Vapaaehtoistoiminnan muodot
Vapaaehtoistoiminnan tavoitteena on lisätä ikääntyneiden hyvinvointia ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vapaaehtoistoiminta on kaikille osapuolille maksutonta.
Vapaaehtoiset eivät korvaa ammattilaisen tai omaishoitajan tekemää työtä eivätkä toimi kotihoidon tehtävissä.
Senioritoiminta välittää vapaaehtoisia kotona asuvien ikääntyneiden ihmisten tueksi pääkaupunkiseudulla. Vapaaehtoiset toimivat pääasiassa HSL:n AB-lippualueen sisällä.
Vapaaehtoistoiminta Senioritoiminnassa
Vapaaehtoistoimintaa tehdään kunkin ihmisen tavallisin tiedoin ja taidoin, eikä se korvaa ammattilaisen tekemää työtä. Vapaaehtoiset eivät toimi kotipalvelun tehtävissä, omaishoitajan sijaisena, eivätkä käy vanhuksen puolesta kaupassa tai muilla asioilla.
Vapaaehtoisvälitys toimii Vanhustyön keskusliitossa Malmin kauppatie 26:ssa ja sitä hoitavat Senioritoiminnan toiminnanohjaajat.
Jos olet tekemässä vapaaehtoispyyntöä, ole ystävällinen ja käy ensin läpi ohjeet vapaaehtoispyynnön jättäjälle. Ohjeissa kerrotaan tarkasti, mitä tietoja vapaaehtoisvälityksessä tarvitaan.
Kaikilla on oikeus osallistua vapaaehtoistoimintaan
Oikeusministeriö toimii vapaaehtoistyön koordinaation ja kehittämisen vastuuministeriönä.
Vapaaehtoistyö on luonteeltaan yleishyödyllistä toimintaa, josta ei lähtökohtaisesti saa rahallista korvausta. Vapaaehtoistoiminnan järjestäjä voi olla esimerkiksi rekisteröity yhdistys, kunta, hyvinvointialue, valtio, yritys, seurakunta tai muu yhteisö.
Vapaaehtoistoiminta merkitsee tuhansille suomalaisille merkityksellistä tekemistä, yhdessäoloa ja uusien taitojen oppimista. Vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa yhteiskuntaa ja merkittävä toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisääjä.