Ajankohtaista

Turvallisuusosaamista voi kierrättää sukupolvelta toiselle

Nainen testaa palovaroittimen toimintaa.

Ikäihmisissä on turvallisuuspotentiaalia, ja samalla ikääntyminen on turvallisuushaaste. Pelastustoimen riskiperusteisen tilannearvion näkökulmasta on totta, että iäkkäät ovat suuremmassa riskissä kuolla palokuoleman kuin nuoremmat. Iän tuomat muutokset vaikuttavat ennen pitkää toimintakykyyn onnettomuustilanteissa. Ikäihmisillä on kuitenkin osaamista ja kokemusta, jota voi jakaa nuoremmille sukupolville – vaikka Paloturvallisuusviikolla 25.11.–1.12., jolloin teemana on nuorten aikuisten kodin paloturvallisuus.

Pelastusalalla ihmisten turvallisuusosaamista laajassa skaalassa kutsutaan turvallisuuskulttuuriksi. Nuorten aikuisten kohdalla näyttää siltä, että turvallisuuskulttuuri voisi olla korkeammallakin tasolla. Siksi tämän vuoden Paloturvallisuusviikon teemaksi on otettu 18–24-vuotiaiden, ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttaneiden paloturvallisuus. Lisäksi kohderyhmänä ovat sellaiset ihmiset ja organisaatiot, jotka voivat vaikuttaa nuorten turvallisuuteen.

Saattaa olla niin, että vanhempien vaikuttamismahdollisuudet omiin lapsiin ovat jonkin verran rajallisia. Iskän ja äiskän viisaat sanat saattavat mennä ohi korvien, vaikka puhuttaisiin tärkeistäkin asioista. Isovanhempia nuoret aikuiset ehkä kuuntelevat eri tavalla. Mummolla ja papalla on auktoriteettia.

Kokki on liettä suurempi turvallisuusriski

Keittiö on se soppi kotona, jonne paloturvallisuuden riskit keskittyvät. Kokkaaminen aiheuttaa noin kolmanneksen kotien tulipaloista. Ani harvoin palon syynä on liesi. Kokki se on, joka polttaa puuron pohjaan. Ja joskus koko keittiön. Miksipä siis isovanhempi ei voisi vähän opastaa keittiöturvallisuutta lieden ääressä. Avainasioita on lähinnä kaksi. Lieden päällä tai ihan lähituntumassa ei saa säilyttää mitään syttyvää. Liettä ei pidä myöskään jättää yksin haudutushommiin siksi aikaa, kun kokki käy punttisalilla tai uppoutuu pelimaailman lumoihin.

Sähkölaitteiden ja varsinkin akkukäyttöisten vempeleiden käytöstä voisivat sukupolvien edustajat vaihtaa ajatuksia tasapuolisesti. Omituisesti ääntelevät tai kuumenevat sähkölaitteet ovat palo- ja sähköiskuriski. Ne pitää korjauttaa tai joutavat kierrätykseen. Akut kannattaa ladata sellaiseen aikaan, kun itse on valveilla, olipa kyseessä sähköpotkulauta, porakone taikka puhelin.
Kiitorata ulos on syytä pitää vapaana

Elävä tuli luo tunnelmaa niin mummolassa kuin opiskelijaboksissa. Kynttilät saattavat yllättää ikävästi, jos ne jäävät palamaan yksinään. Verhon heilahdus liekkiin saattaa tärvellä sisustuksen pahasti, ikävimmillään aiheuttaa henkilövahinkoja.

Ikäihmiset sen tietävät, että siisteys on myös turvallisuutta. Kaaos eteisessä saattaa hidastaa poistumista radikaalisti. Skuutti ja neljätoista paria kenkiä on hyvä pitää sen verran ojennuksessa, että niihin ei kompuroi missään tilanteessa. Myös mummolan eteistä voi vilkaista sillä silmällä, että isovanhemmat pääsevät hädän tullen pikaisesti pihalle.

Jos isovanhemmille käy niin hyvin, että heidät kutsutaan nuoren kotiin tutustumiskäynnille, tupaantuliaislahjan valinta on helppo juttu. Sammutuspeite on asiallinen tuliainen. Saattaa olla, että uuteen kämppään tarvitaan myös palovaroitin.

Paloturvallisuus on yhteinen asia

Ikäihmisten asumisen paloturvallisuus on usein ollut Paloturvallisuusviikon teemana tai yhtenä painopisteenä. Tänä syksynä tavoitteena on parantaa nuorten aikuisten asumisen paloturvallisuutta. Useina vuosina kampanja on tuonut esiin läheisen ihmisen turvallisuudesta huolehtimisen. Yleensä lähtökohtana on ollut se, että lapsia ja lapsenlapsia kehotetaan pitämään huolta suvun ikäihmisten kodin turvallisuudesta. Ei kuitenkaan ole syytä unohtaa mummon ja vaarin elämänkokemusta myös turvallisuusasioissa. Turvallisuus tehdään yhdessä.

Paloturvallisuusviikko on valtakunnallinen turvallisuuskampanja, jota on toteuttamassa pelastusalan lisäksi joukko muita organisaatioita. Paloturvallisuusviikko alkaa tänä vuonna 25.11. Päivä Paloasemalla -tapahtumilla. Mediakampanjoinnissa keskitytään ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttaneiden nuorten paloturvallisuuteen. Kampanja päättyy 1.12. Pohjoismaiseen palovaroitinpäivään. Paloturvallisuusviikko on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoima ja Palosuojelurahaston rahoittama. Vanhustyön Keskusliitto on mukana kampanjan ohjausryhmässä.

Lisätietoa: paloturvallisuusviikko.fi

Kampanjan viestintämateriaalit ovat vapaasti eri toimijoiden käytössä. Ne julkaistaan loka-marraskuun vaihteessa osoitteessa https://paloturvallisuusviikko.fi/materiaalit.

Paloturvallisuusviikko 25.11.-1.12.2023. Kuvassa kaksi nuorta naista näyttää palovaroitinta ja yksi nuori mies on pukeutunut palomieheksi.

Teksti: Juha Hassila, turvallisuusviestinnän asiantuntija, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö