Vanhustyö-lehti: Paavo ja Rolls Royce – Lahjoitetut rollaattorit tukevat iäkkäiden arkea eri puolilla Suomea
Julkaistu: 5.5.2025
Vihreä, vakaa ja välittävä. Sellaiseksi kuvataan monessa paikassa lahjoituksena saatua rollaattoria, joka on osoittautunut tärkeäksi turvaksi iäkkäiden ihmisten liikkumisessa ja osallisuudessa.
Rolando ja Siv Pieraccini -säätiön lahjoittamat rollaattorit ovat löytäneet paikkansa hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä — yhteisökahvilasta palvelukotiin, fysioterapiasta hotellin aulaan. Yhteistä kaikille tarinoille on yksi asia: rollaattorista on ollut konkreettista apua ja suurta iloa.
Paavo ja muut elintärkeät apurit
Monessa paikassa rollaattorista on tullut lähes perheenjäsen. Linnalan Seniorikeskuksessa rollaattori sai nimenkin: Paavo. Asiakas Aili kyselee jo ovella: “Missä Paavo?”, sillä hän tarvitsee sitä joka tiistai ja torstai kerhopäivinä. Rollaattori tuo paitsi liikkumisen turvallisuutta myös jatkuvuutta arkeen.

Sipoon palvelutalosäätiön asiakkaat puolestaan kutsuvat rollaattoria hyväntuulisesti “Palvelutalo Lindan Rolls Royceksi”. Se on käytössä viikoittain ja mahdollistaa esimerkiksi matkat palvelutalon kaupalle tai kampaamoon. Palvelutalo Elsiessä ja Senioritalo Sofiessa samanlainen rollaattori tukee monen arkea ja lisää itsenäisyyttä.

Marjatta-Säätiössä lahjarollaattorit ovat olleet tärkeä apuväline heille, joilla ei ole kontaktia kotihoitoon. Asukkaat vastaavat itse liikkumisen apuvälineistään ja niiden hankinnan aloittamisesta yhteistyössä kotihoidon kanssa. ”En olisi jaksanut osallistua tähän ulkoilutapahtumaan ilman tätä aparaattia”, toteaa yksi asukkaista. Toisella olisi puolestaan jäänyt kauppatorilla käynti väliin.
Turvaa äkillisiin tarpeisiin ja toipumisen tueksi
Monessa paikassa lahjoitus on tullut tarpeeseen juuri silloin, kun omaa apuvälinettä ei ole ollut vielä saatavilla. Esimerkiksi Suomen Kukkasrahastossa rollaattori ehti olla tärkeä tuki ennen kuin asiakkaalle saatiin virallinen apuväline. ”Toimiva oli”, asiakas totesi yksinkertaisesti mutta painavasti.
Yhteisökahvila OmaNaapurissa Tampereella rollaattoria lainataan, kun asiakas tarvitsee äkillisesti tukea asiointiin tai matkaan palvelubussilla. “Kerran se oli viikon lainassa asiakkaalla, kun kunto yllättäen heikkeni eikä kotiin päässyt ilman tukea”, kertoo Raija Kotilainen Setlementti Tampereelta.
Kärkölän kunnassa seniorit yllättyivät iloisesti lahjoituksesta. Rollaattori mahdollistaa turvalliset siirtymät ja osallistumisen ulkoiluun. “Tarpeellinen. Luonut turvallisuuden tunteen”, tiivistää yksi käyttäjä kokemuksensa.

Kuntoutuksen kumppani ja yhteisön voimavara
Ylämaan Kosenkotiyhdistyksessä fysioterapeutti Merja Niemi kertoo, kuinka rollaattori liikkuu talon osastojen välillä tarpeen mukaan ja on ollut erityisen hyödyllinen fysioterapian yhteydessä. Vastaavaa kerrotaan myös Ylöjärven Keihäsniemen kodissa, jossa toinen lahjoitettu rollaattori on jokapäiväisessä käytössä dementiakodissa ja toinen kuntosalilla kuntoutujien tukena.
Kunnonpaikassa, Siilinjärvellä, rollaattoria käytetään hotellin ja kuntoutuksen asiakkaiden tarpeisiin. ”Se on osittain mahdollistanut kuntoutusjakson tai loman jatkumisen. Välimatkat meillä ovat pitkiä, ja rollaattorin saatavuus on tärkeä asia”, kertoo kuntoutuksen palveluesihenkilö Outi-Maria Siponen.
“Yhteiskäytössä oleva rollaattori mahdollistaa kävely- tai siirtymäharjoitteet niiden asukkaiden kanssa, joilla ensisijainen liikkumisen apuväline on pyörätuoli, mutta joiden alaraajojen lihasvoima riittää pieniin siirtymiin”, sanoo Palvelutaloyhdistys KOSKENRINNE ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Kotola.

Vihreä erottuu ja ilahduttaa
Kerimäellä vihreä rollaattori herättää huomiota paitsi värillään, myös hyödyllisyydellään. Muistisairaat asiakkaat voivat helposti napata väärän rollaattorin, mutta vihreä lahjarollaattori on helppo tunnistaa ja muistaa. Se tuo turvallisuutta ja varmistaa liikkumisen silloin, kun oma apuväline ei ole vielä käytössä.
Honkalakodin asiakkaat ovat kommentoineet, että rollaattori on hyvin ketterä ja “liukasliikkeinen”, mutta kuitenkin hallittava. Väri ja korkeuden säädön helppous miellyttää käyttäjiä.
Haapajärvellä rollaattori palvelee päivätoiminnan asiakkaita. Heidän ei välttämättä tarvitse päivätoimintaan tullessaan ottaa omaa rollaattoriaan mukaan.
Rauman Palvelukoti Kokkilassa lahjoitus on toiminut vararollaattorina yllättävissä tilanteissa ja tukenut ulkoilua. Ja vaikka käyttö olisi hetkittäistä, juuri silloin sillä on suuri merkitys.

Lämmin kiitos vastauksista ja yhteistyöstä
Kaikki vastanneet ovat yhtä mieltä: rollaattori on paljon enemmän kuin apuväline. Se on mahdollistaja, turva ja osallistumisen väline. Se tuo itsenäisyyttä, tukee yhteisöllisyyttä ja tuo hyvää mieltä — niin käyttäjille kuin henkilöstöllekin.
Lämpimät kiitokset kaikille vastaajille, jotka jakoivat kokemuksensa. Linkin kautta pääset lukemaan kunkin koko tarinan.
- Anu Kastikainen, Kerimäen Vanhusten ja Vammaisten Tuki ry
- Heli Kaupinsalo, Rauman Vanhainkotiyhdistys ry
- Kirsti Udd-Blom, Marjatta-Säätiö
- Maritta Niska, Haapajärven Vanhainkotiyhdistys ry
- Marjo-Riikka Tiilikainen, Linnalan Seniorikeskus
- Marjut Grönlund, Honkalakoti
- Merja Niemi, Ylämaan Kosenkotiyhdistys ry
- Mia Paldanius, Ylöjärven Palvelutalosäätiö Kaksikko
- Outi-Maria Siponen, Kunnonpaikka / Huoltoliitto ry
- Raija Kotilainen, Setlementti Tampere ry
- Riitta Jääskeläinen, Suomen Kukkasrahasto ry
- Saija Kelahaara, Kärkölän kunta
- Sirpa Kotola, Palvelutaloyhdistys KOSKENRINNE ry
- Veronica Fellman, Sipoon palvelutalosäätiö sr
Teidän panoksenne tekee Suomesta ikääntymisen mallimaan — askel kerrallaan, rollaattorin tukemana.
Kiitos Rolando ja Siv Pieraccini -säätiö, joka mahdollisti kaiken tämän!
Teksti: Merja Lankinen, Vanhustyön keskusliitto
Kysely lahjarollaattoreiden saajille – lue vastaukset kokonaisuudessaan
Kysymykset:
- Miten rollaattori on otettu vastaan?
- Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
- Onko rollaattorista ollut hyötyä?
- Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
- Miten moni henkilö sitä käyttää?
- Kerro jotain yhdistyksenne toiminnasta.
- Onko muuta palautetta
Anu Kastikainen, toiminnanjohtaja, Kerimäen Vanhusten ja Vammaisten Tuki ry, Puruveden palvelutalo
Kerimäen Vanhusten ja Vammaisten Tuki ry on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys. Tarkoituksena on toimia vanhusten ja vammaisten sosiaalisen aseman ja asunto-olojen parantamiseksi sekä heidän toimintakykynsä ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Puruveden palvelutalo on valmistunut vuonna 1999 ja sitä on laajennettu vuonna 2006. Tarjoamme tehostettua palveluasumista 38 asukkaalle. Tällä hetkellä palvelutalossa asuu vain vanhusasukkaita.
Asukkaat tulevat palvelutaloomme Eloisan (hyvinvointialue) maksusitoumuksella. He tulevat yhä huonokuntoisempina, osalla tulijoista on saattohoitopäätös mukanaan. Valtaosa asukkaista tarvitsee liikkumisen apuvälineitä, osa myös nostimia ja seisomanojanostimia siirtyäkseen turvallisesti paikasta toiseen. Vähimmilläänkin asukas tarvitsee ohjausta ja avustusta selviytyäkseen arjen toiminnoista.
Eloisan apuvälinekeskuksesta saamme asukkaiden tarvitsemia liikkumisen apuvälineitä kiitettävällä nopeudella. Lisäksi saamme sieltä korkean riskin painehaavapatjat ja saattohoitovaiheessa tarvittavat apuvälineet.
Lahjarollaattorin käyttö: esimerkkejä
- Asukas siirtyy muutaman askeleen verran vuoteesta pyörätuoliin ja takaisin vuoteeseen rollaattorin turvin kahden hoitajan varmentama.
- Asukkaan liikkumiskyky heikentyy ja ohjaamme ja neuvomme asukasta käyttämään rollaattoria liikkumisen turvana. Asukas tottuu liikkumaan rollaattorin turvin. Sen jälkeen tilaamme hänelle oman rollaattorin apuvälinekeskuksesta.
Tällä hetkellä lahjarollaattori on yhden asukkaan käytössä. Muistisairaus on edennyt nopeasti ja vaikeuttanut monella tapaa asukkaan toiminta- ja liikuntakykyä. Rollaattori on säädetty asukkaalle sopivaksi, käyttöä on harjoiteltu ja tarvittaessa liikkumista varmennetaan. Ajoittain rollaattori unohtuu, koska asukas pystyy vielä kävelemään leveäraiteisesti ja horjuvasti ilman rollaattoriakin. Etsimme rollaattorin asukkaan käyttöön ja annamme sen hänelle.
Apuvälinekeskukselta lainatut rollaattorit ovat punaisia, mustia tai sinisiä. Muistisairautta sairastavat ottavat helposti väärän rollaattorin mukaansa. Kaikissa rollaattoreissa on asukkaan nimi helpottamaan käyttäjän löytymistä. Lahjarollaattori erottuu joukosta värinsä puolesta. Se on vihreä.
Lahjarollaattori on laadukas, helposti säädettävä ja erittäin luotettava turvaamaan asukkaan liikkumista. Siitä on ollut pelkästään hyötyä.
Sydämellinen kiitoksemme lahjoituksesta!
Heli Kaupinsalo, Rauman Vanhainkotiyhdistys ry /Palvelukoti Kokkilan johtaja
Rauman Vanhainkotiyhdistys ry:n ylläpitämä Palvelukoti Kokkila tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista ikääntyneille lähellä ainutlaatuista Vanhaa Raumaa. Palvelukodissa on noin 50 asukasta. Rollaattorista on ollut paljon iloa ja hyötyä asukkaillemme ja se on otettu hyvin vastaan. Rollaattori on ollut lähinnä vararollaattorina käytössä, kun esimerkiksi asukkaan toimintakyky on nopeasti heikentynyt, eikä asukkaalla ole ollut ennestään rollaattoria. Sitä on käytetty myös asukkaiden ulkoilutuksissa apuna. Lisäksi siitä on ollut hyötyä myös silloin, jos asukkaan omaan rollaattorin on tullut joku vika niin on voitu käyttää vararollaattoria.
Kiitämme Vanhustyön keskusliittoa hyvästä yhteistyöstä ja Rolando ja Siv Pieraccini säätiötä lahjoituksestaan!
Kirsti Udd-Blom, hallintoassistentti, sosiaalinen isännöitsijä, Marjatta-Säätiö
Marjatta-Säätiö sr. tuottaa asumispalveluja ympärivuorokautiseen hoivaan ja senioreiden itsenäiseen vuokra-asumiseen. Hoiva-asumisessa asukkaat saavat apua apuvälineiden hankintaan ryhmäkotien henkilökunnalta.
Itsenäiseen asumiseen säätiöllä on 116 asuntoa. Täällä rollaattori on ollut tarpeen, koska asukkaat vastaavat itse liikkumisen apuvälineistään ja niiden hankinnan aloittamisesta yhteistyössä kotihoidon kanssa. Tällä hetkellä kaikilla ei ole kontaktia kotihoitoon. Tarvittaessa asukkaat saavat ohjausta ja neuvontaa asukasohjauksesta.
Lahjoitettu rollaattori on ollut tarpeellinen ja sitä on lainattu kuudelle eri vuokra-asukkaalle seuraavissa tapauksissa:
- oma rollaattori on ollut rikki ja korjattavana kaupungin apuvälinehuollossa. Huoltoajaksi asukas on saanut käyttöönsä lahjarollaattorin
- iltamatapahtumassa asukkaan jalat tuntuivat voimattomilta ja hänet saateltiin omaan kotiinsa rollaattoria apuna käyttäen
- asukaat, joille palvelutarpeen arvion mukaan ei vielä ole myönnetty rollaattoria, sitä lainattiin ulkoilun ja retkien ajaksi sekä kaupassakäyntien tueksi
- tanssitapahtumassa tukena tanssimisen mahdollistamiseksi
- asukas odottaa oman rollaattorin saantia kaupungin apuvälinekeskukselta
Kommentteja:
”Onpa hienoa, että hän saa lainaa rollaattorin meiltä, muuten olisi jääneet päivän aktiviteetit käymättä ja myös ruokasali.”
”En olisi jaksanut osallistua tähän ulkoilutapahtumaan ilman tätä aparaattia!”
”Meinasi jäädä Kauppatorilla käynti tekemättä.”
Tuhannesti kiitoksia Rolando ja Siv Pieraccini säätiölle rollaattorin lahjoittamisesta ja Vanhustyön keskusliitolle yhteistyöstä!
Maritta Niska, Haapajärven Vanhainkotiyhdistys ry
Rollaattori on käytössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiala Pohteen päivätoiminnassa. Pohteen päivätoiminta on vuokralla Haapajärven Vanhainkotiyhdistyksen tiloissa ja päivätoiminnassa käy paljon yhdistyksen asukkaita. Asukkailla on usein kuljetus päivätoimintaan, joten kuljetukseen ei tarvitse ottaa omaa rollaattoria mukaan. Päivätoiminnassa käy päivittäin 10-14 henkilöä ja moni heistä käyttää rollaattoria, esim. vessareissulla.
Yhdistyksen toimintoja ovat asuntojen vuokraus vanhuksille ja vammaisille sekä kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö 7 kehitysvammaiselle.
Marjo-Riikka Tiilikainen / Linnalan Seniorikeskus
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Paavo on otettu vastaan ilolla ja se tuli tarpeeseen 😊
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Paavo tuli Linnalan Seniorikeskukseen ikäihmisten päivätoiminnan apuvälineeksi.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
Kyllä on. Asiakkaamme lainaavat sitä kerho päivisin, jos kenellä ei ole omaa rollaattoria mukana.
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Aili käyttää Paavoa joka tiistai ja torstai, huutelee jo tulessaan ovelta ”missä Paavo” 😊, Ailin mielestä Paavon on erittäin tärkeä apuväline.
Miten moni henkilö sitä käyttää?
Pääsääntöisesti Paavosta on tullut Ailin vakio kaveri, mutta toki muutkin seniorikeskuksen asiakkaan saavat sitä tarpeen vaatiessa käyttää.

Linnalan Seniorikeskus tarjoaa ikäihmisille monipuolista ja kotona asumista tukevaa päivätoimintaa. Päivätoimintamme tavoitteena on edistää ikäihmisten yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, tarjoten virikkeellisiä hetkiä yhdessäolon, liikunnan ja muistia ylläpitävien aktiviteettien parissa. Seniorikeskuksessa on turvallinen, kodinomainen ilmapiiri, jossa jokaisen yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioidaan.
Suuret kiitokset Paavosta 😊
Marjut Grönlund, Toiminnanjohtaja, Honkalakoti
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Sekä henkilöstö että asiakkaamme ilahtuivat uudesta, ketterästä apuvälineestä.
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Otimme sen yleiseen käyttöön siten, että kuntouttavissa ryhmissä kotoa käyvät pääsevät kokeilemaan rollaattorin hyötyjä ryhmissä käydessään. Lisäksi olemme antaneet sen käyttöön henkilöille, joilla ei vielä ole apuvälinettä, mutta odottavat sellaista.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
Todella paljon on ollut käytössä. Varsinkin ulkopuolelta kävijöillä. Yllättävän moni jättää apuvälineensä myös kotiin, kun tulee autokyydillä kuntoutusryhmään. Kuitenkin talossammekin liikutaan ruokasaliin jne., eli avuksi on ollut.
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset? Käyttäjän kommentti olisi hieno myös.
Asiakkaat ovat kommentoineet, että hyvin ketterä ja “liukasliikkeinen”. On kuitenkin hyvin hallittava. Väri on miellyttänyt ja se, että kaikki osaavat auttaa korkeuden säädössä, joka helppo.
Miten moni henkilö sitä käyttää?
Keskimäärin 4–8 eri henkilöä viikoittain.

Olemme vuodesta 1968 toiminut yhdistys, jonka perustavoite on alusta alkaen ollut tukea ikäihmisten elinoloja, asumisratkaisuja ja kuntoutusta. Tuotamme asumispalveluita, tukipalveluita, kotihoitoa, yhteisöllistä asumispalvelua, ravintolapalveluita, sekä monialaista kuntoutusta eri ikäisille ryhmille. Elämme arkeamme aktiivisesti, ketterästi kehittäen ja ikääntyvän Ruoveden palveluita tuottaen.
Lämmin kiitos Vanhustyön keskusliitolle yhteistyöstä, sekä lahjoittajalle konkreettisesta ja käytännöllisestä lahjasta.
Merja Niemi, fysioterapeutti, Ylämaan Kosenkotiyhdistys ry
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Rollaattori on otettu hyvin vastaan. Rolla on piristävän eri värinen (murretun vihreä) kuin useimmat muut rollaattorit ja uutena helppo ja vaivaton liikutella.
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Rollaattori oli ajateltu käyttöön taloomme tuleville vieraille, fysioterapiaan tuleville asiakkaille ja lyhytaikaispaikkalaisten asukkaiden käyttöön (jos heillä rollan tarvetta ilmenee). Rollaattori on siinä käytössä ollutkin. Tällä hetkellä rollaattori on pitkäaikaisella asukkaallamme käytössä, kokeilussa josko rollaattori olisi hänelle oikea apuväline.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
Rollaattorista on ollut ehdottomasti hyötyä. Rolla siirtyy tarpeen mukaan talon osastojen välillä ja pääpiste on fysioterapian ja aulamme läheisyydessä, josta se on helppo napata tarvitsevan käyttöön.
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
Tällä hetkellä rollaattoria käyttää yksi ihminen, mutta rollaattori siirtyy kohtapuoliin taas ”joka paikan höyläksi” eli pieniin ja nopsiin tarpeisiin.
Ylämaan Kosenkotiyhdistys ry
Yhdistyksellämme on tarjolla ympärivuorokautista ja yhteisöllistä asumista sekä tavallista vuokra-asumista. Lisäksi tarjoamme tukipalveluja: ruokapalveluja, fysioterapiaa, siivousta, pesulapalveluja sekä kauppapalvelua. Meiltä löytyy kuntosali ja uima-allas. Sijaitsemme 35 km päässä Lappeenrannasta kohti Vaalimaata.
Kiitos rollaatorista! Se on ollut tarpeellinen ja erittäin toimiva.
Mia Paldanius, kuntoutusohjaaja, Ylöjärven Palvelutalosäätiö Kaksikko, Keihäsniemen koti
Olemme Ylöjärvellä toimiva Ylöjärven palvelutalosäätiö Kaksikko niminen ikääntyneiden asumispalveluja tuottava toimija, jolla on yhteisöllisen asumisen yksikkö Keihäsniemen koti ja Dementiakoti. Tavallisen hoivan lisäksi meillä on panostettu erityisesti kuntouttavaan toimintaan. Itse toimin säätiöllä kuntoutusohjaajana työskennellen kaikkeen kuntoutukseen liittyvään molemmissa yksiköissä. Meidän mottomme onkin että “meillä kuntoutetaan ihmisiä elämään”.
Rollaattoreista toinen tuli dementiakodissa suoraan asukaskäyttöön ja on ollut jokapäiväisessä käytössä asukkaallamme. Yhteisöllisen asumisen yksikössä rollaattori sijoitettiin talon kuntosalille, jossa se on kuntoutujien käytössä, kun heidän kanssaan tehdään kävelyharjoituksia. Ko. rollaattorimalli on se vanha tuttu ja turvallinen ja käytössä hyväksi todettu. Rollaattori on tukeva mutta silti kevyt kuljettaa.
Outi-Maria Siponen, Kuntoutuksen palveluesihenkilö, Kunnonpaikka
Kiitos viestistäsi ja ennen kaikkea rollaattorista. Se on ollut kovassa käytössä sekä hotellin, että kuntoutuksen asiakkaillamme. Rollaattoria pääosin käyttävät iäkkäämmät kuntoutusasiakkaamme, sekä hotellin vieraamme. Rollaattori on sijoitettu hotellimme respan läheisyyteen, jotta se löytyisi nopeasti ja olisi tarvitsijan saatavilla mahdollisimman helposti. Kuntoutusasiakkaitamme ohjataan pääosin niin, että heillä tulisi olla omat apuvälineensä mukana ja pääosin näin onkin. Joskus kuitenkin käy niin, että rollaattori on saattanut lähtötouhuissa unohtua kotiin tai jostain syystä kävelytasapaino on heikentynyt jaksolla ja tuolloin liikkumisen varmistamiseksi henkilökuntamme on ohjeistanut asiakkaita lainaamaan rollaattoria tilapäiseen käyttöön täältä meiltä. Joskus rollaattoria on lainattu myös avoterapiassa fysioterapeuttien toimesta asiakkaiden kävelyharjoitteluun, mutta pääosin se on yöpyvien asiakkaittemme käytössä.
Rollaattorista on ollut iso ilo asiakkaillemme ja se on osittain mahdollistanut kuntoutusjakson tai loman jatkumisen. Välimatkat isossa kiinteistössämme ovat pitkät ja asiakas, joka kotona on saattanut pärjätä ilman liikkumisen apuvälinettä, tarvitseekin sitä meillä ja on ollut helppo lainata rollaattoria asiakkaillemme.
Tällä hetkellä, kun olemme pääsiäisviikossa, ei talossamme ole sellaista asiakaskuntaa, joka rollaattoria käyttäisi, joten valitettavasti en saa käyttäjältä suoraan palautetta käytöstä. Kävin sen sijaan jututtamassa hotellimme vastaanottovirkailijaa, joka kertoi, että rollaattori on ollut paljon käytössä asiakkaillamme ja sen sijoituspaikka respan yhteyteen on ollut tärkeä saavutettavuuden vuoksi. Tarkkaa lukumäärää minulla ei valitettavasti ole antaa, mutta viikoittain rollaattori on menossa joko viikon ajalla tai pikaisilla lainoilla. Emme ole pitäneet lainauksesta mitään lainauslistaa, vaan halunneet tehdä käytöstä mahdollisimman helppoa ja jouhevaa muuten.
Kunnonpaikan omistaa Huoltoliitto ry. Tuotamme kuntoutus, hyvinvointi, ravintoja ja hotellipalveluita. Kelan kuntoutuspalveluita järjestämme mm. avoterapiassa, kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilla sekä ammatillisessa kuntoutuksessa. Asiakkainamme on lomajärjestöjä, paikallisia yrityksiä ja organisaatioita. Hotellissamme kuntoutus- ja lomaryhmäläisten lisäksi vierailee paljon vapaa-ajan ja kokousvieraita. Hyvinvointipalveluidemme kautta liikutamme viikoittain 850 jäsenasiakastamme. Lisäksi yleishyödyllinen ja sääntömääräinen toimintamme huolehtii vähempiosaisten ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöistä järjestämällä mm. virkistyspäiviä ja avoimia, ilmaisia tapahtumia lähiseudun asukkaille.
Järjestötoiminnassamme toteutetaan myös useita hankkeita eri yhteistyökumppaneidemme kanssa ja mm. Siilinjärven perheentalo on meidän tuottamaa palvelua. Koronavuodet ja Ukrainassa käytävä sota ovat kolhineet meitäkin voimakkaasti, mutta sitkeästi olemme pitäneet pintamme muuttuvissa maailman haasteissa. Kunnonpaikka/ Huoltoliitto työllistää tällä hetkellä n.140 henkilöä eri alojensa ammattilaisia.
Raija Kotilainen, Yhteisökahvila, Setlementti Tampere ry
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Rollaattori on otettu iloisesti ja positiivisesti vastaan
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Rollaattori on meillä hyvinvointikeskuksessa olevassa vilkkaassa yhteisökahvilassa, ja sitä lainataan mm. jos alkaa heikottamaan, huimaamaan tms. ja on tarvetta tukeen esim. käydessä terveysasemalla tai liikekeskuksen puolella kaupassa ennen kotiin menoa palvelubussilla. Kerran se on ollut viikon lainassa asiakkaalla, kun kunto yllättäen oli heikentynyt eikä päässyt kotiin ilman tukea
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
Kyllä on ollut
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
Ei ole muuta kommenttia, kuin asiakas on ollut kiitollinen saamastaan lainasta
Miten moni henkilö sitä käyttää?
Alle 10 on nyt käyttänyt, mutta jatkossakin varmasti käyttöä on, koska asiakkainamme on paljon ikäihmisiä.
Setlementti Tampere ry on 30- vuotias uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Rohkeasti ihmisen puolella.
Yhdistyksemme on rakentanut hyvinvointiyhteiskuntaa vuodesta 1994 alkaen. Olemme etsineet ja löytäneet vastauksia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin aktiivisena kansalaisyhteiskunnan toimijana. Liki kolmessakymmenessä vuodessa olemme kasvaneet paikallisesti merkittäväksi monialaiseksi sosiaalialan järjestöksi. Yhdistyksessä ja sen omistamassa yhtiössä työskentelee yhteensä yli 80 osa- tai kokoaikaista työntekijää. Toiminnassa on lisäksi vuosittain mukana kymmeniä tuntityöntekijöitä ja harjoittelijoita ja 200 vapaaehtoista.
Tesoman kohtaamispaikka Yhteisökahvila
Tesoman hyvinvointikeskuksessa sijaitseva yhteisökahvila OmaNaapuri on alueen yhteinen olohuone ja monenlaisten tapahtumien keskipiste. Kahvila tarjoaa paitsi rennon paikan oleilla ja tavata tuttuja, myös mahdollisuuden osallistua erilaisiin järjestettyihin harrastus- ja ryhmätoimintoihin. Lisäksi kahvilassa voit saada tietoa ja vertaistukea samassa elämäntilanteessa olevilta tai samoista asioista kiinnostuneilta.
https://setlementtitampere.fi/
Riitta Jääskeläinen, Toiminnanjohtaja, Suomen Kukkasrahasto ry
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Rollaattori oli meille mieluinen yllätys, sillä saattaa olla niin, että asiakkaalla tulee akuuttitarve rollaattorin käytölle, ennen kuin hän saa apuvälinelainaamosta lainarollaattorin käyttöönsä. Tästä oli hiljattain apua, mutta nyt asukkaalle on oma lainarollaattori käytössä.
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Se on ajateltu juuri sellaiseen käyttöön, jos tulee akuuttitarve. Se rollaattori on ollut nyt vakituisessa käytössä.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
On todellakin
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
Ihan hyvät, sillä rollaattori on kyllä hyvä. Asukas kertoo, että toimiva oli.
Miten moni henkilö sitä käyttää?
Nyt ei ole ollut kuin kerran sille käyttöä.
Kukkasrahaston palvelukoti on 97- vuotias yhdistys ja talolla on vahvat ja hyvät perinteet. Olemme tosin muokanneet toimintaa yhä lähemmäs asukasta ja heidän tarpeitaan. Vielä 20 vuotta sitten rollaattoreita oli käytössä 1–2, mutta nyt niitä on jo toistakymmentä.
Asukaskunta on enemmänkin nykypäivänä muistisairaita sekä enemmän hoitoa tarvitsevia. Olemme saaneet viime syksynä 2024 luvan toimia kotihoitona ja meillä on talossa tarjota asukkaille myös lääkärinpalvelut.
Virikkeitä on runsaasti tarjolla asukkaille ja sanotaanko näin, että RAI tulosten perusteella meillä ei ole kivuliaita eikä masentuneita asukkaita.
Se on upea asia se!
Olemme otettuja, että saimme tilaisuuden osallistua tähän rollaattorin osioon. Se on aina tervetullutta, kun saamme lahjoituksia. Varsinkin, kun huomioin kokonaisuudessaan taloustilannetta. Iso kiitos teille ❤
Saija Kelahaara, Senioriohjaaja, Kärkölän kunta, (Raita senioritupa)
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Yllättyneen innostuneena.
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Siirtymätilanteita turvaamaan. Ulkona tapahtuvien aktiviteettien mahdollistamiseksi. Ulkoiluun. Rollaattori on ollut sisäkäytössä siirtymisissä sekä autosta siirtyessä sisälle tai päinvastoin.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
On ollut.
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset? Käyttäjän kommentti olisi hieno myös.
Tarpeellinen. Luonut turvallisuuden tunteen. Käyttäjäkommentti: Kiitollinen olo huomioimisesta.
Miten moni henkilö sitä käyttää?
Noin 5 henkilöä tällä hetkellä.
Lahjoitus tuli Kärkölän kunnalle. Kärkölän kunnan senioripalveluissa tuotamme monipuolista ryhmätoimintaa ikäihmisille sekä asiointikyytejä paikalliseen kauppaan ja Hollolaan. Lisäksi senioreille tarkoitetussa yhteisöllisessä tilassa kokoontuu vuoroviikoin käsityökerho ja digiohjauksen ryhmä. Työhön kuuluu myös ohjaus ja neuvonta. Järjestämme tapahtumia ja retkiä huomioiden tapahtumaviikot ja juhla-ajat.
Lämpimät kiitokset lahjoituksesta.
Sirpa Kotola, toiminnanjohtaja, Palvelutaloyhdistys KOSKENRINNE ry
Miten rollaattori on otettu vastaan?
On hienoa, että olemme saaneet yhdistyksen käyttöön lisää apuvälineitä. Tukimetin valmistamat kotimaiset rollaattorit ovat kestäviä ja toimivia monenlaisten asukkaiden käytössä, joten tämä oli varsin hyvä valinta lahjoitusrollaattoriksi.
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Rollaattori oli ajateltu yhteiskäyttöön asukkaille, joilla ei apuvälinekeskuksen kautta ole rollaattoria vielä henkilökohtaisena apuvälineenä, mutta joilla tarve rollaattorille ilmaantuu joko hetkellisesti tai sitten esimerkiksi siksi aikaa, kunnes asukkaalle ehditään hankkia lainaamosta rollaattori, tai oman apuvälineen huollon ajaksi. Tämä on toteutunut.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
Kyllä. Rollaattori on usealle asukkaalle varsin tarpeellinen joko itsenäisen tai ohjatun liikkumisen apuväline, joka mahdollistaa turvallisen liikkumisen. Yhteiskäytössä oleva rollaattori on otettavissa käyttöön silloin kun tarve havaitaan, eikä tarvitse odottaa, että apuvälinekeskuksesta ehditään rollaattori asukkaalle hankkia. Yhteiskäytössä oleva rollaattori mahdollistaa myös kävely- tai siirtymäharjoitteet niiden asukkaiden kanssa, joilla ensisijainen liikkumisen apuväline on pyörätuoli, mutta joiden alaraajojen lihasvoima pieniin siirtymiin tai tukeutumiseen riittää. Apuvälinepalveluista ei pääsääntöisesti myönnetä kahta liikkumisen apuvälinettä etenkään palveluasumiseen ja asukkaille, jotka eivät itsenäisesti rollaattorin turvin liiku. Näille asukkaille yhteiskäytössä, tarvittaessa saatavilla oleva rollaattori on myös verraton kuntoutumisen ja kuntoutuksen apuväline.
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
Käyttäjäkokemukset ovat olleet hyviä.
Miten moni henkilö sitä käyttää? Rollaattori on ollut useiden henkilöiden käytössä Koskenrinteen kodeissa. Arviolta ainakin 15 henkilöä on tätä rollaattoria päässyt käyttämään.
Veronica Fellman, Sipoon palvelutalosäätiön toimitusjohtaja
Sipoon palvelutalosäätiö sr on erittäin tyytyväinen saamaansa rollaattoriin, suurkiitokset Rolando ja Siv Pieraccini säätiölle.
Miten rollaattori on otettu vastaan?
Rollaattori on kiitollisuudella otettu vastaan ja säilytetty erittäin hyvin Palvelutalo Linda I:ssä.
Millaiseen käyttöön se oli ajateltu ja millaisessa käytössä se on ollut?
Rollaattori ajateltiin Palvelutalo Linda I:n ja Palvelutalo Linda II:n asukkaille ja vierailijoille, jotka liikkuvat talossa ilman omaa rollaattoria, tilapäiskäyttöön.
Onko rollaattorista ollut hyötyä?
Rollaattorista on ollut erittäin paljon hyötyä, Palvelutalo Linda on ikääntyneille rakennettu ja täällä liikkuu paljon senioreita, Lindan yrittäjien asiakkaita. Lindan yrittäjiin kuuluvat jalkahoito, Lindan ravintola, fysioterapia, kampaamo, terapia sekä vaatetusta.
Millaiset ovat olleet käyttäjäkokemukset?
Hyvät kokemukset. Käyttäjät ovat sanoneet: “Nyt lainamme Palvelutalo Lindan Rolls Royce ja kävelemme kauppaan.”
Miten moni henkilö sitä käyttää?
Noin 5 henkilöä viikoittain.

Sipoon palvelutalosäätiö sr perustettiin Rolf Björkellin 5.1.1989 antaman valtuustoaloitteen ansiosta ja 1.7.1991 säätiö rekisteröitiin. Säätiöön ja sen konserniin kuuluvat Palvelutalo Linda I ja II (rakennettu 1994 ja 1999) Söderkullassa sekä Palvelutalo Elsie (rakennettu 2011) ja Senioritalo Sofie (rakennettu 2014) Nikkilässä. Palvelutalo Lindassa on tuettua, yhteisöllistä ja tehostettua palveluasumista. Palvelutalo Elsiessä on palveluasuntoja ja tehostettua palveluasumista ja Senioritalo Sofiessä on palveluasuntoja. Asunnot ovat invamitoitettuja ja kaikissa on turvapuhelin.
Sipoon palvelutalosäätiöllä on sekä omaa viriketoimintaa että STEA:n Kulttuuria kodissa -projektin avulla säätiön omille asukkaille ja paikkakunnalla asuville senioreille. Sipoon palvelutalosäätiö on pitkäaikainen Vanhustyön keskusliiton jäsen ry.
Palvelutalo Linda I ja Palvelutalo Linda II Söderkullassa rakennettiin vuosina 1994 ja 1999. Nimi tulee Linda Stolzenbergiltä, joka oli Sipoon kunnan ensimmäinen sairaanhoitaja.
Palvelutalo Elsie Nikkilässä rakennettiin 2011 ja sen nimi tulee Elsie Toiviaisesta, joka oli Sipoon kunnan sosiaalijohtaja.
Senioritalo Sofie valmistui 2014 ja sen nimi tulee Sofie von Hausenista, joka oli Savijärven kartanon emäntä 1800-luvulla. Hän perusti Sipoon ensimmäisen kansakoulun 1869, joka oli tytöille, koska kansakoulun perustaminen oli kiellettyä.
Asukkaita näissä neljässä talossa kolmessa eri asumismuodossa on noin 200.
Säätiön ovat perustaneet seuraavat 13 yhteisöä perustusasiakirjan mukaisessa järjestössä:
- De Utvecklingsstördas Väl i Östra Nyland rf
- Folkhälsan i Sibbo
- Föreningen Veronica i Sibbo
- Kuntokallio-säätiö (nykyään Ikäinstituutti)
- Lions Club Sibbo-Sipoo
- Lions Club Sipoonjoki
- Sipoon kunta
- Sibbo Krigsveteraners Traditionsförening rf
- Sipoon kirkollinen seurakuntayhteisö
- Sibbo Marthaförening
- Sibbo Svenska pensionärsförening rf
- Sipoon Eläkkeensaajat ry