Vanhustenviikon teemapäivät
Vanhustenviikon vuoden 2025 teema on Onni kasvaa yhteisössä – Lycka växer i gemenskap. Teemapäivät ja niiden tulevan ohjelman löydät alta.
Teemapäivien mukaista materiaalia ja vinkkejä lisätään sivuille koko ajan. Voit myös ehdottaa meille vinkkejä ja ideoita Vanhustenviikon sisällöksi.
Järjestä oma Vanhustenviikon tapahtuma ja ilmoita siitä meille. Jaamme siitä tietoa Vanhustenpäivä ja -viikko Facebook-tilillä. Lue lisää.
#IästäNumero #Vanhustenviikko #ArvokasVanhuus
Vanhustenviikon juliste ja somemateriaalit
Vanhustenviikon julisteet on postitettu toukokuussa. Voit tulostaa julisteen haluamassasi koossa oheisesta linkistä. Vanhustenviikon juliste (pdf).
Olemme myös tehneet kuvia somekäyttöön: Facebook ja Instagram. Kuvat ja julisteen tiedostot ovat ladattavissa oheisesta linkistä.
Lataa Vanhustenviikon aineistoja.
Onko sinulla vinkki tai toiminto liittyen Vanhustenviikon teemapäiviin?
Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja ideoita Vanhustenviikon teemapäiviin. Jos laittaa vinkkisi, ideasi tai materiaalisi osoitteella viestinta@vtkl.fi.
Vanhustenviikon webinaarit
Vanhustenviikon webinaarit on suunnattu ikääntyneille ja asioita käsitellään heidän näkökulmastaan. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan webinaareja. Webinaarit pidetään Vanhustenviikon arkipäivinä (ma-pe) aina klo 13-14, ellei toisin mainita.
Tulossa olevat Vanhustenviikon webinaarit
Vinkki 1: Vapaaehtoistoiminnan osaamisverkosto
Liity mukaan vapaaehtoistoiminnan osaamisverkostoon. Tavoitteena on koota kaikenlaiset iäkkäille ihmisille vapaaehtoistoimintaa organisoivat tahot yhteen, jotta pääsemme oppimaan toisiltamme vanhustyön vapaaehtoistoiminnan moninaisuutta ja erityisosaamista sekä saamme sitä näkyviin. Tutustu toimintaa ja liity verkostoon.
Vinkki 1: Kuinka alkuun tekoälyn kanssa
Ihmiset ovat opettaneet koneita ja laitteita toimimaan entistä tehokkaammin ja auttamaan yhä useammassa asiassa. Nykyään laitteet voivat auttaa fyysisten asioiden lisäksi esimerkiksi sanallisten sisältöjen tuottamisessa.
Kysy rohkeasti kysymyksesi. Voit muotoilla kysymyksen kuin toiselle ihmiselle. Tekoäly vastaa sinulle kysymykseesi. Jos vastaus menee ohi kysymyksestäsi, voit jatkaa keskustelua tekoälyn kanssa. Lue lisää
Vinkki 2: Luo sisältöä tekoälyn kanssa
Video tekoälyn kanssa
Aikaisemmin videon editointi vei tuntikausia, vaati kalliita ohjelmia sekä tehokkaan tietokoneen. Nyt tekoäly pystyy tekemään editoinnin minuuteissa. Tekoäly tuottaa upeita visuaalisia efektejä, luo animoituja hahmoja tai jopa käsikirjoittaa kokonaisia tarinoita. Lue lisää
Kuvia tekoälyn kanssa
Tekoäly ei ole (vielä) niin kehittynyttä, että se loisi kuvia ajatusten pohjalta. Sille pitää antaa ohjeet mitä haluat kuvassa olevan ja minkälaisella tyylillä haluat niiden olla esitettynä. Voit valita kuvan tyyliksi melkein mitä vaan puupiirroksesta kolmiulotteiseen kuvaan. Lue lisää
Vinkki 3: Hauskaa kielenoppimista tekoälyn avulla
Tutustu siihen, kuinka tekoälyä voi hyödyntää kielten opiskelussa erilaisten mobiilisovellusten ja tekoälytyökalujen avulla. Lue artikkeli
Inspiroidu SeniorSurfin Tekoäly arjessa sisällöistä
SeniorSurfin sivuilta löytyvät yllä olevat vinkit ja paljon muuta tekoälystä. Tutustu aineistoihin
Hyväksi havaittuja sisältöideoita
- Tietoiskut, opastuspisteet tai yhteistyössä toteutettu tapahtumatori
- Tutustumista erilaisiin laitteisiin, ohjelmiin ja sovelluksiin
- Arjen sähköiset palvelut ja sovellukset: mitä iloa ja hyötyä digistä voi löytää?
- Julkiset sähköiset palvelut
- Paikallinen digituki – miten ja mistä opastusta on saatavilla?
- Vinkkejä laitehankintaan ja kierrätykseen
- Voitte myös kokoontua katsomaan jotain etänä välitettävää ohjelmaa tai tallennetta. Etäkatsomon järjestämiseksi on koottu hyvä ohjeistus. Tutustu ohjeistukseen etätilaisuudet-sivulla.
- Voit hyödyntää SeniorSurfin tekemiä opastus- ja rohkaisuvideoita tapahtumassasi
Lue lisää SeniorSurf-päivästä sivulta seniorsurf.fi
Vinkki 1: Tutustu asumisen aineistopankkiin
Asumisen toiveita kannattaa miettiä ja suunnitella ajoissa jo ennen eläkkeelle siirtymistä. Onko asuntosi turvallinen ja toimiva? Millainen asuinympäristö on sinulle tärkeä? Millaisia sosiaalisia suhteita asumiseesi liittyy? Näihin kysymyksiin vastataan Asumisen aineistopankissa. Lue lisää
Vinkki 2: Esteettömyyttä taloyhtiöön
Moni asukas tarvitsee ikääntyessään esteettömiä ratkaisuja, mutta ne hyödyttävät myös lapsiperheitä ja toimintarajoitteisia. Riittävän leveät kulkuväylät, helposti avautuvat ovet, luiskat ja levähdyspaikat parantavat liikkumisen turvallisuutta. Selkeät opasteet ja hyvä valaistus auttavat asukkaita, joiden muisti tai havaintokyky on heikentynyt. Lue lisää
To 9.10. klo 13-14 Iloa ja oivalluksia senioreille – toiminnallinen webinaari
Webinaari sisältää Vahvike-aineistopankista löytyviä menetelmiä, joita teemme yhdessä ruudun äärellä.
Tavoitteena on tutustua aineistopankin mahdollisuuksiin, aktivoida aivoja, kokeilla uutta ja saada pientä liikettä keholle sekä vinkkejä arkeen.
Webinaari soveltuu kaikille iäkkäille ja aiheesta kiinnostuneille. Linkki tapahtumaan tulee myöhemmin.
Tule viettämään innostava iltapäivä Vanhustenviikolla!
Vinkkejä Vahvikkeesta:
Torstai on ulkoilupäivä
Vanhustenviikon torstai on perinteisesti ollut iäkkäiden valtakunnallinen ulkoilupäivä.
Tähän päivitämme vinkkejä ja linkkejä ulkoilupäivän osalta.
Pe 10.10. Luontokokemukset yksinäisyyden lievittäjänä
Webinaarissa tullaan käsittelemään, miten luontokokemukset auttavat yksinäisyyden lievittämisessä palvelutaloissa ja asumisyksilöissä. Tämä webinaari on suunnattu ammattialaisille, mutta sopii hyvin myös iäkkäille esim. iltapäivän ohjelmanumeroksi palvelutaloissa.
Vinkki 1: Kevätseuranta
Luontoliiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään etenemistä havainnoimalla keväisiä kasvi- ja eläinlajeja. Seurannan kohteena on 41 vakiolajia sekä muutama vuosittain vaihtuva teemalaji tai -ilmiö. Lue lisää
Tuleva kevätseurantaviikonloppu: 31.5.–1.6.
Vinkki 2: Iäkkäiden ihmisten luontotarinat
Kirjoittakaa omia luontotarinoita ja jakakaa niitä toistenne kanssa. Vanhustyön keskusliitto keräsi iäkkäiden luontotarinoita vuonna 2022 ja julkaisi ne. Voit käydä niitä lukemassa sivuiltamme.
Vinkki 3: Luonnon aarteiden etsintä
Metsä, piha tai puistikko tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden elämykselliseen retkeilyyn heti, kun lumen alta alkaa paljastua talven ajan kätkettynä olleita aarteita. Niiden etsintä sopii sekä hoivakodin omalle ryhmälle että varsinkin eri ikäpolvien yhteiseksi ohjelmaksi vaikka silloin, kun päiväkotiryhmä vierailee palvelutalossa.
Ohje: Aarteenetsintää metsässä
Vinkki 4: Ala villiksi
Villiinnyttäminen on luontokadon torjuntaa omassa lähiympäristössä. Villillä pihamaalla niittykasvit saavat kukoistaa ja perhoset sekä kimalaiset lennellä.
Villiinnyttämällä pihamaata laajennamme pölyttäjien elintilaa. Ahdingossa olevien niittykasvien vaaliminen on lisäksi itsessään arvokasta, vaikka pihalla ei näkyisikään esimerkiksi näyttäviä päiväperhosia.
Liittykää mukaan WWF Suomen kampanjaan Ala villiksi. Lue lisää
Järjestä etäkatsomo
Etätilaisuudet ovat parhaimmillaan erinomaisia mahdollisuuksia osallistua ja päästä osalliseksi. Silloin kun aihe on sopiva, vetäjä hyvä ja tekniikka toimii, etätilaisuuteen osallistuminen on ilo.
Etäkatsomot tuovat vielä lisää mahdollisuuksia niin järjestäjille kuin osallistujille: tapahtumavalikoima laajenee eikä osallistujalta vaadita teknistä osaamista, vaan voidaan entistä matalammalla kynnyksellä järjestää paikallisia tapahtumia.