Ajankohtaista

De gamlas vecka: REPUBLIKENS PRESIDENTS HÄLSNING

Sauli Niinistön kuva.

REPUBLIKENS PRESIDENTS HÄLSNING

Ärade gäster på De gamlas dag
Att åldras är en konst. Så sjöng sångaren och låtskrivaren Juha Vainio i tiderna. Ungdomens osäkerhet har gett vika för livserfarenhet och sinnesro. Det är lättare att sätta saker i rätt proportioner. Ofta blir det med åldern också klarare vad som egentligen är viktigt och värt att värna om – de närstående, den egna hälsan – och naturen förstås.

I år ligger fokus för De gamlas vecka på det sist nämnda. Temat ”Tillsammans i naturen – Alla åldrars rätt” inbjuder till diskussion om naturledernas tillgänglighet och miljöns tillstånd.

När samhället var stängt var naturen öppen för oss. Under pandemin begav sig massvis av folk till nationalparkerna. Naturen var som medicin mot isoleringen, oavsett ålder. Att lyssna till naturens ljud är bra för minnet och att gå på stigar är bra för hälsan. Under pandemin var det dessutom hela tiden tryggt att träffa släktingar utomhus.

Men alla har det inte lika väl ställt. Det finns de som behöver hjälp med att röra sig. Här kan vi alla hjälpa till. Vi kan ta hand om varandra så att alla kan njuta av naturen. Vi kan stanna upp för att lyssna på naturens egen symfoni. Vi kan påminna yngre generationer om vikten av att ha ett nära och bra förhållande till naturen. Vår nations rikedom har sitt ursprung i skogen, och även framöver kommer vi att vara beroende av miljön.

Jag önskar er alla en lyckad huvudfest på De gamlas dag och en god fortsättning på De gamlas vecka.

Sauli Niinistö
Republikens president
Beskyddare av De gamlas dag och De gamlas vecka

Republikens presidents hälsning på De gamlas dag