Hållbar mat – hälsosam och miljövänlig
Publicerad: 1.11.2023Hållbar mat är hälsosam och säker för människan och kan anpassas enligt den egna kulturen. Det är också viktigt att produktionen av maten inte orsakar extra olägenhet för miljön.
En miljövänlig kost innehåller mat enligt finländska matrekommendationer, det vill säga rikligt med grönsaker och fullkornsspannmål, ofta fisk, tillräckligt med mjuka fetter samt måttligt med kött och mjölkprodukter. En sådan kost är bra för hjärtat och hjärnan. Projektet Livskraft på äldre dar – kostrekommendation för äldre personer i praktiken har utarbetat en handbok för den äldre befolkningen. Handboken uppmuntrar till hälsosam kost som är hållbar med tanke på miljön.
En hållbar livsstil är bekant för de flesta äldre. I deras barndom slösade man inte mat och man levde enligt säsongerna, plockade bär, fiskade och även odlade mat själv. Principerna för en hållbar kost syns bra i matvanorna hos Riitta och Immo Hietala, ett lärarpar som bor i Tammerfors och har varit pensionerade i 10 år.
Favoriträtterna är fisk och grönsaker
Riitta tycker om att besöka mataffären, så hon går eller cyklar till närbutiken varje dag.
– Samtidigt kan jag ta en liten promenad och i affären träffar jag alltid någon som jag känner och kan prata med dem, Riitta berättar.
Riitta och Immo hämtar fisk tillsammans från en större affär. De köper helst finländsk mat och ofta ekologiska produkter.
– Numera känns det rentav obehagligt att köpa norsk lax”, konstaterar Immo.
Ofta är det dock dyrare att köpa finländska och ekologiska produkter. Riitta och Immo vet att de är välsituerade då de kan välja finländska och ekologiska produkter. Många pensionärer måste klara sig med en mycket liten budget. Riitta och Immo vill inte heller slösa pengar, och köper därför ofta affärernas egna billiga märken. Riitta deltar också i kampen mot matsvinn genom att köpa svinngrönsakspåsar och produkter med sänkt pris på deras sista försäljningsdag.
– I dem kan man hitta nya spännande smaker och man kan använda alla slags grönsaker i en omelett, säger Riitta.
Matkostnaderna kan också minskas genom att iaktta säsongerna. På hösten är kål, bönor, pumpor och så klart rotsaker billiga. Det lönar sig att också köpa frukter enligt säsong. På hösten äter man finländska äpplen, på vintern är det citrusfrukternas säsong.
Lyckligtvis har Riitta och Immo bra kondition och kan på sommaren och hösten plocka bär, som de också fryser in för vintern. När det gäller svampar, tycker de i synnerhet om trattkantarell. Den kan användas för att laga en läcker soppa eller mättande paj. Riitta använder även vilda grönsaker såsom kirskål och nässla.
Riitta älskar att laga mat. Ofta lagar hon en dubbelportion så att maten kan värmas upp nästa dag. Eller så kan den frysas och ätas då man har bråttom och inte hinner laga ny mat.
I sin ungdom har Riitta bott i Frankrike och fått inspiration därifrån. Hon kan laga till exempel ratatouille-grönsaksröra eller spenatlasagne som huvudrätt. Hon har också provat nya växtbaserade och proteinrika havre- och bondböneprodukter som används på samma sätt som köttfärs. I synnerhet har olika grönsaksbiffar hittat sin väg till familjen Hietalas matbord.
Även fisk ingår i Riitta och Immos kost flera gånger i veckan. De kokar fisksoppa, steker strömmingar och lagar ugnsfisk. Deras vanliga matdag omfattar Immos morgonsmoothie, en grötlunch, en riklig huvudrätt med sallad och soppa som förrätt samt ett kvällsmål.
Gott för hjärnan och hjärtat
Riitta är medlem i Pirkanmaan muistiyhdistys (Birkalands minnesförening) och har fått mycket information om mat som är hälsosam för hjärnan. Således använder hon vegetabiliskt margarin på bröd och olja vid matlagning samt tillsätter nötter och frön i mellanmålsyoghurten.
Riitta och Immo vet att maten betyder mer än bara näring. De trivs vid matbordet också med familj och vänner. Paret uppmuntrar också andra att samla en matgrupp, det vill säga laga mat turvis med vänner och njuta av den tillsammans.
Text: Soili Soisalo – Bild: Timo Peedu
Kampanjen Näringsrik mat och matglädje genom att äta tillsammans
Statens näringsdelegations projekt Livskraft på äldre dar – kostrekommendationer för äldre i praktiken ordnar under hösten 2023 kampanjen ”Näringsrik mat och matglädje genom att äta tillsammans” för äldre och deras närstående. Centralförbundet för de gamlas väl deltar i genomförandet av kampanjen. Samarbetspartner, organisationer, äldreråd och andra aktörer ordnar lokala evenemang, gemensamma måltider, informationsinslag och föreläsningar för allmänheten under kampanjen.
Kampanjens budskap är att högkvalitativ mat, motion, att äta tillsammans och matglädje är viktiga faktorer för att upprätthålla god kost, funktionsförmåga och livskvalitet hos äldre.
Temat för kampanjen som genomförs under hösten är skörd, matglädje och hållbara matval. Det finns rikligt med kampanjmaterial: broschyrer, handböcker, skördesäsongskalender, färdiga föreläsningar samt videoföreläsningar.
Projektets webbplats (på finska): www.ruokavirasto.fi/ikaantyneidenruoka
Ta kontakt: satu.jyvakorpi(a)ruokavirasto.fi
Livskraft på äldre dar – kostrekommendationer för äldre i praktiken är Statens näringsdelegations projekt som genomförs 2021–2023 och är en del av det nationella åldersprogrammet.
Artikeln i Seniorarbete 4/2023.