Vanhustyö-lehti: MuistiSeniori auttaa parantamaan ikäihmisen toimintakykyä
Julkaistu: 5.12.2024MuistiSeniori on ikäihmisille ja lievästi muistisairaille tarkoitettu hyvinvointisovellus, joka tuo virikkeitä heidän fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen elämään.
Oululainen fysioterapeutti, TtM, ja lymfaterapeutti Nina Sevander huomasi työssään, että ikäihmiset ovat kodeissaan varsin passiivisina ja istuvat pitkät päivät yksinään vailla aktiivisia virikkeitä.
Samaan aikaan kun yli 65-vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan Suomessa peräti 78,7 prosenttia vuosina 2000–2030, ikäihmisten passiivisuus ja liikkumattomuus nostavat UKK-instituutin mukaan kustannuksia kolmella miljardilla joka vuosi.
Olisi tärkeä löytää keinoja, jotka edesauttavat ikäihmisten hyvää toimintakykyä, ja tähän myös Nina Sevander havahtui. Hän on toiminut 25 vuoden ajan fysioterapia-alan yrittäjänä. Tehdessään työtä ikäihmisten kanssa hän sai idean hyvinvointisovelluksesta, joka auttaisi ikäihmisiä ylläpitämään hyvinvointiaan viihdyttävällä tavalla.
”Halusin tehdä sovelluksesta mahdollisimman helppokäyttöisen ja selkeän. Samassa sovelluksessa tulisi olla hyvinvoinnin kaikki tärkeät osa-alueet, eli fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen. Näin ikääntyneelle voidaan tarjota paras mahdollinen kokonaisuus”, Sevander kertoo kehitystyöstään.
Digitaalisten sovellusten käyttö ikäihmisten toimintakyvyn tukemisessa voi olla erittäin tehokasta, kunhan sovellukset valitaan ja otetaan käyttöön harkiten. Digitalisaation avulla on mahdollista tavoittaa myös syrjäseudun ikäihmiset.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuonna 2018 yli 40 prosentilla kotihoivan asiakkaista oli käytössään tietokone, tabletti tai älypuhelin etä- tai virtuaalihoidossa, Etelä-Karjalassa jopa 75 prosentilla asiakkaista.
”Digitaaliset laitteet ovat siis jo monelle ikäihmiselle tuttuja tänä päivänä”, Sevander toteaa.
Datan avulla arviointia toimintakyvystä
Sevanderin ideasta syntyi selainpohjainen MuistiSeniori-niminen sovellus, joka toimii tabletilla ja tietokoneella. Hän on kehittänyt sovellusta nyt kahden vuoden ajan.
MuistiSeniori on tarkoitettu kaikille yli 65-vuotiaille ikäihmisille ja lievää muistisairautta sairastaville. Palvelu koostuu kolmen eri osa-alueen harjoitteista.
Fyysisen osa-alueen harjoitteet sisältävät 6–8 minuutin liikuntatuokioita video-ohjeistuksen välityksellä. Liikkeet, tempo ja ohjelmien kesto palvelevat erityisesti ikäihmisiä.
Sovelluksen psyykkinen osa-alue koostuu aivojumpan harjoitteista, kuten äidinkielen, matematiikan, aisti-, kulttuuri- ja luontoaiheisten sekä päivittäisen toiminnan tehtävistä. Harjoitteet pohjautuvat Montessori-menetelmään.
Niin sanottu muistojen kirja tukee ikäihmisen sosiaalisuutta. Muistojen kirjaan seniori voi kirjoittaa oman elämän merkityksellisistä hetkistään ja muistoistaan. Lisäksi siihen voi lisätä valokuvia. Kirjaa voi täydentää joko itsenäisesti tai läheisen ihmisen, esimerkiksi omaisen tai hoitajan kanssa.
MuistiSeniori tallentaa kaikki ikäihmisen tekemät harjoitteet. Tallennettu data mahdollistaa esimerkiksi RAI-arvioinnin hyödyntämisen, jolloin voidaan arvioida ikäihmisen toimintakykyä ja seurata esimerkiksi muistisairauden muutoksia.
Sovellus päivittyy kolmen kuukauden välein uusilla liikunta- ja aivojumppaharjoitteilla.
MuistiSeniori koettiin selkeäksi
MuistiSeniori-palvelu on tällä hetkellä saatavissa suomen- ja englanninkielisinä, ja ruotsin kieli on tulossa.
Palvelua on pilotoitu julkisella puolella ja yksityisellä palvelukotisektorilla. Kansainvälinen pilotti toteutettiin Tanskassa, johon osallistui ryhmä omassa kodissa asuvia ikäihmisiä. Pilotti on saanut hyvää palautetta ja arvokkaita kehitysehdotuksia.
Sovelluksen käyttäminen koettiin helpoksi, mukavan selkeäksi ja järjestelmälliseksi. Erityisen hyväksi koettiin sen tarjoamat jumpat, jotka olivat hyvin ohjeistettuja, sillä liikkeet näytetään videolla. Liikkeet olivat myös helppoja tehdä, ja niihin pystyi osallistumaan useampikin henkilö. Ikäihmiset kokivat saaneensa inspiraatiota tuolijumppien tekemiseen myös jatkossa.
Näin palvelukotien hoitohenkilö totesi sovelluksesta:
”Sovellus oli tosi kiva ja helppo käyttää, pienellä parantelulla loistava.”
”MuistiSeniorin avulla on helppo järjestää virikettä ja toimintaa ripeästi, kun on pienikin tauko.”
”Saatiin iloa päivään.”
Myös palvelun muisti- ja äänipelejä kehuttiin, ja monelle äänistä nousi esiin muistoja. Osa palvelukodin asukkaista, jolla ei ollut muistisairautta, koki pelit jopa helpoiksi ja toivoi haastavampia tehtäviä.
Eräs omainen totesi palautteessaan, että sovellus toimisi varmasti monen ikäihmisen arjessa toiminnallisuuden vahvistajana ja lisääjänä. Samalla se toisi arkeen mielekkyyttä ja sisältöä.
”Oli ihana nähdä, kun ikäihminen silminnähden innostui sovelluksesta. Alkuun oli epävarmuutta siitä, osaako hän sovellusta käyttää ja onko se liian haastava. Oli mukava huomata, että sovellus oli helppokäyttöinen ja -lukuinen. Ei ollut liikaa samalla sivulla”, Sevander kertoo.
Teksti: Nina Sevander ja Jaana Kalliokoski – Kuva: Nina Sevander
Artikkeli on julkaistu Vanhustyö-lehdessä 5/2024.