Ajankohtaista

Yhdessä vapaaehtoistoimintaa kehittämään

Iäkkäistä ihmisiä istumassa pöydän äärellä. Pöydällä tietokone ja muistiinpanovälineet.

Me järjestöissä tiedämme, että vapaaehtoistoiminnan organisointi on vaativa tehtävä. Vapaaehtoiset tulee rekrytoida, perehdyttää ja haastatella. Heille tulee koordinoida sopivia tehtäviä ja tukea tehtävissä. Usein tarjotaan mahdollisuus erilaisiin vapaaehtoistoimintaa tukeviin lisäkoulutuksiin. Lisäksi järjestetään vertaistapaamisia, mikä edistää yhteishenkeä ja sitoutumista toimintaan. Myös kiittäminen ja kannustus kuuluvat asiaan.

Vapaaehtoistoimintaa organisoidessa tulee muistaa erilaisia lainsäädäntöjä ja ohjeistuksia. Tietosuoja-asetuksen vaatimat käytännöt täytyvät huomioida iäkkäiden ja vapaaehtoisten tietoja käsitellessä. Rahoittajalta ja verottajalta löytyy ohjeistuksia. Vapaaehtoiset eivät voi esimerkiksi korvata ammattilaisen tekemään työtä eikä tehtävistä makseta palkkaa. Hyvä käytäntö on huolehtia vapaaehtoisten vakuuttamisesta.

Vaikka itse vapaaehtoistoiminta on maksutonta, vaatii organisointityö resursseja ja taitoa. Tulevaisuuden näkymissä useilla vapaaehtoistoimintaa organisoivilla tahoilla huolta herättää tiukentuva rahoitus.

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminnassa aloitettiin koordinoida keväällä 2024 valtakunnallista vanhustyön vapaaehtoistoiminnan osaamisverkostoa, joka kokoaa iäkkäiden parissa vapaaehtoistoimintaa organisoivat tahot yhteen. Osaamisverkoston alkukartoituksessa tärkeimmäksi tavoitteeksi nousi uusien ideoiden saaminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen. Merkittävänä pidettiin myös vapaaehtoistoiminnan arvostuksen nostamista, minkä avulla kannustetaan myös uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan.

Osaamisverkosto kokoontuu verkon välityksellä neljä kertaa vuodessa. Keskusteluiden aiheet, asiantuntijavierailut ja erilaisten toimijoiden esittely on valikoitu osallistujien tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Ilmapiiri on ollut innostunutta ja palautteiden mukaan tapaamiset ovat olleet antoisia.

Senioritoiminnassa organisoidaan ja kehitetään vapaaehtoistoimintaa

Hyvänä pohjana Vanhustyön keskusliitossa osaamisverkoston koordinoinnille toimii käytännön kokemus vapaaehtoistoiminnan organisoinnista. Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta on järjestänyt kymmeniä vuosia vapaaehtoistoimintaa kotona asuville vanhuksille pääkaupunkiseudulla.

Toimintamuodoista ystävätoiminta on suosituinta. Siinä toimitaan iäkkään keskustelukaverina, tukena yksinäiselle ja ulkoiluapuna. Saattaja-apua iäkkäät saavat lääkärikäynneille, yhdessä ostoksille tai asioita hoitamaan.

Uutena toimintamuotona vuonna 2024 käynnistettiin lyhytkestoinen vapaaehtoistoiminta, jossa sitoudutaan viiteen käyntiin iäkkään luona. Uudella toimintamuodolla haluttiin rohkaista niitä henkilöitä mukaan, joille pitkäkestoinen sitoutuminen ei sovi. Lisäksi viiden kerran jaksoa tuetaan materiaalipaketilla, josta löytyy yhteisiä keskustelu- ja muisteluaiheita sekä erilaista aivotoimintaa virkistävää yhteistä tekemistä. Materiaalit löytyvät myös Vahvike.fi-sivuilta, jota Vanhustyön keskusliitto ylläpitää. Vapaaehtoisten rekrytointia on muokattu tarvelähtöisesti. Aiemmin pitkät kurssit asiantuntijoineen ja harjoituksineen olivat suosittuja. Nykyisin tarjotaan lyhyitä perehdytyksiä eri puolilla Helsinkiä, jotta mukaan pääsee matalalla kynnyksellä.

Vapaaehtoisten tarve on kasvava ja erilaisia vapaaehtoistoimintaa järjestäviä tahoja tarvitaan. Iäkkäiden ja yksin asuvien määrän lisääntyessä yhä useampi kaipaa rinnalleen keskustelukaveria, ulkoiluseuraa sekä toimintakyvyn heiketessä mahdollisuutta turvalliseen liikkumiseen ja asioiden hoitamiseen. Vapaaehtoiset ovat usein taitavia ryhmänohjaajia, he avustavat digiasioissa ja tekevät puhelinauttamista.

Vapaaehtoistoiminnan mahdollisuudet ovat laajat. Toiminta tarjoaa osalle mahdollisuuden oppia eläkkeellä uusia taitoja ja toiselle mahdollisuuden hyödyntää elämän varrellaan oppimiaan taitoja. Vertaistoiminnassa jaetaan kokemuksia ja saadaan voimavaroja arkeen. Opiskelijat ja työikäiset löytävät vapaaehtoistoiminnan avulla kontaktin iäkkäisiin ihmisiin, oppivat vuorovaikutustaitoja ja saavat ammentaa iäkkäiden elämänkokemuksesta. Onneksi monet haluavat kantaa kortensa kekoon iäkkäiden tukemisessa.

Kaikkea vapaaehtoistoimintaa yhdistää yleensä se, että siinä koetaan antoisia hetkiä ja saadaan hyvä mieli. Tutkitustikin vastikkeeton auttaminen edistää tekijänsä hyvinvointia. Vapaaehtoistoiminnan on arvioitu lisäävän inhimillisyyttä yhteiskunnassa. Sen laskennallinen rahallinen arvokin on merkittävä 3,2 miljardia eli 1,3 % bruttokansantuotteesta (J. Hoffren, 2023). Toivotaan siis myötätuulta vapaaehtoistoiminnalle, voimia koordinoinnista vastaaville ja antoisia hetkiä vapaaehtoisille, missä päin Suomea toimivatkin!

Tervetuloa mukaan vapaaehtoistoiminnan osaamisverkostoon.