Ajankohtaista

Lumoudu luonnosta digitaalisesti

Älypuhelimella on helppo ottaa kuvia luonnosta ja kasveista.

Kiehtova luontokokemus voidaan saada aikaiseksi digitaalisia palveluita käyttämällä tai hyödyntämällä virtuaalitodellisuutta.

Seuraat upeaa auringonlaskua meren rannalla, näet erikoisen perhosen ruiskukassa tai olet juuri kalastanut kunnon vonkaleen. Ei aikaakaan, niin olet ikuistanut tilanteen älypuhelimen kameralla. Pian olet jakanut hetken WhatsAppilla ystävillesi tai seuraajillesi Instagramissa.

Digitalisaatio ja etenkin älylaitteet ovat tuoneet paljon uutta luonnossa liikkujalle sekä luontokokemusten tarjoajille. Älylaitteet ovat nykyään mukana kaikkialla, myös luonnossa.

Kännykkä on ilona ja hyötynä, kun käytämme esimerkiksi digitaalisia karttoja, GPS-paikannusta tai sääennustuksia. Sovelluksia löytyy moneen lähtöön, esimerkiksi sieniopas metsässä kulkevalle tai navigointiapu vesillä liikkujille.

Puhelimen avulla on vaivatonta kuvata luonnon tapahtumia ja jakaa kuvia sekä kokemuksia muun muassa sosiaalisessa mediassa. Facebookin luontoryhmissä kuvia jaetaan ahkerasti. Luontoon liittyvien kuvien ja videoiden katselu virkistää, rauhoittaa ja poistaa stressiä. Yhteinen kiinnostuksen aihe luo yhteisöllisyyttä sekä hyvää oloa. Lisäksi verkossa toimiminen lisää yhdenvertaisuutta ja avoimuutta, voi osallistua mistä päin maailmaa vain, mihin aikaan vain ja halutessaan vaikka anonyymisti.

Luonto tulee kotiin

Kun luontoon pääsy on vaikeaa tai mahdotonta, voi luonnon tuoda sisälle ihmisten luokse. Muun muassa palvelutalo- ja ryhmäkotiympäristössä luontoon liittyvät aktiviteetit tuovat merkityksellistä arkielämän tunnetta sekä antavat osallisuuden ja voimaantumisen mahdollisuuksia. Luontoa aistitaan monin eri aistein. Kuvien ja videoiden katselukin alentaa verenpainetta ja rauhoittaa mieltä, mutta teknologian avulla luonnon hyvinvointivaikutuksia voidaan todennäköisesti saada vieläkin tehokkaammin aikaiseksi.

SenioriVerkossa olemme tarjonneet innokkaille ja alkuun ehkä epäröiville ikääntyneille mahdollisuuden kokeilla virtuaalilaseja (VR). Virtuaalilaseja käytetään enimmäkseen pelaamiseen, mutta niitä voi käyttää myös esimerkiksi 360 asteen videoiden katselussa.

Kun saa sukeltaa virtuaalilasien kautta luontoon, saa tunteen aidommasta katselukokemuksesta kuin tavallista kuvaa tai videota seuratessa. Katselija pääsee ihastelemaan kuvamaailmaa aivan kuin olisi itse paikan päällä. 360-videon katsominen antaa katsojalle mahdollisuuden päättää itse minne katsoa, vaikka olkapään taakse, koska videoiden näkymä on kuvattu joka suuntaan samanaikaisesti. Virtuaalilasit antavat myös liikuntarajoitteiselle mahdollisuuden luontokokemukseen, esteettömästi.

Virtuaalimaailma antaa paljon mahdollisuuksia. Olemme kokeilleet senioreiden kanssa enimmäkseen sovelluksia, joissa voi osallistua toimintaan katsomalla ja kokemalla fiiliksiä. Voi rentoutua metsässä, sukeltaa meren syvyyksiin, matkailla ympäri maailmaa, pujahtaa historiaan, käydä museoissa ja osallistua konsertteihin. Hurjapäät voivat vaikka lumilautailla, hypätä laskuvarjolla tai istua vuoristoradan vaunuun. Hienkin saa halutessaan pintaan toiminnallisilla peleillä liikeohjainten avulla.

Teknologia kuuluu kaikille

Kun uutta teknologiaa esitellään iäkkäille, tai kenelle tahansa, on syytä edetä heidän tahtiinsa. Jokaisella on oma tyyli tutustua uuteen asiaan. Toinen on heti valmis kokeilemaan, toinen haluaa seurata sivusta. Me emme puhu teknologiasta tai digistä, vaan haluamme kertoa mitä iloa tai hyötyä tästä on sinulle. Olemme sitä mieltä, että teknologia ja sen luomat edut kuuluvat kaikille.

Teksti ja kuva: Minna Piispanen


Artikkeli on julkaistu Vanhustyö-lehdessä 4/2021.