Ihana, paha helle – 6 vinkkiä ennakointiin
Julkaistu: 20.6.2023Olemme saaneet nauttia viime päivinä auringosta ja lämmöstä, jota pitkän talven jälkeen olemme kaivanneet. Samalla, kun lomalaiset ja juhannuksen viettoa suunnittelevat toivovat aurinkoa ja lämpöä, voi helle käydä ikääntyneiden voimille ja tuoda terveyshaittoja. Ilmastonmuutoksen myötä hellejaksot yleistyvät ja väestön ikääntyessä riskihaitat lisääntyvät.
Jo yksittäinen hellepäivä voi tuoda terveyshaittoja ‒ puhuttamattakaan helleaallosta. Riskihaitat kohdistuvatkin eniten ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairaisiin. Riskitekijöitä ovat:
- sydän- ja verisuonisairaudet
- hengityselinsairaudet
- munuaissairaudet
- diabetes
- haasteet mielen hyvinvoinnissa
- hermoston sairaudet
- yksinäisyys
Ennakoi ja nauti kesästä
Kesän hellepäiviä kannattaa ennakoida ja pohtia omaa varautumista hellejaksoon. Hyvällä ennakoinnilla kesästä voi iloita ja nauttia!
1. Viilennä asunto
Helteiden aikana on tärkeää yrittää pitää asuintilat mahdollisimman viileinä. Koska ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää, kannattaa ikkunat pitää kiinni ja auringonpuoleiset ikkunat suojata aurinkosuojakalvolla tai vetää sälekaihtimet tai verhoin ikkunan eteen.
Tuulettaminen kannattaa jättää iltaan, jolloin ilma on viileämpää. Myös erilaiset jäähdytyslaitteet tuovat helpotusta. Liikuteltavat tuulettimet ovat käteviä ratkaisuja, nämä kuitenkin helpottavat oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa. Tätä lämpimämmässä tuuletin lisää kehon lämpökuormaa, eikä sitä tule käyttää. ARA:lta voi hakea avustusta ilmalämpöpumpun hankkimiseen ja tätä suunnitellessa kannattaa ottaa yhteyttä Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojiin: Korjausneuvonnan valtakunnallinen numero 09 350 860 13 palvelee arkisin klo 9–15.
Lue lisää Korjausneuvonnasta
2. Vältä suoraa auringonpaistetta
Ulkoilua kannattaa välttää päivän kuumimpaan aikaan ja suosia aamusta tai illasta, jolloin ilma viileämpää. Jos päivällä haluaa asunnosta ulos, kannattaa suosia viileitä paikkoja, kuten varjoisia puistoja tai viilennettyjä tiloja.
Suoraa auringonpaistetta kannattaa välttää. Muutenkin fyysistä rasitusta tulee välttää kuumimpaan aikaan päivästä.
3. Viilennä kehoa
Viilennystä kannattaa hakea myös ihon kautta. Viileät suihkut, kylmäkääreet ja kosteat vaateet laskevat ihon lämpötilaa. Myös ilmavat hikoilun sallivat vaatteet ovat kesällä suositeltavia. Luonnonmateriaalit, kuten pellava ja puuvilla ovat kesällä viileitä.
Auringolta kannattaa suojautua pitkähihaisilla ja – lahkeisilla vaatteilla unohtamatta aurinkolaseja ja hattua.
Vuodevaatteet kannattaa vaihtaa kevyempiin ja suosia luonnonmateriaaleja.
4. Juo riittävästi ja syö kevyesti
Ikääntyvän on tärkeää huolehtia riittävästä ravitsemuksesta ja nestetasapianosta- helteellä tämän tärkeys korostuu. Riittävä ravinnon ja nesteiden saanti ennaltaehkäisevät tehokkaasti helteen terveyshaittoja.
Juo usein. Tavallisesti riittävä nesteen saanti on 1–1.5 litraa, mutta helteellä tätä määrää kannattaa nostaa ainakin muutamalla lasillisella. Muista juoda, vaikka sinulla ei olisi jano. pidä jääkaapissa litran kannua, näin voit tarkkailla paljonko nestettä kuluu päivässä. Hyviä juomia ovat veden lisäksi maitotaloustuotteet sekä täydennetyt kasvijuomat, täysmehut, mehujuomat ja kivennäisvedet. Huomioi, että jotkut lääkkeet lisäävät nesteen tarvetta.
Syö usein pieniä aterioita. Helteellä nälän tunne pienenee, tästä huolimatta on tärkeää huolehtia riittävästä ravitsemuksesta. Riittävä ravitsemus säilyttää kehon suolatasapaino normaalina. Nestepitoisten ruokien, esimerkiksi salaattien ja kylmien keittojen syöminen auttaa.
5. Tunnista lämpösairauden oireet ja toimi oikein
Lämpösairauden oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, heikotus, huonovointisuus, päänsärky ja elimistön lämpötilan nousu. Mikäli tunnistat oireita, lepää viileässä, viilennä ihoa ja juo lisää vettä. Mikäli oireet ovat voimakkaat tai eivät helpotu, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Nestevajaus voi syntyä hyvin nopeasti. Nestevajauksen oireita voivat olla suun kuivuminen ja janon tunne, virtsaamisentarve vähenee ja virtsan väri muuttuu tummemmaksi. Nestevajaus voi johtaa muun muassa verenpaineen laskuun ja kaatumisiin.
Mikäli sinulla on jokin pitkäaikaissairaus, kannattaa lääkärin kanssa keskustella jo etukäteen, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai lääkitykseen.
6. Iloitse kesästä
Kesästä tulee nauttia. Herkuttele siis tuoreilla marjoilla ja kasviksilla. Käy uimassa tai lue kirjaa puunvarjossa. Nauti viileämmistä kesäilloista tai aamukahvista lähipuistossa.
Ota ikääntyneet läheiset ja naapurit mukaan nauttimaan kesästä. Pidä päivittäin yhteyttä heihin ja tarkista, että kaikki on hyvin. Auta asunnon viilentämisessä. Ulkoilkaa yhdessä viileämpään aikaan. Ilahduta jäätelöllä tai marjoilla, tai järjestäkää vaikkapa jäätelökestit etäyhteydellä.
Kirjoittajat:
Tarja Siltanen, vanheneminen.fi koordinaattori, Vanhustyön keskusliitto
Anu Jansson, osallisuusjohtaja, FT, TtM, toimintaterapeutti, Vanhustyön keskusliitto
Minna-Liisa Luoma, horisontaalitoiminnan johtaja, johtava asiantuntija, PsT, dosentti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Lähteet:
https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/helle
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/helle-vaikuttaa-eniten-ikaantyneisiin
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/muista-nama-viisi-asiaa-helteilla
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/muista-vedenjuonti-valta-nestehukka
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/tunne-juomapullosi-nelja-tarkeaa-vinkkia