Vanhustyön keskusliiton alue- ja kuntavaaliteemat 2025
1. Iäkkäiden osallisuus on turvattava kunnissa ja hyvinvointialueilla
- Järjestöt ovat lähellä iäkkäitä. Kuntien ja hyvinvointialueiden on otettava iäkkäiden parissa toimivien järjestöjen työ osaksi asiakas- ja palveluohjausta.
- Hyödynnä vanhusneuvostoja. Kunnissa ja hyvinvointialueella vanhusneuvostot ovat mahtava resurssi, jota kannattaa hyödyntää päätöksenteossa jo asioiden suunnitteluvaiheessa.
- Paranna digiosallisuutta. Iäkkäät tulee ottaa mukaan heille suunnattujen digipalveluiden kehittämiseen ja digitukea pitää tarjota.
FAKTA: Kuntien ja hyvinvointialueiden sisällä on alueellisia eroja ja niitä ei huomioida riittävästi.
Alueelliset erot väestön ikärakenteessa ja ikääntyneiden elinoloissa, Nevanto, Milena; Ilmarinen, Katja; Kauppinen, Timo M. (2024), https://www.julkari.fi/handle/10024/148442
2. Kuntien tehtävänä on tarjota ikäystävällinen ja turvallinen asuinympäristö.
- Turvallinen ja esteetön asuinympäristö. Ikääntyneille turvallinen ja esteetön asuinympäristö on kaikille hyvä asuinympäristö.
- Ikäystävällinen kaupunkisuunnittelu. Kaupunkisuunnittelussa on oltava monisukupolvinen näkökulma ja ikäystävällisyys on huomioitava ympäristön, liikenteen ja asumisen ratkaisuissa. Iäkkäät kuuluvat keskelle kylää lähelle palveluita ja liikuntapaikkoja.
- Monipuolinen asuntotuotanto. Kuntien on tuettava monipuolista asuntotuotantoa. Suomessa on jo paljon hyviä kokemuksia niin uudenaikaisista seniorikortteleista kuin monisukupolvisista taloistakin.
FAKTA: Kuntalaiset pitävät turvallisuutta ja hyvää asuinympäristöä kaikkein tärkeimpinä asioina hyvässä kotikunnassa.
Kuntaliiton tutkimus https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2024/turvallisuus-ja-hyva-asuinymparisto-tarkeimpia-hyvan-kotikunnan-tekijoita
3. Senioreiden sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille iästä riippumatta.
- Edistä toimintakykyä. Kuntien ja hyvinvointialueiden on yhdessä panostettava iäkkäiden toimintakyvyn edistämiseen, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen.
- Kotihoito ja palveluasuminen on tarjottava silloin kun sitä tarvitaan. Ketään ei saa jättää heitteille.
- Selkiytä yhteisöllistä palveluasumista. Palvelu sopii mainiosti runsaita kotikäyntejä tarvitseville iäkkäille, mutta sillä ei saa korvata ympärivuorokautisen hoivan tarvetta.
FAKTA: Suomessa jopa joka neljäs apua tarvitsevista ikääntyneistä jää vaille riittävää ja asianmukaista apua.
Van Aerschot, L., & Kröger, T. (2022, 13.12.2022)
FAKTA: Tuhannet ikäihmiset joutuvat odottamaan hoivakotipaikkaa heille riittämättömien tai sopimattomien palvelujen piirissä.
Halin selvitys: https://www.hyvinvointiala.fi/selvitykset/hoivajonot-ovat-laittoman-pitkia/