Ajankohtaista

Kansainvälistä yhteistyötä ikääntyneiden parissa tehtävässä kulttuurityössä

Armas logo

Kulttuuriala niin Suomessa kuin muuallakin haluaa tukea iäkkäiden ihmisten osallistumista kulttuuritapahtumiin luomalla heille suunnattua sisältöä. Armas on Suomessa järjestetty valtakunnallinen ikääntymistä juhlistava festivaali, viettää tänä vuonna viidettä toimintavuottaan.

Ikääntyminen koskettaa kaikkia kaikkialla. Brittiläisten tutkimusten mukaan osallistuminen taide- ja kulttuuritarjontaan laskee, kun ihminen täyttää 75 vuotta. Skotlannissa vuosina 2012–2019 järjestetty Luminate-festivaali perustettiin juurikin tukemaan ikääntyneiden osallistumista. Festivaali toimi seitsemän vuoden ajan ja esitteli yli 2500 tapahtumaa musiikin, teatteri, tanssin, elokuvan, kuvataiteiden, valokuvauksen ja kirjallisuuden aloilta. Vuonna 2017 painopistettä siirrettiin taiteen ja ikääntymisen strategiseen suunnitteluun, sekä kehittämään pitempiaikaisempaa toimintaa, mm. ikääntyneiden taiteilijoiden residenssejä.

Britanniassa ikääntyneiden luovuutta juhlistavista festivaaleista käytetään nimitystä creative ageing. Näitä festivaaleja järjestetään useita ympäri Isoa-Britanniaa. Sieltä Armaskin on hakenut toimintamallinsa. Irlannissa esimerkiksi järjestetään Bealtaine-festivaaleja ja Walesissa Gwanwyn-festivaaleja. Molemmat nimet tarkoittavat alkuperäiskielellä kevättä ja niitä juhlitaan aina vuosittain koko toukokuun ajan.

Ikääntyneiden huomioiminen kulttuurituotannossa

Esimerkkejä ikääntyneiden parissa tehtävästä suunnitelmallisesta ja päämäärätietoisesta kulttuurityöstä löytyy toki ympäri maailman. Tammikuussa 2021 Armas järjesti kansainvälisen ”To Infinity and Beyond” -webinaarin, jossa esiteltiin muun muassa amerikkalainen Mark Morris Dance Group, joka tarjoaa tanssiopetusta Parkinsonin tautiin sairastuneille. David Leventhalin kehittämää mallia käytetään nykyään 25 maassa ja yli 300 yhteisössä. Hollannissa järjestetään hoivakodeissa yksityisiä kirjamessuja. Tokiosta ja Berliinistä löytyy teatterit, joiden henkilökunta koostuu eläköityneistä teatterialan ammattilaisista.

Tammikuisessa seminaarissa esiteltiin myös useita suomalaisia hankkeita ja toimintamalleja. Tämän innoittamana englantilainen yksityinen säätiö, The Baring Foundation, teki yhteistyössä Armaksen ja Helsingin kaupungin kanssa julkaisun, Love in the Cold Climate, jossa esitellään 18 erinomaista esimerkkiä siitä, miten Suomessa on kulttuurin alalla otettu huomioon ikääntyneet.

The Baring Foundation, teki yhteistyössä Armaksen ja Helsingin kaupungin kanssa julkaisun, Love in the Cold Climate

Artikkelit käsittelevät muun muassa kulttuurikaveritoimintaa, kuntien jaettuja työntekijöitä soten ja kulttuurialan välillä, lainattavia museopaketteja sekä esimerkiksi Kansallisteatterin kiertuenäyttämötoimintaa. Säätiön kautta tämä julkaisu lähtee nyt kansainväliseen jakeluun.

Kirjan esipuheessa Englannin Arts Councilin johtaja, Sir Nicholas Serota, toteaa, että kulttuurin maailma on aina hakenut inspiraatiota yli kansainvälisten rajojen. Taiteilijat ja luovan alan toimijat ovat jo sukupolvien ajan etsineet hyviä esimerkkejä oman maan rajojen ulkopuolelta, muokanneet niitä itselleen sopiviksi, ja ottaneet ne käyttöön omina versoinaan. Näin hän toivoo käyvän myös kirjassa esitellyille suomalaisille toimintamalleille.

Armaksen kansainvälinen yhteistyö jatkuu. Festivaali on järjestämässä alkuvuodesta 2022 toisen kansainvälisen seminaarin erinomaisista esimerkeistä ikääntyneiden osallisuudesta kulttuurin tekijöinä ja nauttijoina eri puolilla maailmaa.

Teksti: Raisa Karttunen


Artikkeli on julkaistu Vanhustyö-lehdessä 5/2021.