Ajankohtaista

Vanhustyön huipputapahtumassa yhdistyvät tieto ja käytännön ratkaisut

Yleiskuva messuista ylhäältä kuvattuna.

Hyvä Ikä -tapahtuma on innostava foorumi päättäjille, vanhustyössä toimiville ammattilaisille ja ikääntyville. Tapahtuman teemoja ovat mm. asumisen, hyvinvoinnin ja teknologian ajankohtaiset kysymykset. Alan ammattilaisille suunnatussa Kuntouttava hoiva -seminaarissa vanhustyötä käsitellään geriatrisesta, oikeudellisesta ja sosiaalipoliittisesta näkökulmasta.

Helsingin Messukeskuksessa 2.–3.10. pidettävä tapahtumakokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden tehokkaaseen koulutuspäivään, jossa ajankohtaiset aiheet ovat esillä sekä seminaarissa että näyttelyalueen ohjelmalavalla.

Miten hoitotyötä liinataan ja muuta kiinnostavaa ohjelmaa

Suomalaisten asenteita vanhuuteen, vanhenemiseen ja vanhustyöhön selvitettiin laajalla kyselytutkimuksella keväällä 2022, ja tuloksista kerrottiin jo vuoden 2022 Hyvä Ikä -messuilla. Vanhustyön keskusliitto on nyt uusinut kyselyn tänä keväänä, ja Hyvä Ikä -tapahtumassa 2024 kerrotaan, onko asenteisiin tullut muutoksia kahdessa vuodessa. Tutkimuksen tuloksia esitellään keskiviikkona 2.10.

Muissa ohjelmalavan puheenvuoroissa kuullaan mm. ajatuksia kiireisestä vanhustyöstä. Miten saadaan aikaa asukkaiden näköiselle arjelle? Työkaluja ja näkökulmia siitä, miten lean istuu hoitotyöhön, kertoo 2.10. liinaaja Tommi Elomaa Noste Oy:stä. Puheenvuoro on suunnattu erityisesti sote-sektorin johdolle ja asiantuntijoille.

Keskiviikkona 2.10. käydään myös kiinnostava paneelikeskustelu, jota luotsaa terveys- ja sosiaalialan erikoistoimittaja Tiina Merikanto. Mukana ovat Superliiton uusi puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger, Helsingin seniorikeskusten johtaja Maritta Haavisto ja lähihoitaja, linja-autonkuljettaja Paula Määttänen.

Kuka hoitaa muistisairaat? Miten huomioidaan sateenkaariseniorit?

Muistitohtoriksikin tituleerattu tutkijatohtori Ulla Halonen Jyväskylän yliopistosta yhdistää puheessaan tutkittua tietoa ja arkista näkökulmaa. Muistisairaiden määrä kasvaa, miten se vaikuttaa läheisiin, ammattilaisiin ja koko palvelurakenteeseen? Puheenvuoro kuullaan torstaina 3.10.

Entä ikääntyminen ja teknologia? Keitä se koskettaa tai kiinnostaa? Teknologian älykkäällä käyttöönotolla uusia palveluinnovaatioita sotealalle -hanke TÄPS avaa näkymiä tulevaan. Tavoitteena on lisätä uutta teknologiaa sotealalla ja parantaa teknologia-alan pk-yritysten ymmärrystä sote-yksiköiden tarpeista. Aiheesta kuullaan ohjelmalavalla molempina päivinä.

Tärkeä puheenvuoro nostaa esille näkymättömän ryhmän: sateenkaariseniorit. Tänä keväänä alkaneessa Sateenkaariseniorit näkyviksi -hankkeessa pyritään edistämään sateenkaarisenioreiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Aiheesta puhuvat 3.10. Suvi Kehälinna ja Laura Väihkönen Sateenkaariseniorit näkyviksi -hankkeesta. Mukana myös kokemusasiantuntija.

Kuntouttava hoiva -seminaari keskittyy toimintakykyyn

Kuntouttava hoiva -seminaari keskiviikkona 2.10. klo 9–13 keskittyy ikääntyneiden toimintakyvyn, osallisuuden ja itsemääräämisoikeuden sekä kuntouttavan työotteen huomioimiseen hoivatyössä.

Seminaari on tarkoitettu niin hoivatyön tekijöille, päättäjille kuin kaikille vanhustyön parissa toimiville. Lavalle nousevat mm. Helsingin yliopiston geriatrian professori Esa Jämsen, vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Seminaarin järjestää Kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämisyhdistys KUTKE ry.

Uutta, kokeilevaa ja toiminnallista

Uutena toimintapisteenä Hyvä Ikä -tapahtumassa on Toimintalava, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia käytännön harjoitteita. Luvassa on mm. tasapainorata ja tuolijumppaa. Lisäksi yleisökävijöille on ohjelmaa uudella Hyvä arki -lavalla, jossa kuullaan asiaa ja vinkkejä hyvään arkeen mm. Kuuloliitolta, Näkövammaisten liitolta, Omaishoitajaliitolta, Liikenneturvalta ja Vanhustyön keskusliitolta.

Samanaikaisilla tapahtumilla luodaan synergiaa

Samanaikaisesti Hyvä Ikä -messujen kanssa Helsingin Messukeskuksessa pidetään Fysioterapia & Kuntoutus -ammattitapahtuma. Tarjolla on runsaasti tietoa vanhustyön ja kuntoutuksen ajankohtaisimmista aiheista. Lisäksi Messukeskuksessa järjestetään Sairaanhoitajapäivät, jossa ammattikävijät voivat myös vierailla.

Hyvä Ikä 2024 Helsingin Messukeskuksessa ke–to 2.–3.10.2024. Ammattilaisten sisäänpääsy veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä. (Yleisöliput 10 €, ovelta 12 €). Tapahtumakokonaisuuden järjestävät yhteistyössä Expomark Oy ja Vanhustyön Keskusliitto. Fysioterapia & Kuntoutus 2024 -messujen yhteistyökumppanina on Suomen Fysioterapeutit ry.

Lisätietoja:

Taina Hiekkataipale, tuottaja, Expomark Oy, taina.hiekkataipale@expomark.fi, 040 550 5950

Merja Lankinen, viestintäjohtaja, Vanhustyön keskusliitto, merja.lankinen@vtkl.fi, 050 421 0762

hyvaika.fi #hyväikä #hyvaika

Kuvia edellisestä tapahtumasta vapaasti median käyttöön: kuvapankkiin https://mediabank.messukeskus.com

Median akkreditoituminen avautuu myöhemmin. Tapahtumassa ovat käytettävissä Messukeskuksen lehdistöhuone ja mediapalvelut.