Omahoitovalmennus-ryhmissä tuetaan iäkkäitä ihmisiä, joiden elämää muistisairaus koskettaa
Omahoitovalmennus-toiminta® vahvistaa iäkkäiden ihmisten hyvinvointia muistipolun alkuvaiheessa
Omahoitovalmennus-toiminta on voimavaralähtöistä ja omahoitotaitoja valmentavaa ryhmämuotoista muistiohjausta muistisairauden varhaiseen vaiheeseen. Järjestämme säännöllisesti ryhmänohjaajakoulutuksia, joista saa osaamista ja toimivan työkalun Omahoitovalmennus-ryhmän ohjaamiseen. Toiminta perustuu laajaan ja pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehittämistyöhön.
Omahoitovalmennus-toiminta on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämässä Hyvinvointia ja terveyttä edistävien (HYTE) toimintamallien arviointipalvelussa, jonne kootaan yhteismitallista tietoa näyttöön perustuvien toimintamallien vaikuttavuudesta. Omahoitovalmennus-toimintamalli sai vertaisarvioinnista arvosanan 5/5 – erinomainen.
Arviointiraportin perusteella toimintamallin kehittämistyö on ollut pitkäjänteistä ja systemaattista. Omahoitovalmennus-toiminta perustuu laadukkaaseen tutkimustietoon ja sen vaikuttavuudesta on vahvaa tutkimus-, asiantuntija-, ja kokemusasiantuntijanäyttöä. Muistisairaudet: Käypä hoito -suosituksen mukaisessa toimintamallissa huomioidaan hyvin eri kohderyhmien tarpeet. Vahvuutena mainitaan muistisairaan iäkkään ihmisen ja hänen puolisonsa äänen kuuluminen.
Omahoitovalmennus-ryhmä®
Omahoitovalmennus-toiminta sisältää kaksi tavoitteellista ja voimavaralähtöistä, omahoitotaitoja vahvistavaa ryhmämallia muistisairauden alkuvaiheeseen:
- Omahoitovalmennus-ja eOmahoitovalmennus-ryhmät pariskunnille tarjoavat vertaistukea ja tietoa varhaisvaiheessa olevaa muistisairautta sairastaville ja heidän puolisoilleen.
- Omahoitovalmennus- ja eOmahoitovalmennus-ryhmät yksin asuville ja yksinäisyyttä kokeville iäkkäille ihmisille tarjoavat tietoa ja vertaistukea muistisairauden varhaiseen vaiheeseen.
Vanhustyön keskusliiton kehittämän Omahoitovalmennus-ryhmämallin tavoitteena on edistää muistisairautta sairastavan iäkkään ihmisen ja hänen puolisonsa voimaantumista ja vahvistaa omahoitotaitoja muistipolun alkuvaiheessa. Omahoitovalmennus-ryhmään osallistuminen parantaa osallistujien hyvinvointia, vahvistaa heidän osallisuuttaan ja omahoitotaitoja sekä lisää rohkeutta asettaa tavoitteita tulevaisuuteen.
Omahoitovalmennus-ryhmiin on osallistunut jo yli 3000 iäkästä ihmistä eri puolilta Suomea. Omahoitovalmennus-ryhmät tarjoavat vertaistukea ja osallistujien tarpeiden mukaan räätälöityä tietoa. Osallistuminen avaa toivon ikkunan ja vahvistaa tunnetta elämän jatkuvuudesta.
Omahoitovalmennus-ryhmään osallistuneista:
- 90 % sai ryhmästä kaipaamaansa tukea ja sisältöä uuteen elämäntilanteeseen.
- 95 % sai ryhmästä uutta tietoa muistisairauteen liittyvistä asioista.
- 98 % oli tyytyväisiä ryhmässä käytyihin keskusteluihin.
- 100 % suosittelisi muille osallistumista Omahoitovalmennus-ryhmään.
- Yli 80 % vastaajista kertoo, että he jatkavat yhteydenpitoa muihin pariskuntiin ja yli puolet ryhmistä jatkaa kokoontumisia itsenäisesti.
- Lähde: VTKL, Anonyymit kirjekyselyt Omahoitovalmennus-ryhmiin osallistuneille iäkkäille ihmisille (n=270)
Hyvät ihmiset! Osallistukaa näihin valmennuksiin. Se on sen arvoista.
Omahoitovalmennus-koulutus®
Omahoitovalmennus-koulutus tarjoaa tutkitusti toimivan ryhmämallin ja osaamista ryhmämuotoisen, omahoitotaitoja valmentavan muistiohjauksen toteuttamiseen varhaisvaiheen muistisairaille ja heidän puolisoilleen. Vanhustyön keskusliiton toteuttamia Omahoitovalmennus-koulutuksia järjestetään vuosittain etä- ja lähikoulutuksina. Koulutus soveltuu hyvin kaikille tavoitteellisesta ja voimavaralähtöisestä ryhmänohjausmallista kiinnostuneille. Pariskuntien ryhmämalliin on koulutettu jo yli 180 Omahoitovalmennus-ohjaajaa.
Omahoitovalmennus-koulutuksen suorittaneet ohjaajat voivat käynnistää Omahoitovalmennus-ryhmiä omissa yhteisöissään. Esimerkiksi järjestöt, hyvinvointialueet ja kunnat ovat hyödyntäneet Omahoitovalmennus-ryhmämallia toiminnassaan. Toimintaa voi toteuttaa yhteistyössä eri tahojen kesken – tästä on olemassa hyviä käytännön kokemuksia.
Sivuiltamme löydät tietoa mm. eri paikkakuntien Omahoitovalmennus-ryhmistä ja Omahoitovalmennus-ryhmänohjaajakoulutuksistamme. Voit kysyä lisätietoa toiminnasta ja koulutuksista lähimmältä alueohjaajalta, kerromme mielellämme lisää!
Vanhustyön keskusliiton Omahoitovalmennus-toimintaa toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana. Toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti vuodesta 2014 alkaen.