Ajankohtaista

Valtakunnallinen järjestöjen yksinäisyysverkosto mukana Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmassa

Iäkäs mies ja nainen kohtaavat puistossa iäkkään naisen ja keski-ikäisen naisen, joka ulkoiluttaa koiraa, kultainen noutaja.

Suomessa on käynnistetty kansainvälisesti ainutlaatuinen kansallinen työ yksinäisyyden vähentämiseksi ja osallisuuden vahvistamiseksi. Tähän työhön kytkeytyvä Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma on nyt julkistettu. Yhtenä keskeisenä toimijana ohjelmassa on mukana Valtakunnallinen järjestöjen yksinäisyysverkosto, joka edustaa suomalaisen järjestökentän laajaa yksinäisyyden vähentämisen asiantuntemusta.

Tutustu Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmaan

Yksinäisyyden vaikutukset ovat merkittäviä ja yhteiskunnallisesti kalliita

Yksinäisyyden vaikutukset sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle ovat merkittäviä. Tilastokeskuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen kokee yksinäisyyttä, ja koronapandemian aikana yksinäisyyden kokemus on vain kasvanut. Yksinäisyyden tiedetään olevan vaarallisempaa terveydelle kuin tupakointi tai liikkumattomuus, ja sen kustannukset yhteiskunnalle ovat huomattavia. Iso-Britanniassa yksinäisyyden on arvioitu maksavan henkilöä kohden yli 10 000 puntaa vuodessa ja Yhdysvalloissa noin 6 000 dollaria. Suomi on päättänyt tarttua tähän ongelmaan vahvasti ennakoivalla ja laajapohjaisella yhteistyöllä.

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lähestymistapa ja laaja verkostoyhteistyö

Suomi on yksi maailman ensimmäisistä maista, joka on käynnistänyt kansallisen työn yksinäisyyttä vastaan (WHO 2024). Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman laatinutta työryhmää johtavat eduskunnan varapuhemies Paula Risikko sekä kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta. Työryhmän monipuolisessa osallistujaverkostossa on edustajia muun muassa sosiaali- ja terveysministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Opetushallituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Kuntaliitosta Olympiakomiteasta, Itlasta, Kirkkohallituksesta, Right to Belong -tutkimuskonsortiosta sekä järjestöistä. Lisäksi merkittävän panoksen työhön on antanut Valtakunnallinen järjestöjen yksinäisyysverkosto, joka tuo mukaan järjestöjen vahvan kenttäkokemuksen ja asiantuntemuksen yksinäisyyden ehkäisyssä.

”Vanhustyön keskusliitto on ilolla edistämässä Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmaa sekä yhteisiä tavoitteitamme laajan verkoston ja tärkeiden kumppaneiden kanssa. Tarjoamme mielellämme myös tutkittuja ja vaikuttavaksi todettuja mallejamme kansalliseen hyötykäyttöön, jotta niistä olisi mahdollisimman monelle yksinäiselle iäkkäälle apua. Tällainen on esimerkiksi Ystäväpiiri-toiminta, joka on valittu EU-komission toimesta parhaaksi yksinäisyyttä vähentäväksi käytännöksi (best practice in the field of mental health)”, Ystäväpiiri-toimintaa pitkään kehittänyt liiton osallisuusjohtaja, tutkijatohtori Anu Jansson toteaa.

Pitkän aikavälin ohjelma koko Suomen hyväksi

Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma on laaja, hallituskaudet ylittävä ohjelmakokonaisuus, johon kaikki kiinnostuneet organisaatiot kutsutaan mukaan. Ohjelman edistymistä tullaan arvioimaan vuosittain, ja se julkistetaan laajalle yleisölle 14.11.2024 osoitteessa www.osallistujiensuomi.fi. Tämä toimenpideohjelma on merkittävä askel kohti osallistavampaa Suomea, jossa jokaisella on mahdollisuus kokea merkityksellisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Lisätietoja:

Anu Jansson, osallisuusjohtaja, tutkijatohtori, Vanhustyön keskusliitto, anu.jansson@vtkl.fi, 050 402 2529

Mukana

Allianssi ry
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö
HelsinkiMissio
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Miina Sillanpään Säätiö
Nyyti ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Setlementtiliitto
Siskot ja Simot
Suomen Punainen Risti
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI
Vanhustyön keskusliitto
Välittämisen kansanliike


Valtakunnallinen järjestöjen yksinäisyysverkosto

Järjestöjen yksinäisyysverkostoon kuuluu 16 järjestöä ja säätiötä, jotka tukevat kansalaisia erilaisissa elämäntilanteissa ja elämänkulun vaiheissa. Toimijoilla on jopa vuosikymmenten kokemus eri-ikäisten ja eritaustaisten ihmisten kohtaamisesta hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa. Verkosto on toiminut vuodesta 2021.

Järjestöjen yksinäisyysverkoston ja sen jäsenten työ keskittyy yksinäisyyteen yhteiskunnallisena ilmiönä, yhteisöllisenä tekijänä ja subjektiivisena kokemuksena. Verkosto juurruttaa ja levittää olemassa olevia yksinäisyyttä lievittäviä menetelmiä sekä etsii aktiivisesti uusia ratkaisuja yksinäisyyteen.

Lue lisää verkostosta