Ajankohtaista

Blogi: Se on ideasta kiinni

Graafikko Erik Bruun istuu työpöytänsä äärellä ja taustalla kuvia piirroksista.

”Kun ihminen pääsee eläkkeelle, se on minun mielestäni parasta aikaa”, sanoo graafinen suunnittelija Erik Bruun. ”Silloin voi miettiä vaikka yöllä ideoita”, hän nauraa. Bruun täytti huhtikuussa 95-vuotta, joten eläkepäivistä hän olisi voinut nauttia jo lähes 30 vuotta. Eläkeläiseksi Bruun ei tosin ole ehtinyt, vaan hänen kalenterinsa täyttyy edelleen tilauksista.

Erik Bruun on yksi maailman tuotteliaimmista graafikoista. Hän aloitti uransa 1940-luvun lopulla mainospiirtäjänä ja siirtyi vuonna 1953 itsenäiseksi piirtäjäksi. Bruun on suunnitellut postimerkkejä, seteleitä ja yritys- ja yhdistysmerkkejä, mutta julisteista hänet tunnetaan parhaiten. Kaikki suomalaiset ovat joskus törmänneet Bruunin tekemiin mainosjulisteisiin, joista 1950-luvulla suunnitellut Jaffa-mainosjulisteet kokivat uuden tulemisen Vallila Interiorsin tekstiileinä jokunen vuosi sitten. Kaiken kaikkiaan Bruunin kynästä on syntynyt yli 500 julistetta.

Erik Bruunin piirros Jaffa limupulloista.

Metsä, vesi ja muut luonnon elementit ovat tärkeä osa Bruunin kuvastoa

Luonto- ja eläinjulisteet ovat mainosjulisteiden ohella Bruunin tuotannon kulmakiviä. Vuonna 1974 suunniteltu Saimaannorppa juliste on nykyään Suomen Luonnonsuojeluliiton symboli.

Kiinnostus suomalaista luontoa kohtaan oli herännyt tosin jo aiemmin. Hänen nettisivuillaan kerrotaan, kuinka 1960-luvun alussa Erik Bruun huolestui ensimmäisistä huonoista uutisista luontoon joutuneiden kemikaalien seurauksista. Merikotka oli lähellä kuolla sukupuuttoon Itämereen joutuneiden maataloudessa käytettyjen yhdisteiden, kuten DDT:n, johdosta. Bruun piirsi tunnetun Merikotka-julisteensa vuonna 1963 ja siitä tuli välittömästi menestys. Sekä Merikotka- että Saimaannorppa-julisteita on painettu kymmeniä tuhansia kappaleita. Bruunin mukaan hänen suunnittelunsa lähtökohta onkin juuri se, että työt leviäisivät ihmisten koteihin. ”Menestys on sitä, että ihmiset haluavat laittaa julisteen seinälleen”, hän sanoo.

Erik Bruunin piirros merikotkasta.  Erik Bruunin piirros saimaannorpasta.

Kynällä ja siveltimellä

Bruunin kaikki työt syntyvät käsin piirtämällä ja maalaamalla, tietokonetta hän ei omista. Jopa yrityslogot ja kirjainfontit syntyvät piirtämällä, kuten esimerkiksi ikääntymistä juhlistavan valtakunnallisen Armas-festivaalin logo, josta Bruun teki kymmenittäin erilaisia luonnoksia festivaalin järjestäjien valittavaksi. Logoista myös muun muassa PALACE-ravintolan tekstilogo on Bruunin suunnittelema.

Erik Bruun asuu ja työskentelee Suomenlinnassa. Työhuoneen pöydällä on pitkä rivi värikyniä tarkasti värisävyjen mukaan järjestettynä. Kyniä löytyy myös sängyn vierestä. ”Saatan herätä yöllä ja kirjoittaa muistiin jonkin idean. Se on paljon ideasta kiinni”, hän kertoo työskentelytavoistaan. ”Minulla on työ, joka on myös harrastus”, Bruun sanoo. Hänen mielestään parasta olisikin, jos ihmisillä olisi työ, josta he näkevät unta. Silloin elämä on helppoa.

Erik Bruun ja norppajuliste

Teksti: Raisa Karttunen, tuottaja Koy Kaapelitalo

Kuvat artikkeliin on antanut Peter Bruun.