Ajankohtaista

Luonto hyvinvoinnin lähteenä

Lehtipuut syksyn ruskassa.

Monelle suomalaiselle luonto ja luonnossa liikkuminen ovat tärkeä osa arkea. Viime vuosina myös useissa tutkimuksissa on osoitettu, että liikkumalla ja oleskelemalla luonnossa voi itse vaikuttaa myönteisesti mm. stressin hallintaan ja siitä palautumiseen. Ulkoilu auttaa irtautumaan arjesta ja sen velvoitteista. Luontoympäristö rauhoittaa, virkistää ja elvyttää, minkä lisäksi luontoelämykset houkuttelevat kartuttamaan omaa luontotietoutta.

Miina Sillanpään Säätiön kehittämistoiminnassa on jo usean vuoden ajan huomioitu luonnon tarjoamat terveys- ja hyvinvointihyödyt. Maksuton Luontosivusto.fi tarjoaa elämyksiä, tietoa ja tekemistä kaiken ikäisille. Luontosivuston pohjalta laaditusta Nautitaan luonnosta! -korttipakasta otettiin useita painoksia, jotka ikävä kyllä ovat loppuneet, mutta sen sähköinen versio on edelleen käytettävissä Luontosivustolla. Korttipakan suuri kysyntä kertoo omalta osaltaan kasvaneesta kiinnostuksesta luontoa kohtaan. Kaakkois-Suomessa toteutettavissa Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmissä luonnossa liikkuminen ja oleskelu toteutuvat luontevasti lähiympäristössä. Nuotion ääressä makkaraa paistaessa miesten on helppoa käydä syvällisiä keskusteluita. Myös maksuton Muistipuisto.fi sisältää aivoterveyttä tukevan materiaalin ohella läsnäolon ja rentoutumisen harjoituksia luonnon äärellä.

Kunnon kaveri -hanke alkoi kesällä 2021, koronapandemian ja -rajoitusten aikana. Ensimmäisellä hankekaudella toiminnan tavoitteena oli kehittää ikäihmisten liikuntaa alueellisesti sekä kannustaa ikäihmisiä liikkumaan ulkona koronaturvallisesti fyysisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Ryhmä kokoontui pitkälle syksyyn saakka ulkona, jolloin luontoliikunta muodostui isoksi osaksi toimintaa. Alueen nähtävyyksiin ja luontoon tutustuttiin vapaaehtoisten ohjaamilla teemakävelyillä. Lisäksi tutustuttiin alueen ulkovoimailualueisiin sekä liikuttiin yhdessä puistoalueilla. Yksilöllistä tukea ulkoiluun tarjottiin yhteistyössä Helsingin 4H-yhdistyksen liikuntatsemppareiden kanssa. Näin he, jotka olivat estyneet tulemaan mukaan ryhmätoimintaan, pääsivät myös nauttimaan turvallisesti ulkoilusta.

Kunnon kaveri -liikunnasta tuli syksyn mittaan osallistujille osa säännöllistä arjen toimintaa, joten tammikuussa 2022, kun korona sulki jälleen sisätilat, osallistujat toivoivat ryhmätoiminnan jatkuvan ulkona. Alkuvuosi liikuttiin luonnossa sekä puistoissa nauttien upeista lumisista maisemista. Kuin huomaamatta osallistujat harjoittivat liikehallintaansa, sillä liikkuminen epätasaisessa maastossa haastaa tasapainoa, koordinaatiota, ketteryyttä sekä reaktiokykyä. Myös alaraajojen lihaskunto vahvistuu ylä- ja alamäkiä kävellen. Luonnossa liikkumisella on myös tutkitusti fysiologisia vaikutuksia: Luonnossa liikkuminen parantaa sydämen sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Sillä on myönteisiä vaikutuksia hapensaantiin, sydämen sykkeeseen sekä verenpaineeseen. Nämä eivät ole ainoita luonnossa liikkumisen terveyshyötyjä. Sen on myös tutkittu rentouttavan ja rauhoittavan kehoa sekä mieltä, kohentavan mielialaa ja vähentävän kipuaistimuksia. Edellä mainittuihin tutkimustuloksiin pääsee tutustumaan mm. Viher-ympäristöliiton sivuilla, jonne on listattu luonnon terveysvaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia.

Nyt toisella Kunnon kaveri -hankekaudella haluamme fyysisten vaikutusten ohella hyödyntää entisestään luonnon positiivisia vaikutuksia myös mielen hyvinvointiin, keskittymiseen, stressin hallintaan sekä unen laadun paranemiseen. Luonto herättää ja terävöittää aisteja, kunhan sille antaa mahdollisuuden. Luonnon aistiminen voi tapahtua kuuntelemalla ympäristöstä kantautuvia ääniä, tarkastelemalla metsän värejä ja muotoja, koskettelemalla luonnosta löytyviä asioita sekä tuntemalla maan epätasaisuudet kengänpohjan alla. Järjestämme syksyllä mm. Puukävelyitä yhteistyössä Töölön seurakunnan kanssa, jolloin ulkona liikkuessa haastamme myös osallistujien kognitiivisia taitoja tutustuen eri puulajeihin sekä muistellen lapsuus- ja nuoruusajan luontokokemuksia. Kaikki alueen ikääntyneet ovat tervetulleita liikkumaan maksuttomiin Kunnon kaveri -tapahtumiin. Koko syyskauden ohjelman löydät Miina Sillanpään Säätiön sivulta: https://www.miinasillanpaa.fi/hankkeet/kunnon-kaveri/

Vanhustenviikon teeman mukaisesti halusimme luoda luontoliikuntatapahtuman, jossa yhdistyvät kaikki luonnon hyvinvointivaikutukset. Tapahtumaksi valikoitui Metsäjooga, jossa tutustumme luonnon eri elementteihin, jotka löytyvät myös meistä itsestämme. Kävelemme noin kahden kilometrin pituisen kuntopolun pysähtyen välillä tekemään yksinkertaisia kehoa vahvistavia ja venyttäviä, tasapainoa parantavia, sekä mieltä rauhoittavia harjoitteita. Tilaisuus on avoin ja maksuton. Tapahtuma on Helsingin Meilahden kuntopolulla keskiviikkona 5.10. klo 10–12. Jos et pääse paikalle, niin voit tehdä vastaavia harjoituksia maksuttomalta Luontosivustolta (linkki: https://www.luontosivusto.fi/luontoharjoituksia/). Sivustolta löydät elämyksiä, tietoa ja tekemistä luonnon parissa jokaiseen vuodenaikaan.

Lisätietoa Kunnon kaveri -toiminnasta ja metsäjooga-tapahtumasta: www.miinasillanpaa.fi tai hankekoordinaattori Heidi Buchtilta, puh. 044 0151756 tai heidi.bucht@miinasillanpaa.fi.