Egenvårdsgruppträning-verksamheten
Är du yrkesverksam inom social- och hälsovården, frivillig eller studerande?
Möter du i ditt arbete svenskspråkiga och/eller tvåspråkiga äldre personer som påverkas av en minnessjukdom? Är du intresserad av att utveckla verksamhet som stödjer äldre personer i början av deras minnesstig och deras närstående?
Delta i vår enkät och hjälp till att utveckla tjänster för finlandssvenska och tvåspråkiga äldre! https://link.webropol.com/s/egenvard
Egenvårdsgruppträning för par-gruppen erbjuder effektivt stöd för äldre par där den ena nyligen fått diagnosen progressiv minnessjukdom.
Modellen har utvecklats kontinuerligt sedan 2014 genom omfattande och gedigen forskning, tack vare ett bidrag från Stiftelsen Blomsterfonden kan den uppskattade verksamheten nu även påbörjas på svenska. Detta ger svenskspråkiga äldre och deras partners tillgång till gruppverksamhet där de kan stärka sin egenvårdsförmåga samt finna stöd och gemenskap hos andra i liknande situation.
När minnessjukdomen fortskrider blir modersmålets betydelse ännu större. Kommunikation på det egna modersmålet är avgörande för att bevara identitet, välbefinnande och social delaktighet. Detta nya projekt möter dessa centrala behov genom att erbjuda svenskspråkiga äldre en trygg plats att diskutera, dela erfarenheter och få information på det egna språket.
Egenvårdsgruppträning är en resursbaserad och färdighetstränande minnesrådgivning i gruppform för den tidiga fasen av en minnessjukdom. Vi anordnar regelbundet utbildningar för grupphandledare, där man får kunskap och praktiska verktyg för att handleda Egenvårdsgrupptränings-grupper.
Kära människor! Delta i dessa utbildningar. Det är värt det.
Egenvårdsgruppträning-verksamheten har utvärderats av Institutet för hälsa och välfärd (THL) inom ramen för utvärderingstjänsten för modeller som främjar välfärd och hälsa (HYTE), där information om effekten av evidensbaserade verksamhetsmodeller samlas. Verksamhetsmodellen för Egenvårdsgruppträning fick betyget 5/5 – utmärkt. Enligt utvärderingsrapporten har utvecklingsarbetet för modellen varit långsiktigt och systematiskt. Egenvårdsgruppträningen grundar sig på högkvalitativ forskning och det finns starka bevis på dess effekt från forskning, experter och erfarenhetsexperter.
Egenvårdsgruppträning omfattar två målinriktade och resursbaserade gruppmodeller som stärker självhanteringsförmågan i den tidiga fasen av en minnessjukdom:
- Egenvårdsgruppträning- grupper för par erbjuder stöd och information till personer med en minnessjukdom i tidigt skede och deras partners.
- Egenvårdsgrupptränings-grupper för ensamboende och äldre som upplever ensamhet erbjuder information och stöd i den tidiga fasen av en minnessjukdom.
Målet med Egenvårdsgruppträning-verksamheten, som utvecklats av Centralförbundet för de gamlas väl, är att främja egenmakt och stärka egenvårdsförmågan hos äldre med en minnessjukdom och deras partner i ett tidigt skede av sjukdomsförloppet. Att delta i Egenvårdsgruppträning ger positiva effekter på flera områden: det ökar deltagarnas känsla av välbefinnande, stärker egenvårdsförmågan och uppmuntrar till att planera för framtiden.
Över 3000 äldre från hela Finland har redan deltagit i Egenvårdsgruppträning. Grupperna erbjuder stöd och skräddarsydd information baserat på deltagarnas behov. Deltagandet kan öppna ett fönster av hopp och stärka känslan av kontinuitet i livet.
Respons av personer som deltagit i Egenvårdsgruppträning:
- 90 % fick det stöd och innehåll de behövde för sin nya livssituation.
- 95 % fick ny information om minnessjukdomar.
- 98 % var nöjda med diskussionerna i gruppen.
- 100 % skulle rekommendera andra att delta i Egenvårdsgruppträning.
Över 80 % av respondenterna uppger att de fortsätter att hålla kontakt med andra par och över hälften av grupperna fortsätter att träffas på egen hand efter att de formella träffarna upphört.
Kontakta oss: omahoitovalmennus@vtkl.fi
Se våra videor om Egenvårdsgruppträning för par -verksamhet samt läs vår broschyr: