Ajankohtaista

Kuin vanha puu…

Puistomaisema. Vihreä ruohokenttä ja puita, joiden takaa paistaa aamuaurinko.

Mikä kukka tai kasvi haluaisit olla ja mistä syystä? Mitä vastaisit aikakausilehden leikkimieliseen testiin?

Nuorena olisin varmaan halunnut olla kukka, kaunis, tuoksuva, väreillään ihmisiä ilahduttava kukka. Keski-ikäisenä luultavasti pienikukkainen, runsaslehtinen, ehkä vähän piikikäskin pensas. Nyt vanhana haluaisin olla puu, ikivanha puu.

Miksi haluaisin olla vanha puu? Kaikkien mielestä vanhoissa puissa on ’sitä jotain’, ne ovat arvokkaita, herättävät aina positiivisia tunteita. Luin joistain, että vanhoja ihmisiä pitäisi kohdella kuin vanhoja puita luonnonsuojelualueella. Tämä mielipide osui ja upposi.

Kun olin nuori puuntaimi, kasvupaikkani valittiin huolellisesti. Minua hoidettiin hyvin, kasteltiin, ravittiin ja rakastettiin. Kasvamistani ihasteltiin, runkoani siveltiin ja minulle kuiskailtiin, miten uljas puu minusta kasvaa. Kasvuani odotettiin ja seurattiin.

Juureni haaroittuivat laajalle ja levittäytyivät syvälle maan alle. Juuristojeni muhkuroissa on varastoituneena elämänhistoriani, koko puuni kasvuhistoria. Juuristoni avulla olen kasvanut sitkeäksi. Sieltä olen imenyt voimani kasvaa ainutlaatuiseksi puuksi.

Minusta tuli kelpo puu. Vahva runkoni on pysynyt pystyssä vuosikymmeniä. Se on palvelut minua hyvin. Iän myötä se ei ole enää ihan suora, osa on kääntynyt vinoksi. Iästäni kertovat myös rungossani näkyvät halkeamat, rosot ja vauriot. Näistä huolimatta minua arvostetaan. Olen edelleen kunnioitettu, vanha puu.

Mitä vanha puu voi antaa? Vanhalla puulla on osaamisen pitkä muisti. Se antaa tarvitseville lohtua, toivoa, lepoa, virkistystä. Ihmiset painavat kasvonsa karheaa runkoani vasten, kun tarvitsevat lohdutusta. Kietovat käsivartensa runkoni ympärille, kun tarvitsevat toivoa. Kun ovat väsyneitä, he nojaavat lämpimään runkooni. Kun tarvitsevat lepoa, oksistoni humina rauhoittaa heidän mielensä.

Eräänä päivänä vanha puu kaatuu. Uudet puuntaimet valtaavat kasvupaikan. Elämän kiertokulku jatkuu.

Vanhat ihmiset ovat kuin vanhoja puita, eikö niin?

Annikki Korhonen
Vanhustyö-lehden ikäihmisten toimituskunta (lehti 3/2022)