Ajankohtaista

Hyvä Ikä -tiedote: Perhe, terveys ja toimeentulo tärkeintä ikäihmisten elämässä

Hyvä iän tekijät. Hyvä Ikä messut 28.-29.2.2022 Helsingin messukeskuksessa.

Tiedote 4.8.2022

Hyvä Ikä 2022 Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.9.2022

Perhe, terveys ja toimeentulo tärkeintä ikäihmisten elämässä

Kansalaisten asenteet vanhenemiseen ovat pääosin myönteisiä, mutta moni kokee, että yhteiskunnassamme vanhuutta pidetään kielteisenä. Tuoreen, keväällä valmistuneen kyselytutkimuksen tuloksia esitellään syyskuussa Helsingin Messukeskuksessa Hyvä Ikä 2022 -tapahtumassa. Tapahtumakokonaisuuteen 28.–29.9.2022 kuuluu messujen lisäksi seminaari, jonka teemana on kuntouttava hoiva. Lisäksi kävijät voivat vierailla samaan aikaan järjestettävillä Fysioterapia ja Kuntoutus 2022 -messuilla.

Väestön ikääntyessä vanhustyön ja vanhenemisen aiheet ovat erityisen ajankohtaisia. Vanhustyöhön vaikuttavat mm. huoltosuhteen muutokset, uudet hyvinvointialueet sekä sote-keskukset. Hyvä Ikä -messuilla on esillä uusimpia tuotteita ja ratkaisuja asumiseen, hoivaan ja hyvinvointiin. Ohjelmalavoilla kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja, katsauksia hyviin käytäntöihin ja innostavia keskusteluja.

Houkuttelevuutta vanhustyöhön

Vanhustyön keskusliiton kyselytutkimuksessa selvitettiin kansalaisten asenteita koskien vanhuutta, vanhenemista, vanhustyötä ja sukupolvisuhteita. Kyselyssä olivat kattavasti edustettuina eri ikäiset nuorista vanhoihin. Mitä vanhempi vastaaja, sitä myönteisempää oli suhtautuminen omaan vanhuuteen.

– Vaikka yksilötason suhtautuminen vanhenemiseen on myönteistä, vastaajista 44 % näkee, että suomalaisessa yhteiskunnassa vanhuutta pidetään kielteisenä. Moni kokee, että iäkkäät ihmiset eivät tule kuulluiksi tai heitä jopa syrjitään. Ongelmia nähdään erityisesti peruspalveluissa sekä poliittisessa päätöksenteossa. Myös vanhusten yksinäisyys herättää huolta. Vanhustyön houkuttelevuus on heikkoa etenkin nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa, ja 63 % vastaajista kertoo, että ei pidä vanhustyötä houkuttelevana alana. Tähän kaivataankin uusia keinoja, toteaa Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara.

Tutkimuksen toteutti Aula Research Oy. Kyselyn toimeksiantaja oli Vanhustyön keskusliitto.

RAI antaa tietoa iäkkään toimintakyvystä ja palvelutarpeesta

Vanhustyön arvoja ja arvostusta tarkastellaan torstaina 29.9. toimittaja ja mediapersoona Riku Rantalan luotsaamassa paneelikeskustelussa, jonka otsakkeena on Hyvän työn tekijät. Gerontologi Anu Jansson Vanhustyön keskusliitosta puhuu ohjelmalavalla torstaina 29.9. vanhusten yksinäisyydestä. Hänen puheenvuoronsa otsakkeena on Tehokkaita ratkaisuja yksinäisyyteen luontolähtöisin menetelmin.

RAI on standardoitu välineistö, jonka avulla saadaan kokonaisvaltaista tietoa iäkkään toimintakyvystä ja palvelutarpeesta. RAI-välineistö tulee vuoden 2023 huhtikuussa pakolliseksi ikääntyneiden sosiaalipalveluissa. RAI-välineistöstä ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta saadaan ajankohtaista tietoa THL:n puheenvuoroissa keskiviikkona klo 11–12.30 ja torstaina klo 12–13.30. THL:n asiantuntijat ovat tavattavissa myös messuosastolla, jossa heitä pääsee jututtamaan tarkemmin.

Kodin turvallisuus, asuinympäristön esteettömyys ja palveluiden saavutettavuus ovat myös tärkeitä ikääntyvien sujuvassa arjessa. Ennakoimalla voi ikääntymisen tuomiin muutoksiin reagoida ajoissa, ja asuminen voi jatkua halutulla tavalla, vaikka vuosia kertyy. Asumisen ratkaisut vaikuttavat oleellisesti myös kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden järjestämiseen. Asumisen ennakointi ja esteettömyys ovat ohjelmalavalla aiheina keskiviikkona 28.9.

Samanaikaiset tapahtumat luovat sisällöllistä synergiaa

Samanaikaisesti Helsingin Messukeskuksessa pidettävät Fysioterapia ja Kuntoutus- sekä Hyvä Ikä -messut tukevat toisiaan sisällöllisesti. Tapahtumat tarjoavat näkökulmia niin vanhusten parissa työskenteleville ja ikäihmisille kuin fysioterapia-alan ammattilaisille ja kuntoutujille.

 Hyvä Ikä 2022 Helsingin Messukeskuksessa ke-to 28.29.9.2022. Ammattilaisten sisäänpääsy veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä. Yleisökävijöille messuliput 10€ (ovelta 12€).

Samaan aikaan Messukeskuksessa järjestetään myös Fysioterapia & kuntoutus 2022 -messut. Kävijät voivat vapaasti tutustua molempiin.

Tapahtumakokonaisuuden järjestävät yhteistyössä Expomark Oy ja Vanhustyön keskusliitto. Fysioterapia & kuntoutus 2022 -messujen yhteistyökumppanina on Suomen Fysioterapeutit ry.

Lisätietoja:

Tomi Niemi, toimitusjohtaja, Expomark Oy, p. 040 765 6248, tomi.niemi@expomark.fi

Merja Lankinen, viestintäjohtaja, Vanhustyön keskusliitto, merja.lankinen@vtkl.fi, 050 421 0762

Median palvelut: Taina Hiekkataipale, tuottaja, Expomark Oy, p. 040 550 5950, taina.hiekkataipale@expomark.fi


hyvaika.fi

#hyväikä #hyvaika

Kuvia edellisestä tapahtumasta vapaasti median käyttöön: kuvapankkiin
https://mediabank.messukeskus.com