Ajankohtaista

Blogi: Luonto liikuttaa

Kaksi iäkästä naista sauvakävelyllä kesäisessä puistossa.

Tänä vuonna syksy alkoi kuin varkain. Heinäkuun helteet vaihtuivat elokuussa sateiksi ja koleudeksi. Hetkellinen harmitus unohtuu pian, sillä vuodenaikojen vaihtuminen herättää mielenkiinnon ja saa lähtemään liikkeelle. On kiva tarkkailla, näkyykö jo muuttolintuja, ovatko lehdet jo vaihtaneet väriä, löytyykö sieniä.

Luonto liikuttaa kaiken ikäisiä ihmisiä, mutta erityisen tärkeää se on iäkkäille. Kun iäkkäiltä kysyttiin suomalaisessa tutkimuksessa, mikä saa heidät lähtemään ulos, nousivat tärkeimmiksi asioiksi luonto, kauniit maisemat sekä vesistöt ja rannat. Myös puistot ja viheralueet nousivat listalla korkealle. Luontoon pääseminen ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys. Mäkinen maasto ja penkkien puute vaikeuttavat monen ikäihmisen ulkoilua. Lähes puolella 75 vuotta täyttäneistä on vaikeuksia 500 metrin kävelyssä, suuria vaikeuksia on vajaalla kolmanneksella.

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua ja seuraa. Vuonna 2019 kampanjassa järjestettiin luontoretkiä toimintakyvyltään heikentyneille ikäihmisille 41 kunnassa. Yritystuki mahdollisti kuljetukset vähän kauemmas kotinurkista. Suurta suosiota saaneet retket suuntautuivat mm. puistoihin, leirikeskuksiin, ulkoilumajoille sekä kansallispuistoihin. Kun osallistujilta kysyttiin, mikä retkessä oli parasta, nousivat esiin mm. seuraavat asiat: ”Mukavinta oli pinnistys luontopolulle” ”Laavulla elävä tuli tuo muistoja mieleen” ”Mukavaa on ollut luonto, antimet, koko päivä” ”Kauniissa luonnossa ja hyvässä seurassa liikunta virkistää”

Koronapandemian vuoksi monen ikäihmisen ulkoilu on vähentynyt ja esimerkiksi puolet hoivapalveluiden piirissä olevista iäkkäistä ei päässyt riittävästi ulos liikkumaan. Monessa kunnassa vapaaehtoisten ulkoiluystävien toiminta oli pitkään jäissä. Tämän vuoden Vie vanhus ulos -kampanjassa kutsummekin vapaaehtoisia, järjestötoimijoita, opiskelijoita, liikunnan ja hoitotyön ammattilaisia sekä läheisiä ja naapureita ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa. Erityisesti pitkän korona-ajan jälkeen tarvitsemme lisää askelia ja yhdessäoloa arkeen.

Ulos lähtiessä kannattaa kysyä iäkkäältä hänen mielipaikkojaan ja toiveitaan kävelyreitille. Kovin kauas ei ole välttämätöntä mennä, sillä lähiympäristöstäkin löytyy paljon seurattavaa.

Kampanjan verkkosivuilta www.vievanhusulos.fi löytyy paljon vinkkejä ja materiaalia yhteisiin ulkoilu- ja luontohetkiin.