Lisätietoa hankkeesta

Lisätietoa hankkeesta

Hankkeen strategiakuva

Sateenkaariseniorit näkyviksi -hankkeessa pyritään edistämään sateenkaarisenioreiden hyvinvointia ja osallisuutta Pohjois-Pohjanmaalla sekä vahvistamaan ammattilaisten tietotaitoa sateenkaarisenioreita koskettavista kysymyksistä.

Kolmivuotinen hanke toteutetaan Pohjois-Pohjanmaalla vuosina 2024–2026 ja hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Sateenkaariseniorit ry ja Transfeminiinit ry. Hanketta toteutetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella, sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella.

Hankkeen tavoitteet ja toiminta

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa sateenkaarisenioreiden osallisuutta ja hyvinvointia Pohjois-Pohjanmaalla, kehittää sosiaalisen tuen muotoja ja vapaaehtoistoimintaa sekä lisätä ammattilaisten tietotaitoa sateenkaarisenioreiden kohtaamisesta, heidän voimavaroistaan sekä heitä koskettavista haasteista. Hankkeen keskeisimmät toiminnot ovat:

  • Vertais- ja vapaaehtoistoiminta pohjoispohjanmaalaisille sateenkaarisenioreille
  • Sateenkaarisenioreihin kohdentuva etsivä vanhustyö Pohjois-Pohjanmaalla
  • Pohjois-Pohjanmaalla toteuttavat lähtö- ja lopputilanneselvitykset, jolla kartoitetaan sateenkaarisenioreiden kokemuksia ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä ammattilaisten osaamista, kokemuksia ja suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan
  • Ammattilaisten tiedon lisääminen sateenkaarisenioreita koskettavista kysymyksistä Pohjois-Pohjanmaalla

Taustatietoa kohderyhmästä

Sateenkaarisenioreilla tarkoitetaan seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ikääntyneitä henkilöitä. Sateenkaariseniorit ovat haavoittuvassa asemassa ja kohtaavat niin korkeaan ikään kuin vähemmistöön kuulumiseen liittyviä haasteita, kuten toimintakyvyn laskua, yksinäisyyttä ja syrjintää ja sen pelkoa. Nämä tekijät vaikuttavat sateenkaarisenioreiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja esimerkiksi palveluihin hakeutumiseen.

Ikääntyneiden määrä kasvaa lähivuosikymmeninä ja ikääntyneiden palveluiden tulee pystyä vastaamaan moninaistuvan vanhusväestön tarpeisiin sekä tarjoamaan yhdenvertaiset palvelut kaikille. Hankkeella pyritään vastaamaan näihin tarpeisiin lisäämällä tietoa sateenkaarisenioreista sekä vaikuttamalla asenteisiin ja ilmapiirin.

Lisätietoa hankkeesta antaa vastaava projektikoordinaattori Suvi Kehälinna, puh. 050 570 5786, etunimi.sukunimi@vtkl.fi