Ajankohtaista

Luontoyhteys ja ekologisuus mukana asumispalvelujen suunnittelussa

Pellavakodin pihapiiri, jossa on kuntoiluvälineitä.

Ympäristön huomioiminen jo tontin sijainnin valinnassa mahdollistaa luontoyhteyden luomisen. Iäkkäiden ihmisten asumispalvelujen tulee sijaita lähellä sekä palveluja että luontoa. Lammin Pellavakodissa luonto on huomioitu monin tavoin.

Pihapiirissä tervapääskyt sujahtelevat taivaalla ja kesän kuumuutta voi mennä pakoon puiden katveeseen viereiselle virkistysalueelle.

Lammin Pellavakoti valmistui viime vuoden lopulla ja ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon joulukuussa 2020. Ekologisuus ja luontoyhteys olivat mukana jo suunnitteluvaiheessa. Talotekniikassa ekologisuus näkyy nykyaikaisina energiaratkaisuina; maalämmön ja aurinkopaneelien hyödyntämisenä.

—Jo yli kolmasosa Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiön kohteista lämpiää maalämmöllä. Se on aika korkea prosentti, säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen kertoo.

Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiöllä on vajaa 30 eri kohdetta, joissa on reilu 700 asukasta. Uusimmassa kohteessa Pellavakodissa on 42 asuntoa ja tarjolla niin tehostettua palveluasumista että hybridimallia, päivätoimintaa ja ravintola.

Sijainnilla on merkitystä

Iäkkäiden ihmisten palvelutalojen on sijaittava palvelujen lähellä, ytimessä, mutta kuitenkin lähellä luontoa. Lammilla voi puhua jopa maaseudun rauhasta.

Kun Pellavakotia alettiin suunnitella, säätiö hankki kaupungilta tontin, joka on lähellä keskustaa ja rajoittuu toiselta reunalta Isolukkarinpuistoon. Kaupunki rakensi keväällä 2021 puistoon esteettömän, hyvin valaistun kävelyreitin, jonka varrelle sijoitettiin kuusi senioripenkkiä ja yksi pöytäpenkkiryhmä puistossa istuskeluun.

— Tämän kesän helteillä kävelyreitti on ollut Pellavakodin asukkaiden ahkerassa käytössä. Puiden alle puistoon on ollut miellyttävä mennä viilentymään kesäkuumalla, Meriläinen kertoo.

Reitin varrelle istutettiin uusia puita, pensaita ja kukkaistutuksia. Isolukkarinpuiston vanha kenttä tasoitettiin samalla pelikäyttöön, mikä luo elävyyttä alueelle.

— Lähellä oleva iso puistoalue on tärkeä ja siellä on hyvä kulkea pyörätuolilla avustajan työntämänä. Koivut tuovat puolestaan pihapiiriin mukavasti varjoa ja viilennystä, Pellavakodin asukas Antero Aho (76) kertoo.

Ympäristöön sopiva ulkoasu

Ympäristö huomioitiin myös Pellavakodin rakennusten ulkoasussa. Suunnittelussa varmistettiin, että rakennukset istuvat alueen ja keskustan yleisilmeeseen ja väritykseen.

Rakennukset ovat lautaverhoiltuja ja väritykseltään punakeltaisia. Ne istuvat kotoisasti tontin ympäristöön, eivätkä näytä laitosmaisilta.

Rakennukset muodostavat pihapiirin, jonka keskellä on ns. toimintaosasto eli liikuntatilat ja ravintola. Sisäpihalla ovat ulkokuntoiluvälineet, nuotiopaikka, jonka ympärille on mukava kokoontua seurustelemaan sekä käynti esteettömälle kävelyreitille puistoon. Taloja myös kiertää asfaltoitu ja valaistu kulkuväylä, jota voi kulkea oman kunnon ja auringonpaahteen mukaan.

— Olen ollut luonnon kanssa tekemisissä koko elämäni, sillä olin maanviljelijä. Täällä on loistavat olosuhteet asua, mitään en kaipaa lisää. Auttavainen ja ystävällinen henkilökunta ja hyvää ruokaa, Pellavakodin toinen asukas Pentti Haavisto (76) kehuu.

Pihassa ja parvekkeilla on kasvilaatikoita ja istutuksia, joita asukkaat hoitavat yhdessä henkilökunnan kanssa. Kasvien hoito ja iloinen pihatoiminta on ollut hyvin esillä Pellavakodin Facebook-sivuilla.

— Olemme hankkineet viljelylaatikoita tänä kesänä muutamaan kohteeseemme. Ne ovat saaneet erittäin positiivisen ja innostuneen vastaanoton, Meriläinen sanoo.

Tervapääskyjen pesäpaikat säilytettiin

Kun Pellavakotia alettiin rakentaa, huomattiin, että tontilla sijaitsevassa vanhassa rakennuksessa on tervapääskyjen pesiä. Tervapääskyt ovat uskollisia omalle pesimäalueelleen ja käyttävät aina samaa pesää.

— Halusimme säilyttää tervapääskyjen pesäpaikat, joten uuteen taloon rakennettiin niille pesäpaikkoja, Meriläinen kertoo.

Birdlife Kanta-Häme toimitti pönttöjä ja auttoi niiden ripustamisessa lähipuihin. Pellavakodin urakoitsija teki puolestaan uusien rakennusten räystäisiin pesäpönttöjä tervapääskyille. Toimenpiteiden avulla tervapääskyt toivottavasti ilahduttavat Pellavakodin asukkaita jatkossakin.

Luontoa sisällä

Luontoyhteys haluttiin tuoda myös sisätiloihin. Arkkitehdin suunnitelman mukaisesti tilojen seiniin tuotiin suuria valokuvatapetteja, joissa on kuvattuna paikallista, tuttua ympäristöä ja kohteita.

— Kuvat on niin suuria ja hyvälaatuisia, että vieressä seisoessa tuntuu, että olisi oikeasti tutun lammen rannalla tai pellonreunassa, Meriläinen toteaa.