Mielekkäästi kotona -hanke
Mielekkäästi kotona -hanke tarjoaa konkreettista ja matalan kynnyksen tukea kotona asuville iäkkäille ihmisille, joiden arkea voidaan näin tukea ja rikastuttaa. Hanke on käynnissä 1.4.–31.12.2025 ja sitä rahoittaa Ragnar Ekbergin Säätiö.
Mitä hanke tarjoaa?
Hankkeen aikana ikääntyneille kootaan heidän omien toiveidensa ja tarpeidensa mukainen yhteystietoesite järjestöjen tarjoamista palveluista. Se sisältää sekä valtakunnallisia että ikääntyneen lähialueella toimivia järjestöjä. Ikääntynyt on itse yhteydessä kiinnostaviin palveluihin. Palvelu on maksuton.
Järjestöjen tarjoamia palveluita ovat esimerkiksi:
- Vapaaehtoisia seuraksi ja ulkoilun tueksi
- Paikallista ja etänä saatavaa digitukea
- Erilaisia vertaistuki-, kerho- ja virkistystoimintoja
- Korjausneuvontaa kotona asumisen käytännön ratkaisuihin
- Kenelle hanke on suunnattu?
Hanke on tarkoitettu yksinäisyyttä kokeville ja syrjäytymisvaarassa oleville kotona asuville iäkkäille henkilöille ympäri Suomen. Heitä on tarkoitus tavoittaa hankkeen aikana etsivän työn keinoin.
Miten hanke etenee?
- Etsivä työ:
Vanhustyön keskusliiton toimijat – kuten Ystäväpiiri-ohjaajat, Omahoitovalmennus-toiminnan ohjaajat, Senioritoiminta ja korjausneuvojat – etsivät ja kohtaavat ikääntyneitä eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa. - Alkukartoitus:
Koulutettu ja luotettava vapaaehtoinen tekee alkukartoituksen asiakkaan toiveista ja tarpeista. Yhteydenottoon riittää ikääntyneen puhelinnumero, joka toimitetaan salatulla sähköpostilla tai soittamalla hankekoordinaattorille. - Palveluiden kartoitus:
Vanhustyön keskusliiton hankekoordinaattori kokoaa yksilöllisesti räätälöidyn yhteystietoesitteen sopivista järjestöpalveluista. - Puhelinsoitto ja esite:
Hankekoordinaattori soittaa asiakkaalle ja käy läpi kootut vaihtoehdot varmistaen, että ne vastaavat asiakkaan toiveita. Yhteystietoesite toimitetaan ikääntyneelle joko sähköpostitse tai kirjeenä kotiin. - Seurantasoitto:
Noin kahden kuukauden kuluttua vapaaehtoinen soittaa vielä kerran ja kysyy, onko yhteystietoesitteestä löytynyt mielekkäitä palveluja ja onko asiakas saanut tarvitsemaansa tukea.
Tärkeää tietää puheluista
- Soitot tehdään klo 10–19 välillä.
- Puhelut tulevat tuntemattomasta numerosta.
- Vapaaehtoinen esittelee aina itsensä ja kertoo, millä asialla soittaa.
- Puheluihin voi vastata turvallisin mielin.
Lisätietoja
Outi Hellsten, hankekoordinaattori, Vanhustyön keskusliitto puh. 050 5145 711 tai outi.hellsten(at)vtkl.fi