Ajankohtaista

Vinkkejä joulunviettoon – miten varmistamme turvallisen joulun

Vahti terapiakoiraharjoittelija.

Joka kolmas iäkäs on kokenut läheisyyden tunteen vähentyneen korona-aikana ja yli puolella oman perheen kanssa vietetty aika vähentynyt. Epidemian aiheuttama eristäytyneisyys on aiheuttanut liikkumattomuutta, ravitsemuksen heikentymistä ja kognitiivisten taitojen rapistumista. Ei siis unohdeta läheisiämme joulun aikaan ja tarjotaan heille jouluna läheisyyttä ja virikkeellistä tekemistä.

Jotain myönteistäkin raportoitavaa korona-ajan tutkimustuloksissa on tullut esille – esimerkiksi ikääntyneiden internetin käyttö on lisääntynyt ja yhteydenpitoon on omaksuttu uusia tapoja.

Turvallisen ja virikkeellisen joulun vinkit

Vietä joulua lähipiirisi kanssa, mutta vältä muita sosiaalisia kontakteja.

Noudata hygienia- ja turvallisuusohjeita: pidä turvavälit, käytä maskia liikkuessasi julkisilla paikoilla, pese kädet huolellisesti ja sairaana pysyttele kotosalla.

Jos et pääse tapaamaan iäkkäitä läheisiäsi, niin soita puhelimella ja tiedustele kuulumisia, vaikka päivittäin. Anna aikaasi ja kuuntele. Jos mahdollista soita kuvapuhelu. Kuvapuhelun kautta voit näyttää, mitä elämääsi kuuluu, mitä lapsenlapset puuhaavat ja lemmikit touhuavat. Kuvaa joulun haudoilla käynti ja näytä video iäkkäälle läheisellesi. Hän ilahtuu siitä varmasti.

Lähetä läheisillesi kortti tai joulukirje, jossa kerrot perheesi kuulumisia ja voit liittää siihen mukaan valokuvia.

Joulukukkalähetys ja jouluherkut ilahduttavat myös aina.

Miten olisi vaikka joulupiknik, jossa voisi tavata ulkona turvallisesti. Pakkaa koriin mukaan lämmintä glögiä, pipareita ja muita jouluherkkuja. Piknikpaikkana voi olla jouluvaloin koristeltu pihakatos tai lähimetsän taukopaikka.

Virikkeellistä tekemistä ja mielen virkistystä iäkkäille tarjoaa Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinja, joka toimii joulun aikaan 20.12.—5.1. joka päivä klo 13—15, muulloin maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin klo 13—15. Vahvikelinjan numerossa 050 328 8588 vapaaehtoiset vastaavat puheluihin ja soittaja voi heidän kanssaan ratkoa aivopähkinöitä, visailla, jumpata ja jutella soittajaa kiinnostavista aiheista.

Lue Vahvikelinjan jouluajasta

Esimerkki virikkeellisestä tekemisestä:

Lisää virikkeitä löytyy Vahvike-aineistopankista www.vahvike.fi/fi/talvi