Egenvårdsgruppträning för par

Egenvårdsgruppträning för par - stöd för vardagen och hopp för framtiden!

Egenvårdsgruppträning för par -verksamheten erbjuder effektivt stöd för äldre par där den ena nyligen fått diagnosen progressiv minnessjukdom.

Minnessjukdomar påverkar både den drabbade och deras anhöriga. Varje år diagnostiseras i genomsnitt 22 700 nya fall av minnessjukdomar i Finland. År 2021 levde 150 829 personer med en minnessjukdom. Progressiva minnessjukdomar utgör en betydande utmaning för både folkhälsan och ekonomin. Att få en diagnos kan väcka blandade känslor och skapa oro inför framtiden.

Egenvårdsgruppträning för par -gruppen erbjuder bevisat effektivt stöd till personer som lider av minnessjukdom och deras partners. Verksamheten spelar en avgörande roll i att hjälpa paret att navigera den nya livssituationen som minnessjukdomen fört med sig. Genom gruppverksamheten får paret stöd i att anpassa sig, upprätthålla sitt välbefinnande och fortsätta leva ett så självständigt liv som möjligt.

Egenvårdsgruppträning- verksamheten bygger på en randomiserad kontrollerad studie (Laakkonen et al. 2016) och har visat sig ha positiva effekter för både den som drabbats av minnessjukdom och deras partners. Deltagare med minnessjukdom upplevde förbättrade kognitiva förmågor, inklusive språklig smidighet, medan deras partners fick en märkbart bättre livskvalitet. En tvåårig uppföljning av social- och hälsovårdstjänster påvisade dessutom att Egenvårdsgruppträning- verksamheten är kostnadsneutral, vid optimal implementering och tidig insats går det till och med att uppnå kostnadsbesparingar.

Egenvårdsgruppträning för par: Gemenskap och stöd i en ny livssituation

Egenvårdsgruppträning för par är en verksamhet där cirka åtta äldre par träffas en gång i veckan i en sluten grupp, med totalt åtta träffar. Syftet är att erbjuda kamratstöd, öka välbefinnandet, uppmuntra till framtidsplanering och stärka delaktigheten. Det ömsesidiga stödet mellan par i liknande situationer är centralt och något vi på Centralförbundet för de gamlas väl vill främja. Deltagarna har upplevt grupperna som mycket värdefulla och över hälften fortsätter att träffas även efter att den formella gruppen avslutats.

Att diskutera och dela erfarenheter i en trygg grupp tillsammans med andra i liknande situation kan erbjuda en källa till hopp, underlätta anpassningen till en ny livssituation och stärka känslan av att livet går vidare.

Egenvårdsgruppträningen kom precis i rätt tid. Jag kände mig ganska vilsen och ensam. I gruppen insåg jag att det inte är så! Vi har båda fått styrka, kunskap och trygghet inför framtiden. – Feedback från en deltagare i Egenvårdsgruppträning.

Välkommen till Egenvårdsgruppträning

Anmälan till grupperna görs i förväg och handledarna träffar deltagarna innan gruppen startar. Kontakta den regionala handledaren direkt om du önskar gruppverksamhet på din ort och den inte hittas via sökfunktionen!

Det bästa var gruppandan. Det var underbart att inse att vi inte är ensamma med våra svårigheter, vi fick stöd från gruppen. Jag hoppas på mer liknande verksamhet för så många som möjligt. Minnessjukdom är inget att skämmas för.
– Feedback från en deltagare i Egenvårdsgrupptränings-gruppen

 

Video: Minnessjukdomsdiagnosen är en omställning men livet fortsätter