Ajankohtaista

“Det, vi taler om, skal betyde noget for os”- Ystäväpiiri-toiminta laajeni Tanskaan!

Tanskalaiset Ystäväpiiri-ohjaajat seisovat television ääressä. Television kautta näkyvät suomalaiset Ystäväpiiri-kouluttajat.

Euroopan komission vertaisarvioinnissa toimivaksi tunnustetun Ystäväpiiri-toiminnan ryhmäohjausmalli vietiin Tanskaan. Malli on tehokas työkalu yksinäisyyden lievittämisessä ja osallisuuden vahvistamisessa. Aineisto toimi hyvin myös englanninkielisenä.

Vanhustyön keskusliiton tavoitteelliset Ystäväpiiri-ryhmät lievittävät iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä eri puolilla Suomea. Nyt toimintaa on käynnistynyt myös Tanskassa, jossa ensimmäiset ryhmät ohjattiin osana englanninkielistä ohjaajakoulutusta vuonna 2024.

Ystäväpiiri-malli nostaa ryhmäläiset keskiöön vahvistaen heidän vuorovaikutustaan ja oman äänen kuulumista. Tavoitteellisella ja asiakaslähtöisellä ryhmätoiminnalla yksinäisyyden kokemusta voidaan ennaltaehkäistä ja lievittää.

Koulutusta etänä ja englanniksi

Iäkkäiden ihmisten yksinäisyys on maailmanlaajuinen ilmiö, jolla on merkittäviä vaikutuksia hyvinvointiin, osallisuuteen ja merkityksellisyyden kokemukseen. Tanskassa yksinäisyydestä kärsivien ihmisten määrän on todettu tasaisesti lisääntyneen viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2023 Tanskassa on esitetty Yhdessä yksinäisyyttä vastaan – kansallinen 2040 strategiaa yksinäisyyden vähentämiseksi. Yksinäisyyden puheeksi ottaminen sekä mahdollisen stigman vähentäminen koetaan tärkeäksi, yhteiseksi tavoitteeksi myös Tanskassa.

Ryhmänohjaajakoulutus toteutettiin etäyhteydellä englanninkielisenä Circle of Friends (CoF) -koulutuksena yhteistyössä koulutuksen tilanneen Defactumin kanssa. CoF-koulutus sisältyi Tanskassa laajempaan yhteisöllisten toimintojen kehittämisprojektiin. Defactum tutkii kehittämisprojektissaan erilaisten sosiaalista toimijuutta tukevien toimintamuotojen soveltuvuutta eri ikäryhmillä.

CoF-koulutukseen osallistui kaksi ryhmänohjaajaparia. Koulutuksen myötä ryhmämallia testattiin pilottina Silkeborgin kunnassa kahdessa yli 65-vuotiaiden ryhmässä osana ”Flere i Fællesskaber” (“Enemmän yhteisöissä”) -hanketta.

Sitoutuminen ja innostuminen yhdistää

Tanskassa toteutettu CoF-koulutus vahvisti ryhmänohjausmallin kansainvälistymistä. Ystäväpiiri-kouluttajat Teija Saarinen ja Krista Toivonen kertovat kokemuksistaan uudenlaisen koulutuksen parissa.

– Ensimmäinen englanninkielinen koulutus oli meille kaikille uusi kokemus. Oli hienoa nähdä, miten osallistujat omaksuivat ryhmänohjausmallin ja sovelsivat sitä omissa ryhmissään. Vuosia hiottu koulutusmateriaali toimi hyvin myös englanniksi käännettynä. Koulutusmatkan reflektointi toiminnallisin menetelmin onnistui mainiosti myös tanskalaisilla ohjaajapareilla, Teija ja Kristan toteavat.

– Vieraalla kielellä kouluttaminen sekä omaksuminen vaatii enemmän työtä. Osallistujien innostus ja sitoutuminen oli todella konkreettista ja vahvaa, Teija ja Krista jatkavat.

Neljä kättä koskettaa pöydällä olevaa pöytäliina.

Koulutettavien aktiivinen osallistuminen toi koulutukseen rennon tunnelman.

– Oli mielenkiintoista kuulla ja nähdä, että samojen yksinäisyyden asioiden ja riskien kanssa tehdään työtä niin Suomessa kuin Tanskassa.

Kouluttajat ja ohjaajat ovat yhtä mieltä siitä, että ryhmänohjausmalli on tehokas työkalu yksinäisyyden lievittämisessä ja osallisuuden vahvistamisessa.

– Keskusteluidemme aiheet ovat merkityksellisiä ryhmäläisille, kuvaavat koulutukseen osallistuneet Hanne Mortensen ja Per Knudsen ohjaamaansa CoF-ryhmää.

Toinen ohjaajapari, Gitte Andersen ja Rikke Hyldgaard kertovat omaksuneensa ryhmädynamiikan tärkeyden sekä sen, että ohjaajana tulee tukea ryhmäläisten vuorovaikutusta.

– Ensimmäinen ryhmä onnistui hyvin, ja osallistujat olivat tyytyväisiä. Tulevaisuudessa toivommekin, että voisimme jatkaa ryhmien ohjaamista, Gitte ja Rikke toteavat.

Teksti: Krista Toivonen, Teija Saarinen ja Raita Lehtonen


Artikkeli on julkaistu Vanhustyö-lehdessä 1/2025.