Ajankohtaista

Ikäihmisten hoivatakuu on turvattava, sanoi Paula Risikko

Paula Risikko ja Anni Lausvaara Vanhustyön keskusliiton 70 v-juhlissa kuohuviinilasit kädessä.

Vanhustyön keskusliitto viettää 70-juhlavuottaan ja järjesti puutarhajuhlat Kansallismuseon puutarhassa 13.6.2019. Paula Risikko totesi juhlapuheessaan, että ikäihmisten hoivatakuu on turvattava.

Juhlien aikaan sää ei aivan suosinut, mutta teltassa tunnelma oli lämmin ja iloinen.

Juhlapuheen pitänyt Paula Risikko sanoi, että jos olemme onnekkaita vanhenemme kaikki ja että kannattaa olla hyvissä väleissä Vanhustyön keskusliiton kanssa.

Ikäihmisten hoivatakuu on turvattava

Kansanedustajan mukaan moni ikääntynyt kansalainen joutuu odottamaan liian kauan käyttämiään palveluita.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaatii vanhuspalvelulain mukaisten palvelujen nopeampaa saatavuutta.

Hän tukee hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan terveydenhuollon palveluiden hoitotakuuaikoja aiotaan kiristää. Myös vanhusten sosiaalipalveluiden nykyistä parempi ja nopeampi saatavuus tulee Risikon mukaan varmistaa.

– Moni ikääntynyt kansalainen joutuu odottamaan liian kauan kotiinsa palveluja tai jonottamaan pääsyä ympärivuorikautisiin hoivapalveluihin. Hoitoa ja hoivaa on saatava silloin kun sille on tarve, Paula Risikko totesi Vanhustyön keskusliiton 70-vuotisjuhlassa pitämässään juhlapuheessa.

Vanhuspalvelulain mukaan iäkkäällä henkilöllä on oikeus saada hänelle myönnetyt muut kuin kiireelliset sosiaalipalvelut ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään kolmen kuukauden kuluttua päätöksen teosta.

– Vanhuksen tarvitsemat palvelut on saatava nykyistä lyhyemmän määräajan puitteissa. Nykyinen vanhuspalvelulaissa määritelty kolmen kuukauden määräaika tulee laskea enintään kuukauteen. Palvelujen saatavuus ei myöskään saa jäädä kiinni järjestämisvastuussa olevan kunnan tai maakunnan resursseista, Risikko sanoi.

Peruspalveluministerinä toimiessaan Paula Risikko laittoi alulle vanhuspalvelulain valmistelun. Suomessa ei ollut aiemmin vanhuspalveluita määrittelevää erillislakia, joten vuonna 2012 voimaan tullutta lakia voidaan pitää ikäihmisten palveluiden kehittämisen näkökulmasta merkittävänä.

– Vanhuspalvelulain lähtökohdat ovat hyvät, mutta lakia tulee päivittää, jotta tavoite laadukkaista, oikea-aikaisista ja yksilöllisistä palveluista toteutuu. Tähän työhön edellinen hallitus jo ryhtyikin käynnistämällä työn vanhuspalveluiden uudistamiseksi, Paula Risikko sanoi.

– Hoivatakuu eli hoivapalveluiden tarpeen mukainen saatavuus ja oikea-aikaisuus on varmistettava vahvistamalla vanhuspalvelulain velvoittavuutta, Risikko jatkoi.

Julkaistu: Verkkouutiset.fi, Antti Kirkkala | 13.06.2019 | 16:47