Kyberturvallisuus on digitaalisen maailman turvallisuutta
Julkaistu: 11.10.2022Kyberturvallisuus saatetaan mieltää asiaksi, joka kuuluu vain tietokoneiden parissa työskenteleville asiantuntijoille ja viranomaisille. Näin ei kuitenkaan ole, vaan myös yksityisten kansalaisten on syytä huolehtia omasta ja kanssaihmisten turvallisuudesta digitaalisessa maailmassa.
Kyberturvallisuus eli digitaalisen maailman turvallisuus on osa nykyihmisten elämää. Älypuhelimet ja tietokoneet voivat kulkea mukana kaikkialla. Laitteet mahdollistavat viestinnän ystävien välillä, uutisten katsomisen ja työtehtävien hoitamisen. Ne ovat näppäriä myös pankki- ja verkkokauppa-asioinnissa.
Tietokoneista ja tietoliikenneyhteyksistä muodostuva sähköinen verkko on kuin valtava hämähäkinseitti, joka kiinnittyy laitteista toiseen ja ulottuu eri maailmankolkkiin. Tieto välittyy lankoja pitkin silmänräpäyksessä tuhansien kilometrien päähän. Suomalaisten tietoja, kuvia ja viestejä voi olla tallessa ja kopioina palvelimilla missä päin maapalloa tahansa. Digitaalisessa maailmassa ei tunneta rajoja.
Digitaalisuudesta on paljon iloa ja hyötyä, mutta korviin kantautuu uutisia varjopuolistakin. Siellä missä on paljon ihmisiä, jaetaan mielenkiintoisia uutisia, ystävien kanssa kuulumisia ja valokuvia sekä liikutellaan rahaa, on rikollisia valmiina iskemään kyntensä tietoihin ja omaisuuteen, joka ei heille kuulu. Yksityiseen henkilöön kohdistuvilla hyökkäyksillä digirikolliset tavoittelevat usein taloudellista hyötyä. Onnistuakseen he huijaavat ihmisiltä tärkeitä henkilökohtaisia tietoja omia tarkoitusperiään varten ja pyrkivät pääsemään käsiksi esimerkiksi pankkitileihin.
Ihminen ei odota joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi
Arjen kiireet ja rutiininomainen tekeminen yhdistettynä tietämättömyyteen parantavat digirikollisten mahdollisuutta onnistua aikeissaan. Turvallisuuden tunteeseen tuudittaudutaan, sillä itsellä hallussa olevan tiedon ei koeta olevan arvokasta ja kenenkään mielenkiinnon kohteena.
Digimaailmassa rikollisen kasvot saattavat olla vaikka parhaan ystävän, viranomaisen tai kaupanalan toimijan. Rikolliset pyytävät tekaistujen rooliensa suojassa meitä tekemään toimenpiteitä, jotka voivat liittyä salasanoihin tai käyttäjätunnuksiin. Kaiken muun tekemisen keskellä ihminen ei välttämättä pysähdy miettimään, miksi minulta pyydetään tai vaaditaan jotain, tai miksi juuri tuo henkilö vaatii minua toimimaan juuri nyt. Se onkin rikollisen tavoite – osua oikealla hetkellä pahaa-aavistamattoman uhrin kohdalle.
Huijareiden ansoihin voi langeta kuka tahansa. On tärkeää, ettei tapahtunutta hävetä, vaan siitä kerrotaan eteenpäin. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin, kertoa havaitusta huijausyrityksestä ja varoittaa myös läheisiä. Mitä useampi tietää liikkeellä olevista huijauksista, sitä useampi osaa olla tarkkaavainen ja havaita vaaranpaikat ajoissa. Rikollisille ei pidä vaikenemalla antaa työrauhaa!
Yhä useampi ikäihminen on aktiivinen ja näppärä toimija digitaalisessa ympäristössä. Tulevaisuudessa tämä joukko kasvaa, kuten myös muistisairauksia sairastavien määrä. Tästä yhtälöstä verkossa vaanivat rikolliset ovat varmasti mielissään. Digitaalisen maailman turvallisuutta – kyberturvallisuutta, onkin syytä katsoa paljon nykyistä enemmän myös seniorien silmin ja pohtia miten voimme paremmin suojautua rikollisia vastaan myös ikäihmisten näkökulmasta.
Teksti: Kirsi Heiskanen – Kuvat: Heli Sutinen
Miten suojautua digitaalisessa maailmassa?
Tietoisuus, tarkkaavaisuus ja epäilevä mielenlaatu ovat tehokkaita suojakilpiä digirikollisia vastaan
- Pysähdy ja mieti hätiköimättä ennen kuin toimit jonkin pyynnön tai kehotuksen edessä.
- Luota tunteeseen, jos se kertoo jonkin olevan vinossa ja keskustele asiasta jonkun kanssa.
- Pidä huoli henkilökohtaisista tiedoistasi, älä luovuta niitä tuntemattomille.
- Harkitse ennen kuin klikkaat linkkejä sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa.
- Kiinnitä huomiota viestien oikeinkirjoitukseen ja ilmoitusten ulkoasuun.
- Käytä sähköisissä palveluissa vahvoja salasanoja tai vahvaa tunnistautumista.
- Huolehdi käyttämiesi laitteiden tietoturvapäivityksistä.
- Tee ilmoitus poliisille, jos tulet huijatuksi.
Rikollisten vaikuttamiskeinoja
Digimaailman rikolliset pyrkivät vaikuttamaan mieliimme monilla keinoilla. Tyypillistä on, että päätöksiä painostetaan tekemään nopeasti. Huippuedullinen hinta tai uskomaton arpajaisvoitto ovat aivan käden ulottuvilla, kun pitää kiirettä ja toimii pikaisesti. Voidaan uskotella, että kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus ja vain juuri omalle kohdalle on osunut onni upean palkinnon saajaksi.
Uhkailu ja ongelmilla pelotteleminen kuuluvat myös rikollisten keinovalikoimaan. Jos et nyt heti toimi, niin menetät jotain tai jokin lakkaa toimimasta.
Myötätuntoon ja auttamisenhaluun puolestaan vedotaan tekaistulla avun tarpeella. Annetaan ymmärtää, että vain sinä voit auttaa hädänalaista ja sinun toimintasi ratkaisee hänen tilanteensa parempaan suuntaan. Näihin kehotteisiin liitetään omien henkilökohtaisten tietojen, kuten tunnusten ja salasanojen luovuttamispyyntöjä sekä linkkien klikkauspyyntöjä.
Artikkeli on julkaistu Vanhustyö-lehdessä 4/2022.
Toim. huom. Vanhustyö-lehdessä oli virhe kuvien piirtäjän nimessä. Oikea nimi on Heli Sutinen.