Ajankohtaista

Vinkkilista – Pidetään huolta ikäihmisistä

Päivitetty 23.3.2021*

Vaikka moni ikäihminen on tottunut olemaan yksin, älkäämme unohtako heitä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin kehottaa ihmisiä fyysiseen etäisyyteen, mutta henkiseen läheisyyteen.

Vanhustyön keskusliitto on koonnut vinkkilistaa, mitä voit tehdä ikäihmisten hyväksi etänä ilman nettiä ja digilaitteita. Monella ikäihmisellä ei ole käytössään digilaitteita. Koostamme erikseen virikkeellisiä digivinkkejä Facebook-sivullemme.

Mitä voin tehdä auttaakseni ikäihmisiä

  • Soita puhelimella ja tiedustele kuulumisia, vaikka päivittäin.
  • Anna aikaasi. Keskustele kiireettömästi. Anna ikäihmisen jakaa huoliaan ja murheitaan sekä kertoa tarpeistaan.
  • Keväisiä keskustelunaiheita löytyy www.vahvike.fi/fi/kevat
  • Pudota mukava postikortti tai lappu lähellä asuvan iäkkään tuttavasi postilaatikkoon ja kerro, että olet apuna tarvittaessa. Muista laittaa viestiin mukaan myös puhelinnumerosi.
  • Lainaa ikäihmiselle omia kirjojasi, ylimääräisiä lehtiä ja DVD-elokuvia. Edellyttäen, että itse olet terve, etkä altistunut virukselle.
  • Jos taloyhtiössä on vapaa kaappi tai hylly, tehkää siitä kirjojen ja elokuvien vaihtopiste. Kun olet lukenut kirjan, sujauta lappu kirjan väliin tervehdykseksi seuraavalle.
  • Etäällä asuvalle läheiselle voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksena verkkokaupan kautta.
  • Jos mahdollista soita kuvapuhelu (Skype, Face-time). Kuvapuhelun kautta voit näyttää, mitä elämääsi kuuluu, mitä lapsenlapset puuhaavat ja lemmikit touhuavat.

Virikkeellistä tekemistä

Onko mielessäsi vanha ystävä vaikkapa lapsuudesta, jota et ole vuosiin nähnyt ja jonka kuulumisia mietit? Tartu luuriin ja soita hänelle tai etsi hänet sosiaalisesta mediasta ja ota yhteyttä. Jutustelu saattaa jatkua samaan tapaan kuin olisitte vasta eilen tavanneet.

Jos olet ollut osa vakiintunutta ryhmää, joka ei toistaiseksi voi kokoontua, vaihtakaa kuulumisia puhelimella. Muodostakaa soittorinki, jossa yksi soittaa toiselle ja se toinen eteenpäin seuraavalle. Tai kilauta kaverille muuten vaan! Asia voi olla vaikkapa reseptin kysyminen. Tee siis ”tikusta asiaa”.

Seuraa mediaa lehtien, radion ja tv:n sekä mahdollisten digilaitteiden kautta. Hyödynnä YLE Areenan ja maksukanavien tarjonta. Lue kirjoja.

Kevät on tulossa. Kaiva esiin kiikarit ja seuraa lintujen ja oravien kevätpuuhia. Yritä tunnistaa lintulajit. Bongaa kevätmuuttajat. Jos sinulla on piha, tee pihahommia, istuta narsisseja ja seuraa luonnon heräämistä.

Kirjoita muistelmia ja omia mietteitä. Käy läpi vanhoja valokuvia ja muistoesineitä. Kirjoita ylös tietoja ja tarinoita niistä ja ihmisistä, joita enää kenties vain sinä tunnistat. Näin tarinat eivät katoa.

Viihdytä itseäsi pelaamalla pasianssia pelikorteilla tai älylaitteella, tekemällä käsitöitä, askarteluja, nikkarointia tai maalaamista. Ulkoilut ja jumpparyhmät voi korvata kotijumpalla ja olohuonediskolla. Matot syrjään ja musiikki soimaan.

Lue lapsenlapsille satuja kuvapuhelun avulla. SeniorSurf rohkaisee yhteydenpidon verkossa ja käyttämään digilaitteita. Katso video.

Kaipaatko harjoittelua digilaitteiden käyttöön? Ylen digitreeneistä löydät helppoja ohjeita ja opastusta.

Digivinkkejä iloksesi

(lisätty 5.5.2020)

SeniorSurf on koonnut vinkkejä iloksi ja hyödyksi tekemistä myös korona-aikaan tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

Katso digivinkit

 


Päivitys 23.3.2021*

Poistettu alusta lause:

Hallitus velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan poikkeusolojen aikana.