Mielekkääsi kotona (”Meningsfullt hemma”) -projektet
Projektet Mielekkäästi kotona erbjuder konkret och lättillgängligt stöd till äldre personer som bor hemma, för att stötta och berika deras vardag. Projektet pågår 1.4–31.12.2025 och finansieras av Ragnar Ekbergs Stiftelse.
Vad erbjuder projektet?
Under projektets gång sammanställs ett kontaktblad med tjänster som organisationer erbjuder, utifrån de äldre personernas egna önskemål och behov. Kontaktbladet innehåller både rikstäckande och lokala tjänster. Den äldre tar själv kontakt med de tjänster som hen är intresserad av. Tjänsten är kostnadsfri.
Exempel på tjänster som organisationer erbjuder:
- Frivilliga som sällskap och stöd vid utevistelser
- Digitalt stöd på plats eller på distans
- Olika former av kamratstöd, klubbar och rekreationsverksamhet
- Rådgivning kring praktiska lösningar för att underlätta boende hemma
För vem är projektet avsett?
Tjänsten är riktad till äldre personer som bor hemma och som upplever ensamhet eller riskerar att bli socialt isolerade, var de än bor i Finland. De nås genom uppsökande verksamhet.
Hur går processen till?
Uppsökande verksamhet:
Representanter från Centralförbundet för de gamlas väl (som Ystäväpiiri-gruppledare, handledare i Självomsorgsprogrammet, Seniorverksamheten och bostadsanpassningsrådgivare) söker upp och träffar äldre vid olika evenemang och tillfällen.
Inledande kartläggning:
En utbildad och pålitlig frivillig kartlägger inledningsvis den äldre personens önskemål och behov. Det räcker med att få den äldres telefonnummer, som skickas via krypterad e-post eller ringas in till projektkoordinatorn.
Kartläggning av tjänster:
Projektkoordinatorn vid Centralförbundet för de gamlas väl sammanställer ett individuellt anpassat kontaktblad över lämpliga tjänster.
Telefonsamtal och kontaktblad:
Projektkoordinatorn ringer upp den äldre, går igenom de sammanställda alternativen och säkerställer att de motsvarar personens önskemål. Kontaktbladet skickas därefter till den äldre antingen via e-post eller som brev hem.
Uppföljningssamtal:
Cirka två månader senare ringer den frivillige en gång till för att höra om personen hittat meningsfulla tjänster via kontaktbladet och fått det stöd hen behöver.
Viktigt att veta om samtalen:
- Samtalen sker mellan kl. 10–19.
- Samtalen kommer från ett dolt nummer.
- Den frivillige presenterar sig alltid och berättar syftet med samtalet.
- Det är tryggt att svara på samtalet.
Mer information:
Outi Hellsten, projektkoordinator, Centralförbundet för de gamlas väl
Tel. 050 5145 711 eller outi.hellsten(at)vtkl.fi