Ajankohtaista

Vapaaehtoistoiminta tuo uusia elämyksiä ja ystäviä

Kuvassa on Mervi Purtonen.

Muuttaessani Helsinkiin halusin täyttää vapaa-aikaani jollain hyödyllisellä tavalla. Huomasin Vanhustyön keskusliiton järjestämän koulutuksen vapaaehtoisten toimintaan. Sain kurssin suoritettua v. 2006 ja sen jälkeen olen toiminut saattaja- ja ystävätoiminnassa mukana.

Sain ensimmäisen sopivan ystävän v. 2010. Olen toiminut apuna ulkoiluissa, rollaattorin tuella kävelevälle rouvalle, tai pyörätuolissa istuvalle rouvalle. Myös keskustelu ja seurustelu hetket on olleet tärkeitä henkilöille, jotka eivät ole suostuneet lähtemään ulos.

Mieleeni on tältä ajalta jäänyt erityisesti muistiongelmainen ystävä, joka ei tahtonut lähteä ulos. Hänen kanssaan juteltiin, kuunneltiin musiikkia ja luin Kirkko ja kaupunki lehteä. Runojen ystävänä hänellä oli aivan ihana runokirja, josta hän pyysi lukemaan runoja. Sieltähän löytyikin useampia merkattuja mieli runoja. Näin pääsin hänen avullaan tutustumaan paremmin runouden maailmaan ja meillä oli oikein mukavia yhteisiä tapaamisen tuokioita.

Hän piti myös kukkasista. Vanhustyö keskusliiton järjestämässä puutarha illassa istutettiin yksi kevät orvokin taimia. Tämän orvokki ruukun sain viedä ystävälleni päivien iloksi. Mielellään hän sitä hoivasi ja seurasi kukan kasvua.

Kuoleman kautta ovat ystävävanhukset poistuneet ja koronan tullessa olen toiminut tarvittaessa saattajina erilaisilla lääkäri ym. tutkimusmatkoilla. Näin avustettavat on saaneet seuraa ja tarvittaessa tukea käynneille.

Nyt olen saanut uuden ystävän, joka tarvitsee kuntoutumista lonkkaoperaation jälkeen. Siksi olemme tehneet pitkiäkin kävelylenkkejä ja ystävä on saanut varmuutta liikkumiseen. Samalla on tullut rupateltua päivän ajankohtaista asioista. Koen ulkoilun ja liikunnan tärkeäksi ja siksi nämä on olleet myös minulle mieluisia käyntejä.

Vanhustyön keskusliitto pitää hyvää huolta vapaaehtoisistaan. Upeat ohjaajat järjestävät meille hyviä koulutuksia ja kivoja retkiä. Näin olen tutustunut myös muihin vapaaehtoisiin ja saanut uusia tuttavuuksia.

”Työni” tuntuu tärkeältä ja olen toivon mukaan saanut tuoda vaihtelua ja iloa ikääntyneiden elämään. Myös itselleni tämä on ollut antoisaa aikaa ja tuo nyt eläkepäiviini aktiivista toimintaa.

Mervi Purtonen