Ajankohtaista

Jokaisella kohtaamisella on merkitys

Mikä sai lähtemään mukaan Ystäväpiiri-toimintaan? Yksinäisyyden uhka.

Korona-aika on viimeistään muistuttanut, miten tärkeitä muut ihmiset meille ovat. Jokainen meistä jättää jäljen, ja jokaisella kohtaamisella on merkitys. Kaikilla ei ole kuitenkaan ympärillään merkityksellisiä ihmisiä ja monen kohdalla arkisetkin kohtaamiset muiden ihmisten kanssa ovat vähissä.

Sosiaalisilla suhteilla ja itselle merkityksellisten ihmisten läheisyydellä on uskomaton voima. Tämä lääke säännöllisesti annosteltuna ylläpitää terveyttä, edistää muistitoimintoja ja vähentää jopa terveyspalveluiden tarvetta. Mikä tärkeintä, hyvää tekevät ihmissuhteet luovat elämällemme merkityksellisyyttä. Ne ovat hyvinvointimme yksi keskeinen kulmakivi.

Moni varmasti tunnistaa, miten vaikkapa kulttuurielämys tuntuu vielä paremmalta, kun sen voi jakaa jonkun kanssa. Toiset ihmiset tuovat lohtua ja voivat toimia ikkunana myönteisille asioille silloin, kun itse koemme ikäviä tunteita. Myös vertaistuki – tunne siitä, että ollaan samassa veneessä – on tärkeää. Ajatuksia on luonteva tuulettaa juuri samassa elämäntilanteessa olevan ihmisen kanssa.

Yksinäisyys murentaa hyvinvointia

Yksinäisyys on henkilökohtainen kokemus, joka vain harvoin näkyy ihmisestä ulospäin. Miltä se tuntuu ja miten yksinäisyys vaikuttaa omaan arkeen ja hyvinvointiin, vaihtelee ihmisestä toiseen.

Yksinäisyys voi verhoutua kiireen alle tai yllättää hiljaisuudessa, vaikkapa öisin unta odotellessa.

Se voi hiipiä elämäämme erilaisten elämänmuutosten yhteydessä, kun joudumme esimerkiksi muuttamaan pois tutusta kodista. Yksinäisyyttä voi kokea yksin tai muiden ihmisten ympäröimänä. Lähes aina yksinäisyydellä on kielteisiä vaikutuksia hyvinvointiimme.

Ota yksinäisyys puheeksi

Kun yksinäisyys tulee lähelle, siitä on tärkeää puhua. Omasta yksinäisyydestä kertominen voi tuntua vaikealta. Mutta kun pääsee vauhtiin, saa usein huomata kokemuksen helpottuvan. Ja että lähellä on ihmisiä, jotka ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta.

Omien läheisten ja ystävien lisäksi järjestöt, yhdistykset ja esim. omalääkäri ovat tahoja, joissa yksinäisyyden kokemuksen voi turvallisesti ottaa puheeksi.

Keinoja yksinäisyyden lievittämiseen

Yksinäisyyttä voi lievittää esimerkiksi puhelulla ystävälle, videoneuvottelulla kavereiden kesken tai viettämällä aikaa läheisten kanssa. Tärkeintä lievittymisen kannalta on, että sosiaaliset suhteet ovat omien odotusten mukaisia.

Yli 10 000 iäkästä ihmistä on saanut tukea yksinäisyyteensä Ystäväpiiri-ryhmissä ympäri Suomea. Ystäväpiiri-ryhmämalli on tutkittu, hyvinvointia ja terveyttä edistävä keino lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä. Korona-aikana ryhmiä toteutetaan myös verkossa.

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!

Anu Jansson, Raita Lehtonen, Minna Partanen, Marjo Pääkkö, Laura Rautiainen ja Tarja Ylimaa

Tutustu Ystäväpiiri-toimintaan