Eläimistä ja luonnosta elämäniloa Foibekartanossa
Julkaistu: 8.10.2021Peijaksen sairaalan kupeessa Vantaalla oleva Foibekartanon palvelutalo yllättää luonnonläheisyydellään ja eläimillään. Pihassa kasvaa runsaasti erilaisia kukkia, kasvimaata hoidetaan asukkaiden kanssa yhdessä ja Rekolan vanhan kartanon 1880-luvulta oleva navetan pihapiiri toimii lampaiden ja kanojen kotina.
Kasvimaalla kasvavat salaatit, härkä- ja salkopavut, sipulit, porkkanat ja tomaatit. Raparperista on tehty monta piirakkaa ja viinimarjoja kypsyy runsain mitoin. Niistä nauttivat sekä asukkaat että henkilökunta.
— Viime kesänäkin pidin ulkona puhelinpalaveria kävellen pihapiirissä ja napsin samalla suuhun viinimarjoja suoraan pensaasta, kertoo Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms.
Foibekartanossa on lähes 300 asukasta, joista suurin osa asuu vuokralla. Omistusasuntojakin on. Hyvän elämän palvelutalossa on 114 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Foibekartano koostuu useasta eri rakennuksesta ja kartano nimi tulee Rekolan kartanosta, jonka vanha puutalo on edelleen pihapiirissä. Se on vuokrattu Suomen Punaiselle Ristille ja se toimii nuorten turvatalona, jonka kanssa tehdään yhteistyötä.
Eläimet ovat osa Foibekartanon arkea. Palvelutaloon muuttava henkilö saa ottaa mukaan oman lemmikkinsä, edellyttäen, että lemmikki tulee toimeen ihmisten kanssa. Hyvän elämän kotipalvelut auttavat eläimistä huolehtimisessa ja eläinten ulkoiluista asukkaiden muuttuvissa elämäntilanteissa. Kahdessa Kotitalossa on talon oma kissa. Tikru ja Vallu viihdyttävät ja pitävät seuraa Kotitalon rakennuksen asukkaille. Yhden Kotitalon talon sisäpihalla asustavat puolestaan belgianjättikanit, jotka ovat luonteeltaan lempeitä ja rauhallisia.
Luontoyhteys asuinpaikan valinnan motiivina
Foibekartanon melko tuoreet asukkaat, lähes 90-vuotias pariskunta, Antti ja Anneli Kärjä valitsivat Foibekartanon asuinpaikakseen osin juuri sen luontoystävällisyyden, ympäristön ja eläinten vuoksi. Muutto palvelutaloon tuli ajankohtaiseksi, kun Anneli kaatui ja satutti polvensa, eikä kävely enää onnistunut.
Antin ensi kosketus Foibekartanoon tapahtui jo 20 vuotta sitten, kun hän kävi tietokonekurssilla Foibekartanon tiloissa. Antti onkin näppärä tietokoneenkäyttäjä. Hyvän elämän valmentaja ottaa valokuvia ja lähettää ne Antin sähköpostiin. Niitä on ilo yhdessä rouvan ja lasten kanssa katsella. Oman elämän tapahtumien jakaminen valokuvina ja yhteydenpito muualla asuviin lapsiin onnistuu siis hyvin älyteknologian avulla.
Kärjän pariskunnan asunnossa on oma parveke. Sinne on ennätetty jo laittamaan runsaasti kukkia. Tärkeintä on kukkien väri, ei niinkään lajike. Kukat onkin ryhmitelty värin mukaisesti. Muutenkin he ovat jo olleet aktiiviesti mukana talon toiminnassa mm. kesäisin ulkona pidettävässä jumppatuokioissa.
Foibekartanon kesälampaat ja kanat
Foibekartanon vanhan navetan kupeessa on aitaus, joka on kolmen Väinölän tilalta Iitistä saapuneen lampaan koti. Lampaat ovat erittäin sosiaalisia ja niille maistuvat hyvin tarjotut voikukan lehdet. Lampaat ovat Foibekartanossa kesäkuulta aina elokuulle asti, jolloin ne palaavat Iittiin karitsoimaan. Lampaiden taputtelu ja ruokkiminen ovat suosittua puuhaa, jossa viihtyvät hyvin myös isovanhempiaan tapaamaan tulevat lastenlapset.
Antti viihtyy lampaiden kanssa ja hän osasi kertoa, miksi lampaat tykkäävät puskea päällään.
— Niille tulee päähän loishyönteisiä, joita ne eivät itse saa poistettua, joten ne hierovat päätään päästäkseen loisista eroon. Kun kiertää maailmalla, niin kaikkea kuulee, Antti naurahtaa.
Varsinaiset Foibekartanon somejulkkikset ovat kuitenkin kanat. Kanat asustavat lampaiden vieressä navetan päädyssä. Niillä on talviasuttava majoitus, joka koostuu ulkoaitauksesta ja lämmitetystä talosta, joka tarjoaa tarvittaessa omaa rauhaa. Lattialämmitys ja ulkoaitauksen ympärille laitettu viimalta suojaava pleksi takaavat mukavat olot myös talviaikaan.
Tipu-LIVE:n kautta on ollut mahdollista seurata keväällä kuoriutuneiden neljän tipun elämää. Mustat poikaset olivat vielä kesäkuun puolivälissä emonsa kanssa omassa aitauksessaan, mutta pääsevät kesän aikana samaan aitaukseen muiden kanojen ja kukon kanssa.
Allergiat eivät ole ongelmana iäkkäiden asukkaiden osalta. Sekä asukkaiden ja työntekijöiden kanssa keskustellaan etukäteen, että eläimet ovat osa Foibekartanon arkea ja eläimiä on eri puolilla kartanoa ja niistä huolehditaan yhdessä asukkaiden kanssa. Foibekartanon päätalon aulassa kaikkia ilahduttavat akvaarioiden ja niiden päällä olevien kasvien muodostamat mikroekosysteemit.
Kasviksia omasta maasta
Foibekartanon kotikeittiö Ravintola Flyygeli toimii joka päivä ja tarjolla on aamiaista, lounasta ja iltapalaa. Lisäksi koko päivän on mahdollista saada kahvia ja pientä purtavaa. Korona-aikaan yhteiset ruokailuhetket ovat olleet tauolla, mutta ateriakokonaisuudet ja ruuan on voinut tilata ravintolan henkilökunnan tuomana omaan asuntoonsa. Oman puutarhan ja kasvimaan antimia hyödynnetään keittiössä.
Kasvisten ja vihannesten vastapainona vietetään erittäin suosittuja makkaratorstaita, jolloin grillataan makkaraa ulkona.
— Kyllähän grillimestari tarvitaan. Makkaratorstait tukevat hienosti yhteisöllisyyttä, kertoo Hyvän elämän kotipalveluiden valmennuspäällikkö Katri Mervilä-Puhakka.
Kotikeittiö toteuttaa ikäihmisten ruokasuositusten mukaista ruokaa ja kalaa pyritään tarjoamaan usein.
— Kala ja perunat ovat ruokaa, joka tuntuu sopivan hyvin suomalaiseen makumaailmaan, sanoo Mervilä-Puhakka.
Green care – ajattelun vahvistaminen
Green carella eli luontohoivalla tarkoitetaan luontoa ja eläimiä hyödyntäviä menetelmiä sekä toimintatapoja, joita voidaan käyttää terapian ja kuntoutuksen tarpeisiin eri asiakasryhmillä.
Foibekartano kuuluu Green Care Finland -yhdistykseen ja toteuttaa ajattelumallia käytännössä palveluihinsa sekä asiakkaiden elämänlaadun parantamiseen ja omatoimisuuden ylläpitämiseen. Henkilökunta on hankkinut koulutusta Green care asioihin.
Teksti: Merja Lankinen – Kuvat: Ilkka Vuorinen
Artikkeli on julkaistu Vanhustyö-lehdessä 4/2021.