaa mahdollisia tarpeitasi ikääntyessäsi.

Lue lisää vanheneminen.fi/asuminen

Tutustu ennakoinnin podcast-sarjaan